Laat Windows 10 doen wat jij wil met deze 15 tips

Door: Martin Gijzemijter | 21 oktober 2016 14:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Microsoft probeert al zijn Windows-versies zo te maken dat het besturingssysteem voor iedereen prettig werkt. Het probleem is echter dat we allemaal een eigen smaak en eigen voorkeuren hebben. Gelukkig biedt Microsoft ook meer dan genoeg mogelijkheden om Windows 10 naar je hand te zetten. Hoe? Dat laten we in deze 15 tips zien!

1 Achtergrond

Elke versie van Windows komt met een eigen achtergrondafbeelding. Over smaak valt te twisten, daarom kun je ook kiezen voor een andere afbeelding of voor een egale kleur. Je doet dit door te klikken op Start en vervolgens op Instellingen / Persoonlijke instellingen / Achtergrond. Vervolgens kies je onder het kopje achtergrond in het rechterdeelvenster of je een afbeelding wilt gebruiken, een effen kleur of een diavoorstelling. Die laatste optie bespreken we in tip 2. De optie Effen kleur spreekt voor zich: kies één van de kleuren die Windows biedt. Als je voor Afbeelding gaat, moet je goed nadenken over wat voor afbeelding je kiest. Als je een klein plaatje kiest, kun je het herhalen zodat het een patroon wordt (dit is echter vaak wat druk). Ook kun je het plaatje spreiden, maar dat kan erg lelijk uitpakken. Zorg er dus voor dat je een plaatje neemt dat past bij je resolutie. Lees ook: 10 interessante vernieuwingen in de Windows 10 Anniversary Update.

Je hoeft je niet neer te leggen bij de achtergrondafbeeldingen van Windows.

2 Diavoorstelling

Een extra optie in het menu Achtergrond is Diavoorstelling. Het leuke aan deze optie is dat je niet één afbeelding hoeft te selecteren, maar een reeks afbeeldingen kunt kiezen, zodat je bureaublad er altijd weer anders uitziet. Wanneer je hebt gekozen voor Diavoorstelling, geef je met de map Bladeren aan uit welke map je de foto’s wilt laten zien. Daaronder kun je aangeven hoe vaak je de foto wilt laten vervangen. Wat de beste optie is, hangt af van je eigen voorkeur. Geef ten slotte aan of de foto’s op volgorde moeten worden getoond of willekeurig, en kies wederom voor de wijze waarop ze moeten worden weergegeven. Zo heb je met weinig inspanning om de haverklap een totaal ander bureaublad.

3 Kleuren

Bij tip 1 hebben we uitgelegd hoe je de achtergrond een andere kleur kunt geven, maar dat heeft geen invloed op de kleuren van de rest van Windows. Stel dat je knalroze hebt gekozen, dan wil het standaardblauw van het menu Start daar nogal mee vloeken. Gelukkig kun je ook dit aanpassen. In Instellingen / Persoonlijke instellingen / Achtergrond klik je op Kleuren. Je kunt Windows automatisch een bijpassende kleur bij je achtergrondkleur laten kiezen, of je kiest zelf een kleur uit. Interessant is ook de optie Kleur op de taakbalk… Zodra je die inschakelt, kleuren de genoemde onderdelen voortaan mee.

Je kunt de kleuren (beperkt) aan je voorkeur aanpassen.

4 Vergrendelingsscherm

Goed, je hebt de achtergrond en de kleuren aangepast. Maar hoe zit het met het vergrendelingsscherm? Zit je daarbij wel vast aan de standaardinstellingen van Windows? Gelukkig niet! In Instellingen / Persoonlijke instellingen klik je op Vergrendelingsscherm. Ook hier kun je kiezen voor een afbeelding of diavoorstelling (inmiddels weet je hoe dat werkt), maar extra interessant is de optie Windows-spotlight waarmee je Windows elke dag een nieuwe willekeurige (en vaak zeer mooie) natuurafbeelding kunt laten weergeven. Helemaal onderin zie je een aantal pictogrammen. Daarmee bepaal je wat je precies wilt weergeven in je vergrendelingsscherm (bijvoorbeeld de inhoud van je agenda). Zo kun je ervoor zorgen dat het vergrendelingsscherm precies toont wat je wilt.

5 Thema’s

Net als vroeger ondersteunt Windows 10 thema’s, al is het effect ervan wel minder heftig dan vroeger. Binnen Instellingen / Persoonlijke instellingen zie je de optie Thema’s en vervolgens Thema-instellingen. Standaard biedt Windows drie gewone thema’s en vier thema’s met hoog contrast. Denk bij een thema aan een achtergrondafbeelding, kleuren, enzovoort. Je muisaanwijzer wordt niet veranderd, al kun je die wel aanpassen (zie tip 13). Als je meer thema’s wilt, kun je klikken op Meer thema’s van internet downloaden. Je vindt dan een ruime keuze aan door Microsoft gemaakte thema’s. Met één druk op de knop kun je ze installeren.

Windows-thema’s bestaan nog steeds, maar het effect ervan is wat beperkt.

6 Menu Start (1)

Het menu Start kun je behoorlijk aanpassen aan je eigen wensen. Dat begint in het menu Instellingen (wederom via de optie Persoonlijke instellingen). Wanneer je in dit menu op Start klikt, kun je aangeven wát (en hoeveel) er precies in het menu Start wordt getoond. Zo kun je bijvoorbeeld bepalen dat veelgebruikte apps standaard worden weergegeven, dat er meer tegels worden weergegeven, maar ook dat het menu Start op een volledig scherm moet worden getoond.

Wist je dat je het menu Start op een volledig scherm kunt laten weergeven?

7 Menu Start (2)

Het menu Start kun je ook op een andere plek aanpassen dan in de instellingen, namelijk in het menu zelf. Wanneer je drukt op Start kun je je muis helemaal naar de rechterzijde van het menu bewegen, tot je muisaanwijzer verandert. Als je klikt en sleept, kun je het menu breder of smaller maken. Rechtsklik je op de tegels zelf, dan kun je het formaat van de tegel wijzigen of de Live-functie van een tegel in- of uitschakelen. Ook kun je tegels losmaken van het menu Start. Bovenaan het menu vind je een omschrijving van de tegelgroep. Als je klikt op het pictogram naast deze naam, kun je de naam aanpassen.

0 Reactie(s) op: Laat Windows 10 doen wat jij wil met deze 15 tips

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.