Zet Chrome OS of Linux Mint op een oude pc

Door: Maikel Dijkhuizen | 24 november 2021 14:37

How To

Heeft je oude pc moeite om Windows 11 of zelfs Windows 10 te draaien, dan kun je voor een lichter besturingssysteem kiezen als Chrome OS of Linux Mint. Hoe kun je overstappen?

Tip 01: Chromium OS

Misschien ken je die goedkope chromebooks wel uit de winkel. Op deze compacte laptops staat het besturingssysteem Chrome OS, waarbij de gebruikersomgeving voornamelijk bestaat uit webapplicaties van Google. Iets soortgelijks creëer je gemakkelijk zelf, mits je de beschikking hebt over een ‘oude’ laptop (of pc). Een systeem met een redelijke processor en 2 GB werkgeheugen is meestal al voldoende. Helaas geeft Google geen downloadlinks van Chrome OS vrij. Maar aangezien Googles besturingssysteem is gebaseerd op het opensourceproject Chromium OS, verschillen beide versies nauwelijks van elkaar. Gelukkig is Chromium OS dus wel vrij beschikbaar, en om die reden gaan we met dit besturingssysteem aan de slag. De officiële website van Chromium OS heeft echter geen kant-en-klare downloadlinks, dus je bent genoodzaakt om het installatiebestand ergens anders vandaan te plukken.

Tip 01 De officiële website van Chromium OS is bestemd voor ontwikkelaars en bevat geen downloadlinks.
Met Chromium OS maak je in feite je eigen Chromebook

Tip 02: Image downloaden

Voor de installatie van Chromium OS heb je een geschikt installatiebestand nodig, oftewel een zogeheten image. Er zijn verschillende websites waar je Chromium OS vandaan kunt halen, al zijn sommige bronnen vervuild met hinderlijke advertenties. Wij hebben goede ervaringen met deze site. Wanneer je hierheen surft, zie je drie webmappen: daily, special en weekly. Het voordeel van de special-map is dat deze images voorzien zijn van diverse stuurprogramma’s, waardoor het besturingssysteem meteen al de nodige hardware accepteert. Klik achtereenvolgens op special en tweemaal op de kolom Last Modified. Als het goed is, staan de meest recente images nu bovenaan. Belangrijk is dat je weet of je oude pc een 32bit- of 64bit-architectuur heeft (zie kader 32 of 64 bit?). Bij een pc met 32 bit kies je voor het bestand dat begint met Cx86OS. Heb je een pc met 64 bit, download dan het image dat begint met Cam64OS. Bewaar het bestand op je harde schijf.

Tip 02 Ga na of je de 32bit- of 64bit-versie van Chromium OS nodig hebt.

32 of 64 bit?

Heb je geen idee of je computer bestaat uit een 32bit- of 64bit-achitectuur? In Windows kom je daar eenvoudig achter. Open het Configuratiescherm en kies rechtsboven achter Weergeven op voor de optie Categorie. Via Systeem en beveiliging en Systeem verschijnen de belangrijkste details van jouw systeem. Op de regel Type systeem vind je de gewenste informatie.

Duik in de instellingen van Windows om te achterhalen of het systeem draait op een 32bit- of 64bit-processor.

Tip 03: Image uitpakken

Het image is ingepakt in een 7z-bestand. Om dit archief uit te pakken, heb je een geschikt programma nodig. Je gebruikt hiervoor bijvoorbeeld 7-Zip. Surf hiernaartoe om deze freeware te downloaden en voer vervolgens de installatie uit. Het uitpakken van het zojuist gedownloade 7z-bestand is eenvoudig. Klik erop met de rechtermuisknop en kies voor Z-Zip / Bestanden uitpakken. Onder Uitpakken naar kies je de gewenste locatie, bijvoorbeeld het bureaublad. Bevestig met OK. Na afloop staat er een img-bestand van ruim 8 GB voor je klaar. Dit is het image van Chromium OS.

Tip 03 7-Zip is een minuscuul programmaatje waarmee je moeiteloos 7z-archieven uitpakt.

