Zelf je desktop-pc upgraden of repareren

Door: Martin Gijzemijter | 19 januari 2018 16:20

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

We besteden doorgaans veel tijd aan onze pc, maar betrekkelijk weinig tijd ín onze pc. Houden zo, zouden we zeggen, ware het niet dat er soms situaties zijn waarvoor je je systeemkast moet open schroeven – bijvoorbeeld om bepaalde onderdelen te vervangen. Gelukkig is dat allemaal niet zo ingewikkeld als het lijkt. Met een beetje zelfvertrouwen (en een schroevendraaier) kom je een heel eind.

In dit artikel laten we je zien hoe het vervangen van onderdelen in je desktop in z’n werk gaat. We kiezen specifiek voor de desktop, omdat een laptop écht een heel andere tak van sport is. We gaan niet zo ver als het vervangen van een moederbord en processor (ook dat is van een ander niveau), maar laten je wel zien hoe je bijvoorbeeld een harde schijf of een geheugenmodule vervangt.

01 Voorbereidingen

Een goede voorbereiding is het halve werk, luidt het cliché. En clichés zijn vaak clichés omdat ze nu eenmaal waar zijn, en ook dit is daar geen uitzondering op. Als je geen voorbereidingen treft en in een rommelige ruimte aan de slag gaat, ben je in no-time je schroeven kwijt, stoot je je systeemkast om, ga je met je schoen op je nieuwe kaart staan, enzovoort. Zorg er dus voor dat je een paar bakjes of schaaltjes hebt staan voordat je gaat schroeven (als alle schroeven identiek zijn is één bakje voldoende) en zorg ervoor dat je lekker de ruimte hebt. Voor je nieuwe en oude componenten, maar bijvoorbeeld ook om je systeemkast op z’n kant te kunnen leggen, mocht dat nodig zijn. Een antistatisch polsbandje hoef je van ons niet te kopen, maar raak wel even een metalen oppervlak aan (bijvoorbeeld een verwarmingsradiator of systeemkast) voordat je de componenten vastpakt om jezelf te ontladen en te voorkomen dat je problemen veroorzaakt. Tot slot laat het zich raden (maar we zeggen het toch maar even) dat je de stekker uit het stopcontact moet trekken voordat je een schroevendraaier ter hand neemt: werken in een gevoede systeemkast is levensgevaarlijk.

Zorg dat je voldoende plek hebt om te werken en dat je bakjes hebt voor alle schroefjes.

02 Systeemkast openschroeven

Wanneer je alle voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om de systeemkast open te schroeven. Zoals je kunt lezen in het kadertje ‘Geen kast is hetzelfde’, kunnen we je geen pasklare uitleg geven voor het openschroeven van je systeemkast. Wel kunnen we je melden dat je bij de meeste (maar niet alle) systeemkasten maar één kant hoeft open te maken om bij alle componenten te komen, en die kant is doorgaans níét de kant waar zich de voeding bevindt. Bekijk je systeemkast dus goed van de achterkant en check welke schroefjes bedoeld zijn om de zijkant die je wilt losschroeven op z’n plek te houden. Zo voorkom je dat je schroefjes losmaakt die helemaal niets met de systeemkast te maken hebben, om vervolgens niet meer te weten waar je die schroefjes weer moet bevestigen. Wanneer je de juiste schroeven hebt losgedraaid, kun je de zijkant vaak eenvoudig van de rest van het systeem schuiven. Tip: doe dat niet achteloos en kijk goed hoe het systeem in elkaar schuift/klikt. Dat voorkomt heel wat ellende wanneer je op het eind de boel weer in elkaar moet schuiven.

Bekijk hoe de systeemkast in elkaar zit en schroef hem open.

Geen kast is hetzelfde

We laten je in dit artikel zien hoe je de systeemkast openschroeft en hoe je componenten vervangt. Echter, geen systeemkast is hetzelfde: elke fabrikant heeft zo z’n eigen manier om z’n componenten in te bouwen. Staar je dus niet blind op de voorbeelden in dit artikel en probeer het principe erachter te begrijpen. Of een schijf nu horizontaal of verticaal wordt geplaatst, dat maakt niet uit, als je maar kijkt hoe hij vastzit, zodat je hem zelf na het losschroeven opnieuw kunt bevestigen.

Elke systeemkast is anders; jouw kast hoeft er dus niet zo uit te zien als die van ons.

