Windows toont geel batterijsymbool, wat is dat?

Door: Wesley Akkerman | 20 juli 2022 09:17

How To

Soms kom je ineens een geel batterijsymbool tegen tijdens het gebruik van je Windows-laptop. Geen nood: je hoeft niet meteen de accu te vervangen. Maar wat is er dan wel aan de hand en wat kun je er aan doen?

Waar is dat gele batterij-icoontje precies goed voor? Nou, om je aandacht te vestigen op een probleem met de accu. Je krijgt niet meteen mee wat er dan precies speelt. Meestal verschijnt dit icoon in beeld op het moment dat de accu bijna leeg is. Heb je nog tien procent energie over, dan heb je dat icoontje wellicht al een keer gezien. 

Maar het kan ook zijn dat het icoon de kop opsteekt wanneer je laptop nog voldoende juice heeft. Dit komt wel eens voor wanneer je een laptop opstart. Gelukkig zijn er meerdere oplossingen beschikbaar die je kunt uitproberen.

Het gele batterijsymbool op Windows

Het kan zijn dat er bijvoorbeeld een probleem is met een externe monitor die je via usb-c koppelde. Wanneer dat externe display niet genoeg energie krijgt van de laptop, dan ontstaat er dus een glitch waar de laptop even geen raad mee weet. Koppel het scherm los en check of het probleem verholpen is. Zo niet, dan gaan we rustig verder met uitproberen.

Een ander probleem kan zijn is dat de laptop wel stroom ontvangt van een powerkabel, maar dat de accu niet oplaadt. Als dat het geval is, dan hebben we een probleemoplosser nodig. Open Start en typ Extra probleemoplossers in. Zoek Energiebeheer op in de lijst met oplossingen en klik daarop. Nu verschijnt er een knop in beeld: Probleemoplosser uitvoeren. Druk daarop. Laat het systeem even z’n werk doen en wacht af wat de bevindingen zijn van Windows.

Mocht ook de probleemoplosser geen uitkomst bieden, check dan hoe het gesteld is met de instellingen met betrekking tot energiebeheer. Open het Configuratiescherm en ga naar Hardware en geluiden. Druk nu op Energiebeheer en vervolgens op Schema-instellingen aanpassen. Druk nu op Standaardinstellingen voor dit schema gebruiken.

Lees ook: Energiebeheer in Windows 10 voor een zuinige pc

Accu-driver

Tot slot kunnen we proberen de driver voor de accu te verwijderen en opnieuw te installeren. Voordat we dit kunnen doen, moeten we eerst de laptop volledig uitschakelen, de stroomkabel eruit halen en de accu verwijderen. Stop de stekker nu opnieuw in de laptop en zet hem aan.

Open Start en typ Apparaatbeheer in. Klik twee keer op de drivers voor Batterijen. Klik nu met je rechtermuisknop op Batterij die voldoet aan de Microsoft AXPI-besturingsmethode.

Selecteer apparaat verwijderen, sluit je laptop af en haal de stekker uit het stopcontact. Stop nu de accu in het apparaat en zet je laptop opnieuw aan. Na het aanzetten installeert Windows de driver automatisch.

0 Reactie(s) op: Windows toont geel batterijsymbool, wat is dat?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.