Tip 04: Win32 Disk Imager

De bedoeling is dat je Chromium OS straks vanaf een usb-stick gaat opstarten, waarna je de installatie op de beoogde pc of laptop uitvoert. Maar voordat het zover is, dien je de usb-stick eerst nog te prepareren met het image van Chromium OS. Zorg ervoor dat het opslagmedium een capaciteit heeft van minimaal 16 GB. Steek de geheugenstick in de computer en houd er rekening mee dat alle opgeslagen gegevens worden gewist. Voor de preparatie van de usb-stick doe je een beroep op het programma Win32 Disk Imager. Surf hiernaartoe en klik op de groene knop Download om dit hulpprogramma binnen te halen. Na de installatie selecteer je in het hoofdvenster onder Image Bestand het img-bestand van Chromium OS. Controleer onder Doelapparaat zorgvuldig of de schijfletter van de usb-stick is geselecteerd. Klik als laatste op Schrijven / Yes en wacht geduldig af.

Tip 04 Win32 Disk Images creëert een opstartbare usb-stick waarmee je Chromium OS kunt installeren.

CloudReady

In dit artikel gaan we aan de slag met images van het zogeheten ArnoldTheBats-ontwikkelteam. Neverware is een andere aanbieder van uitstekende installatiebestanden. Dit besturingssysteem draagt weliswaar de naam CloudReady, maar de gebruikersomgeving bestaat uit Chromium OS. Veel stuurprogramma’s zijn al geïntegreerd, waardoor CloudReady op de meeste systemen vlekkeloos werkt. Google nam in 2020 Neverware over en het doel  is dat CloudReady onderdeel wordt van het aanbod van Google. Een overstap naar Chrome OS moet in de toekomst dus nog gemakkelijker worden. 

Je installeert CloudReady vanaf een opstartbare usb-stick met een opslagcapaciteit van minimaal 8G.  Voor het creëren van de opstartbare usb-stick bieden de makers van CloudReady een eigen tooltje aan. Thuisgebruikers kunnen dit besturingssysteem gratis downloaden. De tool installeer je op een willekeurige Windows-machine. Surf naar Neverware.com en scrol een stukje omlaag. Je klikt vervolgens op Download usb maker, waarna je het exe-bestand uitvoert. 

Op de website van Neverware vind je een lijst met voornamelijk laptops waarop CloudReady probleemloos werkt. Onder meer systemen van Acer, Apple, Asus, HP en Toshiba zijn geschikt.

Bekijk op de website van Neverware met welke systemen CloudReady gegarandeerd werkt.

Tip 05: Chromium OS laden

Het is nu tijd om met je oude laptop of pc aan de slag te gaan, want je gaat de installatiewizard van Chromium OS opstarten. Prik de usb-stick in de behuizing en start het systeem op. Druk tijdens de opstartfase op een sneltoets om het systeemmenu (het bios) van de computer te openen. Vaak is dat F2 of Delete. Navigeer naar de opstartinstellingen (bootmenu) en kies de usb-stick als eerste opstartschijf. Vervolgens herstart je de machine, waarna na even wachten het Chromium-logo in beeld verschijnt. Na enkele seconden daarna verschijnt er een Engelstalig welkomstvenster in beeld.

Tip 05 Selecteer in het systeemmenu van de computer de usb-stick als eerste opstartschijf.

Tip 06: Basisinstellingen

Voordat je Chromium OS definitief installeert, wijzig je eerst enkele basisinstellingen. Klik linksonder op English (United States) en kies achter Language voor Dutch. Verander desgewenst de toetsenbordindeling en bevestig met OK. Via Toegankelijkheid wijzig je zo nodig nog specifieke opties. Zo activeer je bijvoorbeeld een grote muisaanwijzer en schakel je hoog contrast in. Gebruik je een systeem met een aanraakscherm, dan is de functie Schermtoetsenbord wellicht een interessante optie. Pas eventueel nog wat instellingen aan en klik op OK. Via Aan de slag kom je terecht in de netwerkinstellingen. Wil je computer aanmelden op een wifi-netwerk? Kies voor Ander wifi-netwerk toevoegen en vul achter SSID de netwerknaam in. Weet je die niet precies, kijk dan bijvoorbeeld op je telefoon, waar je ook de netwerkgegevens kunt zien. Geef ook aan welke beveiligingsmethode je voor het draadloze netwerk gebruikt en vul het wachtwoord in. Via Verbinding maken controleer je de verbinding. Soms lukt het om vage redenen niet om verbinding te maken. Dan kun je de machine het beste via een ethernetkabel met het netwerk verbinden.

