Zo beheer je je pc op afstand

Door: Maikel Dijkhuizen | 14 oktober 2020 09:30

Baas op eigen Windows-computer: HOSTS-bestand onder eigen beheer
How To

Er bestaat nogal wat gratis remote desktop-software. Met dergelijke hulpjes neem je op afstand een computer over. Je kijkt dan samen met iemand mee op het bureaublad en past rechtstreeks systeeminstellingen aan. Veel freeware werkt op basis van het universele vnc-protocol, zodat je met een pc, laptop, tablet of smartphone een computer kan overnemen. Een goed voorbeeld hiervan is VNC Connect. Hoe gebruik je deze toepassing op verschillende platformen?

Het vnc-protocol is een afkorting voor virtual network computing, waarbij er altijd sprake is van een server en client (ook wel viewer genoemd). De vnc-server draait op het systeem dat je wilt overnemen. Met een viewer heb je vervolgens toegang tot het externe bureaublad. Het vnc-protocol stuurt toetsaanslagen en muisbewegingen naar de server, zodat je op afstand volledige controle kunt uitoefenen.

Een groot voordeel is dat het vnc-protocol bruikbaar is op allerlei (mobiele) besturingssystemen. Zo neem je bijvoorbeeld onderweg met je smartphone een pc over; op die manier kun je een belangrijk document opvissen of een mooie foto aan iemand laten zien.

Veiligheidsissues

Het vnc-protocol is behoorlijk kwetsbaar voor hackers. Zo kwamen experts van Kaspersky begin dit jaar diverse veiligheidsproblemen van verschillende programma’s op het spoor. Sommige gaten in de software bleken al jarenlang aanwezig. Kaspersky bracht de betreffende ontwikkelaars hiervan op de hoogte en de meeste veiligheidsissues zijn inmiddels opgelost.

Voor de veiligheid ben je als gebruiker nu eenmaal afhankelijk van de capaciteiten van programmeurs. Gebruik vnc-programma’s dan ook niet voor privacygevoelige taken, zoals het op afstand uitvoeren van bankzaken of openen van je mailbox. Installeer op Windows-machines daarnaast goede antivirussoftware.

Bedien je liever geen computers op afstand via het universele vnc-protocol? Als alternatief kun je eventueel gesloten remote desktop-software gebruiken, zoals TeamViewer, AnyDesk of Chrome Remote Desktop.

Met het Nederlandstalige AnyDesk neem je eenvoudig een systeem op afstand over.

01 Aanmelden VNC Connect

Veel vnc-programma’s hebben een commerciële inslag en dat is bij VNC Connect (voorheen RealVNC) niet anders. Toch bevelen we dit programma aan, aangezien alternatieven als UltraVNC en TightVNC regelmatig kampen met veiligheidsproblemen. VNC Connect gebruikt een versleutelde verbinding via 128bit-aes-encryptie en de software is bovendien erg gebruiksvriendelijk. Zo hoef je geen poorten in de router te openen om op afstand verbinding met een computer te maken.

Hoewel de openingspagina nergens een gratis versie vermeldt, bestaat die wel degelijk. Surf naar www.realvnc.com/en/connect/home om je hiervoor aan te melden. Scrol een stukje omlaag en vul onder het kopje How to get started bij de tweede stap een geldig e-mailadres in. Klik tweemaal op Next en zet een vinkje bij de optie Ik ben geen robot. Je vult de gevraagde gegevens in, waarbij je veiligheidshalve een sterk wachtwoord bedenkt. Selecteer daarnaast de optie personal use. Ga akkoord met de voorwaarden en bevestig met Sign up. Je komt daarna in je persoonlijke account terecht. Open tot slot je mailbox om je account te bevestigen.

Geef tijdens je aanmelding aan dat je VNC Connect voor privédoeleinden wilt gebruiken.

02 VNC Server installeren

Vanuit je account heb je toegang tot twee programma’s, namelijk VNC Server en VNC Viewer. Het is eerst de bedoeling om de server te installeren op het systeem dat je op afstand wilt overnemen.

Open deze webpagina en klik op de blauwe downloadknop. Naast een versie voor Windows is het serverprogramma ook voor macOS, Linux en Raspberry Pi beschikbaar. Prettig, want in tegenstelling tot alternatieven als UltraVNC en TightVNC koppelt VNC Connect moeiteloos verschillende besturingssystemen van (mobiele) apparaten aan elkaar. Voer het installatieprogramma uit en kies de gewenste taal. Helaas is er geen Nederlandse vertaling beschikbaar. Om die reden gaan we in deze basiscursus uit van de Engelstalige versie. Via OK en Next ga je akkoord met de voorwaarden. Doorloop alle stappen en vergeet niet om de optie Add an exception to the firewall for VNC-Server aan te vinken. Hiermee voeg je een uitzondering aan de firewall toe. Via Next / Install / Finish rond je de installatie af.

Voeg een uitzondering aan de firewall toe om soepel verbinding met VNC Server te maken.

03 VNC Server configureren

Er komt na afloop van de installatie vanzelf een inlogvenster van VNC Server tevoorschijn. Vul de juiste inloggegevens in en klik op Sign in. Na even wachten vraagt het programma om een nieuw wachtwoord aan de huidige computer te koppelen. Dit mag niet hetzelfde wachtwoord als van het eerder gemaakte VNC Connect-profiel zijn. Typ tweemaal een vers wachtwoord en klik op Next. Er verschijnt een overzichtsvenster met accountgegevens. Merk op dat je met een gratis account maximaal vijf apparaten mag gebruiken. Sluit het venster met Apply / Done. Het hoofdvenster van VNC Connect komt nu in beeld. De Windows-versie nestelt zich in het systeemvak rechtsonder, dus je opent het programma in het vervolg eenvoudig. De server is nu gereed voor gebruik.