03 Schoonmaken

Gaan we dan nu eindelijk een component vervangen? Bijna: er is nog één stap die we eerst moeten uitvoeren. In een ideale wereld maak je namelijk regelmatig je computer schoon – vanbuiten én vanbinnen. In werkelijkheid doet bijna niemand dat, ook al is dat wel degelijk noodzakelijk. Stof aan de binnenkant van de systeemkast kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat de koeling enorm veel herrie maakt, of erger nog: dat de ventilatoren van je koeling verstopt raken en niet meer draaien. In dat geval kan de temperatuur in je systeemkast zo hoog oplopen dat componenten onherstelbaar beschadigd kunnen raken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je met je stofzuiger door je systeemkast gaat lopen raggen; daar kun je gewoon een busje perslucht voor kopen. De eerlijkheid gebiedt ons echter te zeggen dat we hier echt weleens de stofzuiger voor gebruiken. Die is immers geschikt om grote dotten stof mee weg te zuigen, als je er maar voor zorgt dat je wegblijft van de componenten, kabeltjes enzovoort, want die kunnen natuurlijk niet zo goed tegen de zuigkracht van je stofzuiger.

Maak je pc vanbinnen voorzichtig schoon voordat je aan de slag gaat.

04 Harde schijf vervangen

Voor het vervangen van je harde schijf geldt eigenlijk hetzelfde als voor het openen van je systeemkast: kijk goed hoe alles in elkaar zit en met welke schroefjes je de schijf kunt losmaken. Als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je de harde schijf er doorgaans eenvoudig uitschuiven. Kijk goed hoe de connectoren aan de achterkant vastzitten, al wijst dat zich met SATA tegenwoordig vanzelf. Als je een schijf hebt gekocht van hetzelfde type als de schijf die er al in zat, dan is het een kwestie van eruit schuiven, stekkers uit de oude schijf, in de nieuwe schijf, terug schuiven en schroeven weer vast. Stap je echter over van een harde schijf naar een SSD (of een compactere harde schijf), dan kan het zijn dat je de schijf moet bevestigen met een slede. Geen zorgen, je krijgt bij zo’n schijf vaak een handleiding. Maar zelfs als dat niet zo is, is het simpelweg een kwestie van de schijf in de slede vastschroeven en de slede vervolgens in de sleuf schuiven waar je oude schijf uit kwam. Het belangrijkst is dat de schijf goed vastzit.

Om een harde schijf te vervangen, draai je de schroefjes los en verwijder je de stekkers.

05 Geluidskaart/videokaart

Vroeger zat in vrijwel elke systeemkast een geluidskaart en een videokaart. De technologie is echter zo ver doorontwikkeld dat je voor audio en video geen aparte kaart meer nodig hebt, maar dat deze simpelweg als chip op het moederbord zijn opgenomen. In sommige gevallen wil je echter een krachtiger kaart installeren omdat je bijvoorbeeld zware games wilt spelen of met audio- of videobewerking aan de slag gaat. Wanneer je aan de achterkant van je systeemkast kijkt, zie je dat daar langwerpige metalen plaatjes zitten. Om een kaart te plaatsen, moet je zo’n plaatje losschroeven. Plaats nu de kaart op de plek waar zojuist het metalen plaatje zat en klik de metalen contactpunten in het slot dat bij de plek hoort waarvan je zojuist het plaatje hebt verwijderd (wat voor slot dit is, hangt af van de kaart die je hebt gekocht: lees de documentatie die bij de kaart komt). Gebruik geen grof geweld, maar duw wel hard genoeg zodat je de kaart hoort vastklikken (let op dat er geen kabels in de weg zitten). Afhankelijk van de kaart die je hebt gekocht, kan het zijn dat je nog een voedingskabel moet aansluiten. Ook dit lees je in de documentatie van de kaart die je hebt gekocht.

Geluids- en videokaarten schuif je in de daartoe bestemde slots.

Onderzoek je componenten

We zouden je in dit artikel graag vertellen welk type harde schijf of geheugenmodule je precies zou moeten kopen. Helaas werkt het niet zo. Zoals geen systeemkast hetzelfde is, zo geldt dat ook voor de onderdelen erin. Wat voor geheugenmodules je moet kopen, hangt af van de geheugenmodules die erin zitten. Je kunt tot op zekere hoogte upgraden, bijvoorbeeld als je van een reguliere harde schijf naar een SSD wilt, maar je kunt niet (zomaar) een SATA-schijf installeren als je systeem alleen IDE ondersteunt. Nu zijn voor de meeste zaken wel converters beschikbaar, maar dat gaat de strekking van dit artikel te buiten. Belangrijk is dat je goed bekijkt wat de mogelijkheden van je systeem zijn voordat je zomaar een nieuw component koopt. Zo kan het zijn dat je voor een bepaalde videokaart een krachtiger voeding nodig hebt, of een bepaalde poort. Als je hier niet uitkomt, kan de speciaalzaak je verder helpen. In Apparaatbeheer (Configuratiescherm) vind je ook veel informatie.

Bekijk goed wat je nodig hebt, zodat je geen componenten bestelt waar je niets aan hebt.

0 Reactie(s) op: Zelf je desktop-pc upgraden of repareren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.