Tip 06 In Chromium OS wijzig je de taal eerst naar het Nederlands.

Tip 07: Chromium OS starten

Met Chromium OS heb je straks toegang tot allerlei Google-diensten. Om die reden is het dan ook slim om in te loggen met een Google-account. Vul op je oude computer het juiste e-mailadres in en kies voor Volgende. Typ het bijbehorende wachtwoord en open met Volgende de gebruikersomgeving van Chromium OS. Besef wel dat het besturingssysteem nog niet op de harde schijf van de pc of laptop is geïnstalleerd. Je draait Chromium OS namelijk nu in een live-omgeving vanaf de usb-stick. Klik op Een rondleiding volgen om uitleg over bepaalde functies te tonen. Zo bevindt de Launcher zich rechtsonder. Hiermee open je webapplicaties als Chromium (browser), Google Documenten (tekstverwerker) en Bestanden (verkenner). De meeste applicaties openen als apart tabblad in de browser. Wil je een eigen venster voor een bepaalde webapplicatie? Klik erop met de rechtermuisknop en kies voor Openen als venster. Start deze toepassing vervolgens op. Wil je instellingen wijzigen, klik dan rechtsonder op het digitale klokje en daarna op het tandwiel.

Je draait Chromium OS eerst vanaf een usb-stick in de live-omgeving

Tip 08: Installatie uitvoeren

Als je tevreden bent over Chromium OS, kun je het besturingssysteem op een opslagstation van de computer installeren. Voor een razendsnel systeem werkt een ssd het beste, al is Chromium OS ook vanaf een traditionele schijf behoorlijk rap. Bedenk goed dat Chromium OS de volledige schijf overschrijft, want een dualboot-systeem is helaas niet mogelijk. Roep nu eerst met de sneltoets Ctrl+Alt+F2 het commandovenster op. Typ root en druk op Enter. Vervolgens typ je het commando /usr/sbin/chromeos-install --dst /dev/sda, waarna je wederom bevestigt met Enter. Typ y en druk op Enter om de installatie definitief uit te voeren. Na enige tijd verschijnt er een Engelstalige melding dat je de usb-stick kunt verwijderen. Herstart de computer en wacht af totdat Chromium OS verschijnt.

Tip 08 Gebruik de sneltoets Ctrl+Alt+F2 om het commandovenster te laden.

Chromium OS updaten

Vanzelfsprekend wil je de nieuwste versie van Chromium OS gebruiken. Dat doe je door geregeld handmatig te zoeken naar nieuwe updates. Open de browser Chromium en klik rechtsboven op Chromium aanpassen en beheren (pictogram met drie puntjes). Via Over Chromium OS controleer je met Controleren op updates of je het besturingssysteem kunt bijwerken.

Tip 09: Linux Mint

Chromium OS is een behoorlijk kaal besturingssysteem, vooral geschikt voor mensen die voornamelijk op internet surfen en e-mails ophalen via een webclient. Wil je meer op de computer kunnen doen en ook eigen programma’s kunnen installeren, dan heb je een completer besturingssysteem nodig. Voor oudere systemen is Linux Mint, vanwege de lage systeemeisen, prima geschikt. De meeste computers met 2 GB werkgeheugen kun je probleemloos met Linux Mint gebruiken. Zelfs systemen met 1 GB RAM zijn doorgaans geschikt, al is de interface dan wellicht wat trager. Om het installatiebestand te downloaden surf je hiernaartoe. Zoals je ziet, bestaan er meerdere versies van Linux Mint. Cinnamon en MATE zijn de bekendste edities, waarbij het niet zo gek veel uitmaakt welke je kiest. De stappen in dit artikel beschrijven de installatieprocedure van Cinnamon. Bepaal of je een 32bit- of 64bit-besturingssysteem wilt installeren en klik op de bijbehorende link. Er verschijnen downloadlocaties uit meerdere landen in beeld. Klik op een link en sla het iso-bestand op.

