Laat Windows 10 doen wat jij wil met deze 15 tips

Door: Martin Gijzemijter | 21 oktober 2016 14:11

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

8 Actiecentrum

Het Actiecentrum met de knoppen onderin is superhandig, maar wederom heeft Microsoft bepaald welke knoppen daar moeten worden weergegeven. Dat kun je eenvoudig aanpassen. Klik op Start / Instellingen / Systeem / Meldingen en acties. Onder het kopje Snelle acties zie je de vier pictogrammen die standaard aanwezig zijn in het Actiecentrum. Door op deze pictogrammen te klikken, kun je ze aan andere acties koppelen.

Je bepaalt zelf welke snelle acties je in het Actiecentrum ziet.

9 Taakbalk

Dat je de taakbalk kunt aanpassen, bijvoorbeeld door knoppen ernaartoe te slepen of door er met rechts op te klikken om ze te verwijderen, wist je wellicht al. Door met rechts op de taakbalk te klikken en te kiezen voor Eigenschappen kun je aangeven of de taakbalk vergrendeld moet zijn, automatisch moet verdwijnen wanneer de muis er niet in de buurt is, enzovoort. Ook het systeemvak – het deel van de taakbalk rechtsonder – kun je aanpassen. Dat doe je via Start / Instellingen / Systeem / Meldingen en acties / Systeempictogrammen in- of uitschakelen. Hier kun je precies aangeven welke pictogrammen je wel en niet in het systeemvak wilt zien.

10 Bureaubladen

Handig in Windows 10 is dat je meerdere bureaubladen kunt aanmaken. Hierdoor kun je bijvoorbeeld één bureaublad maken voor zaken die met ontspanning te maken hebben, en eentje met werkgerelateerde zaken. Zo kun je Windows precies op basis van je behoeften inrichten. Om een tweede bureaublad aan te maken, druk je op de Windows-toets + Tab en vervolgens rechtsonder op het plusteken bij Nieuw bureaublad. De snelste manier om tussen de bureaubladen te schakelen, is via de toetscombinatie Windows-toets + Ctrl + PijltjeLinks of PijltjeRechts. Helaas is het niet mogelijk om verschillende achtergronden voor verschillende bureaubladen in te stellen.

Eén bureaublad niet genoeg? Dan maak je er toch twee (of meer!).

11 Inloggen

Standaard log je bij Windows 10 in met behulp van een pincode. Als je dat niet prettig vindt, kun je het eenvoudig aanpassen. Klik op Start / Instellingen / Accounts. Onder het kopje Pincode zie je de knop Verwijderen. Als je je pincode verwijdert, kun je weer inloggen met je wachtwoord. Een extra mogelijkheid is het gebruiken van een patroon op een foto als inlogmethode. Deze optie schakel je in met de knop Toevoegen, onder Afbeeldingswachtwoord.

12 Geluiden

Als je vroeger een thema installeerde in Windows, werd ook het geluid aangepast. Zo vinden sommige gebruikers het bijvoorbeeld leuk om hun pc op te laten starten met Star Trek-geluiden. Thema’s hebben geen koppeling meer met het geluid, maar je kunt je computergeluiden nog steeds aanpassen. Druk op Start en zoek op config om het configuratiescherm te vinden en te openen. In het configuratiescherm zoek je naar Geluid. Klik vervolgens op Systeemgeluiden aanpassen. Zoek nu in het venster naar het geluid dat je wilt veranderen, klik erop en vervolgens op Bladeren. Blader nu naar het geluidsbestand dat je wilt gebruiken (dit moet een .wav-bestand zijn), en klik op Openen om het aan de gekozen actie te koppelen. Tip: geluiden vind je eenvoudig door in Google te zoeken op .wav sounds en een geluidsthema.

Geluiden kun je aanpassen naar je eigen smaak.

13 Muisaanwijzer

Ook de muisaanwijzer wordt – gelukkig - niet meer standaard aangepast bij het installeren van een thema. Toch is het aanpassen van de aanwijzer wel degelijk mogelijk. Open wederom het configuratiescherm en zoek op muisaanwijzer. Klik op De weergave van de muisaanwijzer wijzigen. In het venster dat verschijnt zie je hoe de muisaanwijzer eruitziet bij specifieke handelingen. Klik op Bladeren om te zoeken naar een muisaanwijzer die je leuker vindt (dit zijn .cur-bestanden). Niet tevreden met het aanbod van Windows? Een zoektocht op Google naar ‘mouse cursors .cur’ levert duizenden alternatieven op.

14 Spraakassistent

Omdat Cortana nog niet beschikbaar is in de Nederlandse taal, heeft Microsoft besloten de spraakassistent in de Nederlandse versie van Windows uit te schakelen. Begrijpelijk, maar wellicht wil je de assistent toch gebruiken. Het is mogelijk om Cortana in te schakelen als je Windows in de Engelse taal gebruikt. Je past de taal van het besturingssysteem aan door op Start te drukken en te klikken op Instellingen / Tijd en taal. Klik op het tabblad Regio en taal en verander Nederland in Verenigde Staten of Verenigd Koninkrijk. Onder het kopje Talen klik je op Een taal toevoegen en kies je voor Engels, waarna je deze taal instelt als standaard. Log nu uit en in, waarna Windows in de Engelse taal zal staan, met een zoekbalk naast het menu Start. Klik op die balk en vervolgens linksboven op Settings. In dit menu kun je Cortana inschakelen.

Cortana is niet geactiveerd, maar dat kun je zelf veranderen.

15 Make-over

In dit artikel hebben we laten zien hoe je Windows 10 aan kunt passen aan je eigen voorkeuren en smaak. De mogelijkheden blijven uiteraard beperkt tot de ruimte die Microsoft je hiervoor geeft. Wil je meer? Dan is dat mogelijk, maar daar heb je software van derden voor nodig. Een fraai programma daarvoor is Windows Blinds, waarmee je Windows écht een visuele make-over kunt geven.

0 Reactie(s) op: Laat Windows 10 doen wat jij wil met deze 15 tips

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.