Windows 10 zonder muis bedienen: 10 tips

© PXimport

Windows 10 zonder muis bedienen: 10 tips

Geplaatst: 15 april 2020 - 02:01

Aangepast: 14 december 2022 - 11:02

Redactie ID.nl

Wist je dat werken met enkel een toetsenbord net zo efficiënt kan zijn als met een muis? En gelukkig maar, want dat betekent dat Windows 10 zonder muis bedienen prima tot de opties behoort. Met de tien tips in dit artikel helpen we je op weg.

1. Software van de fabrikant installeren

De eerste tip die we je willen geven, is om even te controleren of de fabrikant van je toetsenbord wellicht software heeft die speciaal voor jouw toetsenbord is geschreven. Doorgaans wordt die meegeleverd met het toetsenbord, maar omdat Windows tegenwoordig vrijwel alle hardware herkent, kijken we vrijwel nooit meer naar meegeleverde cd’s.

Zo kan het zijn dat je toetsen op je toetsenbord eenvoudig kunt configureren, zodat je sneller bepaalde functies en programma’s kunt activeren. Mocht dat niet het geval zijn: geen zorgen, er is ook software beschikbaar die niet voor een specifiekmerk geschreven is. Hieronder meer.

2. Toetsen remappen

In principe heb je zelf geen enkele controle over welke toets wat doet op je toetsenbord. Wanneer je het toetsenbord koopt, staan daar cijfers, letters en symbolen op, en de afgebeelde toetsen doen precies wat ze afbeelden. Voor de meeste mensen werkt de standaardindeling prima. Maar wat als je geen qwerty-indeling wilt, maar graag zelf bepaalt wat de toetsen doen, ondanks hun opdruk? In dat geval kun je het gratis programma SharpKeys downloaden.

Met deze software kun je eenvoudig andere functies toewijzen aan toetsen. Zo kun je ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld de letter S typt wanneer je de toets met de letter O aanslaat. Zo kun je alle toetsen precies naar je hand zetten. Wel raden we je aan om ook de daadwerkelijke fysieke toetsen aan te passen, zodat je ook na een week nog weet hoe je de toetsen hebt aangepast. Bevalt het niet, dan maak je alles met één druk op de knop weer ongedaan.

 

© PXimport

3. Herhaalsnelheid

Je toetsenbord veranderen in een supercontroller begint met het efficiënter maken van de werking ervan. Je kent ongetwijfeld de frustratie van iets te lang op een toets drukken terwijl je aan het typen bent, waarna de letter die je typte dertig keer in beeld staat. Dat gebeurt ons allemaal, maar wist je dat je zelf kunt bepalen hoe en wanneer dat gebeurt?

Zoek binnen het Configuratiescherm naar het menu Toetsenbord. Daar kun je in het tabblad Snelheid aangeven hoelang je een toets wilt indrukken voordat Windows 10 de functie herhalen activeert, en daarnaast ook nog eens hoe snel de letters elkaar vervolgens opvolgen.

4. Muisaanwijzer alsnog bedienen

Wanneer we zeggen dat Windows volledig met het toetsenbord bestuurd kan worden, dan zijn er altijd mensen die heel bijdehand toevoegen: “Maar de muisaanwijzer kun je niet besturen met het toetsenbord”. Dat is dus onzin, want dat kan wel degelijk. Wanneer je op de Windows-toets drukt en de zoekterm Muis invoert, dan zie je de optie De muis besturen met een toetsenblok. Wanneer je dit menu opent en je schakelt de optie in, dan kun je de pijltoetsen op je toetsenbord gebruiken om de muisaanwijzer te besturen.

Het plusteken op het numerieke toetsenbord is nu de rechtermuisknop en de Enter-toets is de linkermuisknop. Het is niet zo efficiënt als de cursor met de muis zelf bedienen, maar het kan superhandig zijn wanneer je even geen andere opties hebt.

 

© PXimport

5. Werken met sneltoetsen

De vorige stap is een beetje een gimmick, maar je hebt daadwerkelijk geen muis nodig om Windows te besturen. Stel dat je een afbeelding wilt mailen naar iemand. Een drama zonder toetsenbord? Welnee. Druk op de toetsencombinatie Windows+E om de Windows Verkenner te openen. Navigeer vervolgens met het toetsenbord naar de map en het bestand dat je wilt versturen. Staat de afbeelding op z’n kant? Geen probleem. Door op de toetsencombinatie Shift+F10 te drukken, roep je het rechtsklikmenu op.

