Zelf Windows 10-pictogrammen maken en aanpassen

Door: dennis-gandasoebrata | 11 augustus 2020 06:03

How To

Ben je uitgekeken op de standaardpictogrammen van Windows? Vervang deze dan door eigengemaakte. Dit kun je doen voor programma’s, mappen en bestanden. Zo lang je althans het juiste gereedschap hebt. Zelf Windows 10-pictogrammen maken doe je zo.

Voordat we beginnen is het handig om even stil te staan bij de werking van pictogrammen. In Windows maken pictogrammen gebruik van het ico-bestandsformaat. In de praktijk zijn er uiteraard vaak meerdere pictogrammen nodig, in verschillende formaten. Deze worden meestal als set opgeslagen in een dll-bestand. Goed voorbeeld is het bestand imageres.dll. Dat tref je aan in de root van de vaste schijf, in de submap System32.

We geven eerst een overzicht van bestanden die interessante pictogrammen bevatten. Deze kun je gebruiken als basis voor je eigen: je kunt een bestaand pictogram aanpassen en hiermee een nieuwe creëren. Je kunt ook een geheel eigen pictogram maken.

Locaties Windows-pictogrammen

\explorer.exe
\System32\accessibilitycpl.dll (bijvoorbeeld C:\Windows\System32\accessibilitycpl.dll)
\System32\compstui.dll
\System32\comres.dll
\System32\ddores.dll
\System32\dmdskres.dll
\System32\dsuiext.dll
\System32\ieframe.dll
\System32\imageres.dll
\System32\mmcndmgr.dll
\System32\mmres.dll
\System32\moricons.dll
\System32\mstsc.exe
\System32\mstscax.dll
\System32\netcenter.dll
\System32\netshell.dll
\System32\networkexplorer.dll
\System32\pifmgr.dll
\System32\pnidui.dll
\System32\sensorscpl.dll
\System32\setupapi.ll
\System32\shell32
\System32\wiashext.dll
\System32\wmploc.dll
\System32\wpdshext.dll

Pictogrammen bekijken

Met externe software kun je de dll-bestanden openen en de pictogrammen bekijken. Ook kun je de pictogrammen uit het bestand halen. Daarna kun je ze bewerken en een eigen pictogrammenset maken. Wij gebruiken hiervoor het gratis programma IconViewer. Dit programma voegt een extra tabblad toe aan het eigenschappenvenster van Windows Verkenner en is hierdoor eenvoudig in gebruik.

Na de installatie van IconViewer open je de Verkenner. Blader naar het dll-bestand waarvan je de pictogrammen wilt zien. Klik erop met rechts en kies Eigenschappen. Open nu de tab Icons. Let op: deze tab verschijnt alleen als het bestand pictogrammen bevat. Een overzicht van pictogrammen verschijnt. Nu kun je de losse pictogrammen uit het bestand halen en opslaan.

Selecteer het pictogram en kies in het vak Device images de gewenste grootte en resolutie, bijvoorbeeld: 64x64, 32-bit. In het vak Preview (rechts naast het formaatvak) zie je een voorbeeld van het pictogram. Klik op de knop Opslaan om het pictogram te bewaren. Geef een doelmap op en geef het pictogram een naam.

Standaard wordt het bestand als ico-bestand opgeslagen, maar dit hoeft niet. In het vak Opslaan als type kun je ook kiezen om de afbeelding als bitmap- of als png-afbeelding op te slaan. Kies voor die optie als je het pictogram wilt bewerken, bijvoorbeeld om er een eigen variant van te maken.

Wil je Windows 10 nog verder naar je hand zetten? Veel meer tips lees je in de Windows 10 beheer-cursus van onze Tech Academy, inclusief praktijkboek.

Pictogrammen bewerken

Wil je een eigen pictogram maken gebaseerd op een bestaand icoon? We maken hiervoor gebruik van IcoFX. Dit programma is helaas niet gratis, maar wel 30 dagen kosteloos te proberen. Na installatie kies je in het programma voor File, Open en wijs je het pictogrambestand aan. Kies het pictogram dat je wilt aanpassen en klik op Extract.

Het pictogram wordt getoond in het hoofdvenster. Via de werkbalk Tools kun je het pictogram op pixelniveau aanpassen, door bijvoorbeeld de kleuren te veranderen of nieuwe elementen toe te voegen. De editor vertoont gelijkenis met Microsoft Paint. Gebruik de werkbalk Colors om de gewenste kleuren te kiezen. Tot slot sla je het bestand op als ico-bestand. Kies File, Save As en kies bij Opslaan als type voor Windows Icon (*.ico).

Eigen afbeelding als pictogram gebruiken

Het is ook mogelijk om een bestaande afbeelding als pictogram te gebruiken. Denk aan een png-, jpg- of bmp-afbeelding. Via de website icoconvert.com kun je een bestaande afbeelding omzetten en zo nodig bijwerken en geschikt maken als pictogram.

Klik op Choose File en wijs het bestand aan waarvan je een pictogram wil maken. Klik op Upload. In de tweede stap geef je aan welk deel van de afbeelding in het pictogram terecht moet komen. Bijsnijden is handig als de originele afbeelding groter is dan wat je in het pictogram wilt tonen.

In de derde stap kun je optioneel een kader toevoegen, maar gelukkig hoeft deze stap niet. Geef hierna aan naar welk bestandsformaat de afbeelding moet worden omgezet. Kies hier voor ICO for Windows 7, Windows 8, Vista and XP. In tegenstelling tot wat de website doet vermoeden, is het ico-bestand ook geschikt voor Windows 10.

Klik tot slot op Convert ICO. Zodra de omzetting gereed is, verschijnt de link Download your icon(s) en kun je het pictogram downloaden.

Pictogrammen verwisselen

Nu je je eigen verzameling pictogrammen hebt, kun je de bestaande pictogrammen omwisselen. Een makkelijke manier om een eigen pictogram in te zetten voor een map, bestand of programma is door een snelkoppeling te maken. Deze snelkoppeling kun je vervolgens een eigen pictogram geven.

Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en kies Nieuw, Snelkoppeling. Nadat je de snelkoppeling hebt gemaakt, klik je erop met de rechtermuisknop en kies jeEigenschappen. Klik op de tab Snelkoppeling en klik op Ander pictogram. Klik op Bladeren en wijs het pictogram aan.

Je kunt tenslotte ook de standaardpictogrammen op het bureaublad veranderen. Open het instellingenvenster (Windows-toets+I) en kies Persoonlijke instellingen, Thema’s. Klik rechts in het venster op Instellingen voor bureaubladpictogrammen. In het nieuw geopende venster selecteer je het pictogram dat je wilt veranderen, en klik je op Ander pictogram. Wijs het nieuwe pictogram aan en klik op OK. Herhaal dit voor alle pictogrammen die je wilt aanpassen.

1 Reactie(s) op: Zelf Windows 10-pictogrammen maken en aanpassen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 augustus 2020 14:33 dirkvdw
  IconViewer geeft wel één foutmelding in Virus Total.
  Aanpassen in Windows 10 gaat ook in Paint. Kijk/zoek op internet.
  Waarom de omweg via snelkoppeling nodig is is me niet duidelijk.
  Je kun de mappen op je schijven rechtstreeks aanpassen.

  Jammer genoeg lukt het niet om de mappen op mijn Synololoy NAS te wijzigen.

  Als je Photoshop gebruikt kun je een gratis ICO-plugin installeren.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.