Linux Mint is geschikt voor wie eigen software op de computer wil kunnen installeren

Mint boven Windows 10

Er zijn overigens meerdere redenen om voor Linux te kiezen boven Windows 10. Naast dat Mint een lichter alternatief biedt voor je oude pc, spelen zorgen over privacy in tegenstelling tot bij Windows een minder grote rol. Hoewel Windows 10 vrij overzichtelijk alle privacygerelateerde instellingen bij elkaar heeft gezet, wil Microsoft standaard wel heel veel van ons computergebruik weten. Bovendien kan elke verplichte update een nieuwe privacyinstelling introduceren die standaard staat ingeschakeld. Microsoft is ook wat voortvarend geweest met het stopzetten van de ondersteuning van oude hardware.

Tip 10: Live-omgeving

Het iso-bestand wat je zojuist gedownload hebt, is een image van Linux Mint. Hiermee ga je de installatie uitvoeren. De voorbereidingen voor de installatie zijn identiek aan die van het eerder besproken Chromium OS (zie tip 4 en 5). Je gebruikt dus Win32 Disk Imager om het iso-image naar een usb-stick weg te schrijven. Vervolgens start je de oude computer vanaf deze usb-stick op. Je komt eerst in een Engelstalige live-omgeving van Linux Mint terecht. De gebruikersinterface is ietwat traag, maar je kunt hier wel rondkijken zonder dat je direct iets hoeft te installeren. Linksonder vind je het menu waar je toegang hebt tot diverse voorgeïnstalleerde applicaties.

Tip 10 In de live-omgeving van Linux Mint bekijk je tot in hoeverre dit besturingssysteem bevalt.

Tip 11: Mint installeren

Besluit je Linux Mint te installeren, dubbelklik dan binnen de live-omgeving op Install Linux Mint. De installatiewizard verschijnt in beeld. Selecteer Nederlands en klik op Verder. Als je de computer wilt aanmelden op een draadloos netwerk, kies je nu de juiste instellingen. Het besturingssysteem vraagt in de volgende stap of het toestemming heeft om programmatuur van derden te installeren, zoals drivers voor videokaarten. Plaats voor deze optie een vinkje, zodat Linux Mint de hardwarecomponenten van de computer herkent. In de volgende stap geef je aan op welke schijf je deze Linux-distributie wilt installeren. Standaard staat de optie Wis schijf en installeer Linux Mint geselecteerd. Dat is een goede keuze wanneer je niets anders met de computer wilt doen. Staat er nog een (oude) versie van Windows op, dan kun je Linux Mint ook als tweede besturingssysteem installeren. Kies in dat geval voor Installeer Linux Mint naast Windows. Tijdens het opstartproces kies je in dat geval welk besturingssysteem je wilt laden. Dit noemt men een dualboot-systeem. Maak een keuze en bevestig met Installeer nu / Verder. In de resterende stappen vul je de juiste tijdzone en toetsenbordindeling in. Ook bedenk je een gebruikersnaam en wachtwoord. Kies voor Verder om de installatie definitief uit te voeren. Als laatste klik je op Nu herstarten.

Tip 11 Geef aan op welke wijze je Linux Mint wilt installeren.

Tip 12: Eerste begin

Nadat je computer opnieuw is opgestart, geef je het wachtwoord op dat je zojuist hebt aangemaakt. De gebruikersinterface ziet er, vergeleken met de live-omgeving, iets anders uit. Zo geeft het welkomstscherm je toegang tot nieuwe functies en documentatie, en is de voertaal nu Nederlands. Op het bureaublad tref je bovendien een persoonlijke map aan waar je documenten in kunt bewaren. Rechtsonder bevinden zich diverse systeempictogrammen waar je onder meer de netwerk- en tijdinstellingen kunt configureren. Wil je weten of er updates zijn? Ga naar Menu / Beheer / Bijwerkbeheer (updatebeheer) en klik op OK, waarna Linux Mint op zoek gaat naar updates. Klik op Bijgewerkte pakketten installeren en vul het wachtwoord in. Kies daarna voor Authentiseren en je computer is helemaal up-to-date.