Met de pijltjestoetsen navigeer je naar de optie Linksom draaien of Rechtsom draaien; met een druk op Enter pas je de bewerking van je keuze toe. Je hebt de afbeeldingen nu gedraaid, zonder ze te openen. In hetzelfde rechtsklikmenu kun je kiezen voor Delen of Openen met. Op die manier voeg je de afbeeldingen eenvoudig toe als bijlage aan een nieuw e-mailbericht.

6. Plaktoetsen

Windows en de programma’s die je daarop draait zijn te bedienen met een duizelingwekkende hoeveelheid handige toetsencombinaties. Het is niet voor iedereen eenvoudig om die toetsencombinaties te activeren, zéker niet wanneer je zelf complexe combinaties hebt toegevoegd bij gebrek aan andere vrije combinaties. Je kunt dan natuurlijk allerlei acrobatische toeren uithalen om al die toetsen tegelijkertijd in te drukken, maar je kunt ook gewoon gebruik maken van plaktoetsen.

Hierbij hoef je toetsen niet ingedrukt te houden, maar onthoudt Windows welke toets (voorbehouden aan Shift, Ctrl, Alt of de Windows-toets) je hebt ingedrukt, zodat je eenvoudig combinaties kunt maken. Het enige dat je hoeft te doen om plaktoetsen te activeren is vijf keer achter elkaar op de Shift-toets te drukken en vervolgens te klikken op Ja als Windows u vraagt of plaktoetsen ingeschakeld moeten worden.

 

© PXimport

7. Programma's starten

Met toetsencombinaties in Windows kom je een heel eind, maar programma’s daarmee starten gaat nog niet. Gelukkig zijn er programma’s die je daarbij kunnen helpen. Launchy is een programma dat speciaal gemaakt is om te helpen programma’s zo snel mogelijk te starten. Wanneer je dit programma hebt geïnstalleerd, roep je het minivenster op met de toetsencombinatie Alt+Spatiebalk, waarna één letter indrukken vaak al genoeg is om het programma te vinden dat je wilt starten.

Dat lijkt misschien op de functionaliteit van het menu Start, maar het is efficiënter. Omdat niet Windows, maar jij bepaalt welke programma’s er gevonden kunnen worden. Daarmee voorkom je dat de letter W naast Word en WinZip nog dertig andere zoekresultaten oplevert waar je op dat moment niets aan hebt.

8. Chrome met toetsenbord bedienen

Gaan we nog even in op drie programma's/sites die we veel bezoeken op onze Windows-pc's. Ook Chrome is bijvoorbeeld volledig te bedienen met het toetsenbord. Zo open je een nieuw venster in Chrome met Ctrl+N; voeg daar een Shift tussen voor de incognitomodus. Met Ctrl+Tab blader je door de open tabbladen (zoals Alt-Tab dat voor Windows doet).

Met de Tab-toets navigeer je door klikbare items en met de Enter-toets ‘klik’ je daadwerkelijk op zo’n klikbaar item. Zelfs lastig te bereiken opties als Browsegegevens wissen activeer je met een toetsencombinatie, namelijk Ctrl+Shift+Delete.

9. Sneltoetsen voor Gmail

En ja, ook Gmail is volledig te bedienen zonder de muis ook maar aan te raken. Zo stel je een nieuw bericht op met de toets C, antwoord je op een bericht met de toets R (of A voor ‘reply all’), voeg je een link in met de toetsencombinatie Ctrl+K en verstuur je het bericht met Ctrl+Enter. Maar het allermooiste van Gmail is dat de site je de mogelijkheid biedt om zelf toetsencombinaties te definiëren.

Wanneer je sneltoetsen hebt ingeschakeld in het tabblad Algemeen in de instellingen, dan verschijnt er aan de rechterkant een tabblad Sneltoetsen. Wanneer je hierop klikt, kun je je eigen sneltoetsen instellen.

 

© PXimport

10. Sneltoetsen voor Facebook

We denken er vaak niet over na, maar er zijn veel meer websites die toetsencombinaties hebben ingebouwd. Vaak zijn ze verdraaid handig. Facebook dan tot slot. Soms scrol je met je muis door je newsfeed, maar schiet je zo voorbij de dingen die je wilde zien. Of klik je per ongeluk ergens op, waarna je dat wat je zocht niet meer kunt terugvinden op je tijdlijn. In dat geval is het goed om te weten dat je Facebook ook kunt bedienen met je toetsenbord.

Wanneer je bijvoorbeeld op de letter J drukt, dan scrol je automatisch naar het volgende item in je newsfeed. Met de letter K ga je juist weer een item terug. Met de letter L geef je aan dat je het bericht leuk vindt (of je haalt de like juist weer weg) en door op de letter C te drukken geef je aan dat je een reactie wilt plaatsen, waarna je kunt typen. Ook voor Facebook heb je je toetsenbord dus totaal niet nodig!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten