Zelf je desktop-pc upgraden of repareren

Door: Martin Gijzemijter | 19 januari 2018 16:20

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

06 Netwerkkaart

In vergelijking met een geluidskaart of videokaart is het vervangen van een netwerkkaart kinderlijk eenvoudig, vooral omdat er niet zo veel verschillende soorten zijn. Je koopt een nieuwe netwerkkaart wanneer je bijvoorbeeld een systeem hebt met een chip die slechts 10 en 100 Mbps ondersteunt, terwijl je een internetverbinding hebt die veel sneller is. Om een nieuwe netwerkkaart te plaatsen, verwijder je wederom het metalen plaatje, schuif je de netwerkkaart op z’n plek en schroef je hem vast. Er zijn hier verder geen bijzondere omstandigheden, dus een netwerkkaart is een mooi component om mee te beginnen als je het spannend vindt.

Net als voor een video- of geluidskaart schroef je eerst het metalen plaatje los.

07 Geheugen

Het plaatsen van een nieuwe geheugenmodule is niet zo ingewikkeld als het lijkt. Vlak bij je processor zie je een aantal sleuven, waarvan er één of meer al zijn voorzien van een geheugenmodule. In sommige gevallen vervang je die module, in andere gevallen plaats je er één of meer bij (dit hangt af van je systeemconfiguratie: lees hiervoor de handleiding of vraag het de speciaalzaak). Om een module te verwijderen, klik je de plastic klemmetjes aan beide zijden open en trek je de module er voorzichtig uit. Om een module te plaatsen, zorg je ervoor dat de metalen contactpunten precies uitlijnen met de sleuven en duw je de module er stevig in (niet met geweld). Daarna klik je de klemmetjes weer vast om de module te vergrendelen.

Lijn de contactpunten uit met de sleuf en duw de module stevig vast.

08 Voeding

Het vervangen van de voeding van je pc is niet hopeloos ingewikkeld, maar er komen nogal wat kabels vandaan. Het is dus vooral belangrijk dat je goed oplet. Als we je een tip mogen geven: maak foto’s van hoe de kabels zijn aangesloten op het moederbord zodat je iets hebt om op terug te vallen. Verder is het simpelweg een kwestie van de juiste voeding kopen, kijken welke schroeven je moet losmaken, de voeding verwisselen en de kabels weer op de juiste plek aansluiten. Dat laatste luistert uiteraard erg nauw, dus documenteer het en ga er niet van uit dat je wel onthoudt wat op welke plek komt.

09 Batterij

We hebben aangegeven dat we het moederbord zelf deze keer met rust laten, maar er is een onderdeel van het moederbord dat je in sommige gevallen wél moet vervangen, en dat is de knoopcelbatterij. Deze batterij kan leegraken en dat betekent dat je computer basale dingen als datum en tijd niet meer kan onthouden, en dat kan voor problemen zorgen. Gelukkig is die batterij echt heel makkelijk te vervangen. Je spot hem vrij eenvoudig op je moederbord, want het is een gewone knoopcelbatterij, zoals je die ook in je thermostaat en andere huishoudelijke apparaten vindt. Verwijderen gebeurt op precies dezelfde manier: zonder geweld en met beleid. Overigens hoef je niet heel krampachtig te doen met het vasthouden van de batterij. Het is een fabeltje dat hij dan in een paar seconden leegloopt. In theorie gaat er inderdaad energie verloren, maar dan moet je de batterij maanden non-stop tussen duim en wijsvinger vasthouden.

De batterij op het moederbord is bijna niet te missen.

10 Testen

Wanneer je de componenten naar keuze hebt vervangen, zou je je systeemkast natuurlijk weer dicht kunnen schroeven. We raden je echter aan om dat toch nog even niet te doen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je iets niet goed hebt aangesloten of dat het component niet werkt. Dan is het natuurlijk extra frustrerend als je de systeemkast net weer helemaal hebt dicht geschroefd en terug op z’n plek hebt gezet, om daarna te ontdekken dat je het hele circus moet herhalen. Wanneer je de vervanging of upgrade hebt uitgevoerd, kun je de systeemkast dus het best weer rechtop zetten, een toetsenbord, muis en beeldscherm aansluiten, en daarna de voeding. De rest kun je even laten zitten. Wanneer het systeem naar behoren werkt en je hebt kunnen bevestigen dat het nieuwe component wordt herkend, kun je het systeem weer uitzetten, de voedingskabel loskoppelen en de kast netjes dichtschroeven. Daarna zet je de systeemkast op z’n plek en sluit je alle randapparatuur weer aan. Mocht er nu opeens iets conflicteren bij het opstarten, dan weet je in elk geval dat het nieuwe component zelf naar behoren werkt.

Test of je systeem nog werkt voordat je alles weer aansluit.

0 Reactie(s) op: Zelf je desktop-pc upgraden of repareren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.