Tip 13: Programmabeheer

Linux Mint heeft van zichzelf al een heleboel interessante programma’s. Zo vind je in het menu bijvoorbeeld VLC Media Player, GIMP, Firefox, Thunderbird en LibreOffice. Kortom, basistaken als filmpjes kijken, foto’s bewerken, surfen, e-mailen en tekstverwerken kun je nu al doen. Ben je nieuwsgierig wat je nog meer onder Linux Mint kunt installeren? Ga naar Menu / Beheer / Programmabeheer. Hier staan allerlei programma’s, verdeeld in diverse categorieën. Zo vind je er onder meer Skype (videobellen), Steam (gamen) en Calibre (e-books beheren). Wil je iets installeren? Klik op de programmanaam om extra details te openen. Daarna geef je via Installeren het wachtwoord op. Bevestig met Authentiseren.

Tip 13 Vanuit het onderdeel Programmabeheer voeg je eenvoudig extra software toe.

Meer weten over Linux?

Er bestaan wel duizenden Linux-distributies, met elk eigen kenmerken. Naast Linux Mint, zijn ook Ubuntu, Fedora en openSUSE erg populair. Wellicht past een van deze distributies beter bij jouw dan Mint. In dit artikel kun je je inlezen over de beste Linux-distributies die er zijn.

7 Reactie(s) op: Zet Chrome OS of Linux Mint op een oude pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 juli 2018 13:16 marcelplaisier
  Ik heb het nu diverse keren geprobeerd, maar het op USB zetten lukt niet.
  De USB stick word volledig gesloopt en opgedeeld in we 10 drive's
  wie weet hoe ik het ISO bestand wel goed op een USB krijg ???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 april 2019 11:22 Breezerduck
  Hier hetzelfde probleem usb stick ook opgedeeld in kleine partjes :( ….. en nu? Opgelost met Minitool Partition wizard pfff
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 april 2019 20:23 Breezerduck
  Maar nu kan blijkt het commando niet te lukken "/usr/sbin/chromeos-install –dst /dev/sda" niet te lukken ….help!!!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 8 september 2019 18:26 hhummelen
  De usb stick werkt goed op oude Acer aspire AOA 150, waar ik ubuntu op had gezet. Maar het op de machine zetten ipv os linux, gat niet met uw aanwijzigingen: na intypen 'root' achter localhost login. Dat heeft geen zin. Van alles geprobeerd: ingevuld: chronos en dan vraagt die password: geen passwoord lukt ook niet met commando: chromeos -setdevpasswd . met uw commando / usr/ enz. krijg ik flags: Warn getopt: unrecognise option / usr/ enz. Wie helpt?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 januari 2020 18:01 JoppeP
  Alles lukt op mijn Medion Akoya S4216 tot en met tip 8. Overzetten op de HDD van het toestel lukt echter niet . Iemand enige suggesties ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 februari 2020 16:05 jaap-10
  De app 7 zip maakt een image aan met als extensie bin i.p.v. img, daardoor vind de app win32 disk imager dit bestand niet.
  Hoe is dit op te lossen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 maart 2020 21:28 Kasander1
  Er is hier even een test gedaan met het terug zetten van de image naar een USB-stick.

  De image maakt inderdaad diverse partities aan. Onder andere een 16 bit EFI (soort UEFI), diverse malen een EX2/4 en meerdere onbekende partities. Heel vreemd! Maar al die partities zullen wel een functie hebben.

  De test-laptop weigerde trouwens op te starten vanaf de gemaakte USB-stick. Ook een tweede stick werd geweigerd. Om een vergelijk te maken: De laptop startte wel op met een vergelijkbare image van Linux.

  Daar er hier verder geen enkele interesse is voor Chrome (Veel teveel Google en netwerk is vereist) is de test verder maar gestopt.

  Kies liever voor Linux Mint mate. Dat werkt tenminste.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.