Je kunt de Windows-versie van VNC Server vanuit het systeemvak oproepen.

Quick Assist in Windows 10

Windows 10 bevat onder de noemer Quick Assist een geïntegreerde oplossing om op afstand verbinding met een pc of laptop te maken. Je vindt dit tooltje via Start en Accessoires. Wil je het systeem van een vriend(in) of familielid overnemen? Kies Iemand anders helpen en log in met je Microsoft-account. De weergegeven code is tien minuten geldig. Laat je contactpersoon eveneens Quick Assist op een Windows-machine openen en geef de zescijferige code door. Je krijgt toegang zodra de bewuste persoon onder Code van assistent de cijferreeks invult en bevestigt met Scherm delen. Maak nu een keuze tussen Volledig beheer en Scherm bekijken. Via Doorgaan komt binnen luttele seconden het externe bureaublad tevoorschijn, mits je contactpersoon het verbindingsverzoek accepteert. Je gebruikt de knoppenbalk bovenaan om onder meer berichten te versturen en aantekeningen te maken.

Quick Assist genereert een code waarmee je op afstand een andere Windows 10-machine kunt overnemen.

04 VNC Viewer op computer

Zodra VNC Server eenmaal op een computer actief is, neem je dit systeem eenvoudig vanaf een andere machine over. Hiervoor doe je een beroep op het programma VNC Viewer. Surf naar www.realvnc.com/en/connect/download/viewer en klik op de blauwe downloadknop. Er bestaan versies voor Windows, macOS, Linux en Raspberry Pi. Open het installatiebestand en neem alle stappen door om deze zogeheten client aan de computer toe te voegen.

Binnen Windows 10 vind je het programma in het startmenu terug. Kijk hiervoor bij RealVNC. Open VNC Viewer en klik via Got it het openingsscherm weg. Navigeer daarna rechtsboven naar Sign in, waarna je het e-mailadres en wachtwoord van je VNC Connect-profiel invult. Bevestig met Sign in. Je ontvangt vervolgens ter verificatie een e-mailbericht. Via Continue signing in opent er een webpagina waarop je nogmaals bevestigt met Authorize sign-in. Merk op dat binnen VNC Viewer de naam van de machine verschijnt waarop je eerder VNC Server hebt geïnstalleerd. Dubbelklik daarop om verbinding te maken en kies voor Continue. Typ nu het wachtwoord dat je eerder voor de computer met VNC Server hebt gekozen. Zodra je klikt op OK verschijnt het externe bureaublad in beeld.

Als je bent ingelogd, herkent VNC Viewer automatisch systemen waarop je VNC Server hebt geïnstalleerd.

05 Bediening op afstand

De bediening is een fluitje van een cent. Zodra je met de muisaanwijzer over het externe bureaublad zweeft, neem je de cursor over. Open bijvoorbeeld het startmenu of de instellingen. Verder gebruik je het toetsenboord net zo goed op afstand, zodat je bijvoorbeeld commando’s of webadressen kunt invoeren. Beweeg met de muisaanwijzer naar de bovenzijde van het VNC Viewer-venster om extra opties te tonen. Klik op het pictogram met de vier pijltjes om het externe bureaublad op volledig scherm te gebruiken. Wil je het exacte beeldformaat overnemen? Klik dan op het pictogram met het vierkant en pijltje. Via het informatiepictogram zie je met welke server de computer in verbinding staat en of er 128bit-aes-encryptie actief is.

Gebruik ten slotte het tandwieltje om de beeldkwaliteit zo nodig aan te passen. Selecteer in dat geval achter Picture quality de optie High, Medium of Low. Als de computer op afstand traag reageert, helpt het meestal om een lagere beeldkwaliteit in te stellen.

Je bedient het externe bureaublad binnen het dialoogvenster van VNC Viewer.

Contactpersonen uitnodigen

Tot nu toe heb je alleen via je eigen VNC Connect-profiel verbinding met systemen gemaakt. Wellicht wil je eens een computer van een andere persoon overnemen. Uiteraard kun je instructies voor de installatie van VNC Server doorgeven en vervolgens accountgegevens delen. Doe je dat veiligheidshalve liever niet? Geen probleem; je laat contactpersonen net zo makkelijk een eigen account aanmaken, waarna je ze vervolgens uitnodigt binnen je team. Surf naar https://manage.realvnc.com en log in met je aanmeldgegevens. Navigeer naar People / Invite people en verstuur vervolgens via e-mail uitnodigingen.

06 VNC Viewer op mobiel

VNC Viewer is ook voor iOS en Android beschikbaar. Een waardevolle toevoeging, want vanaf een smartphone of tablet stuur je eenvoudig een computer met Windows, macOS of Linux aan.

Open op een mobiel toestel de App Store of Play Store en installeer de toepassing VNC Viewer - Remote Desktop. Na het openen van de app veeg je de Engelstalige introductiepagina’s naar links en vul je via Get Started / Sign in de aanmeldgegevens van je VNC Connect-account in. Je opent daarna je mailbox om het verbindingsverzoek te bevestigen. Tik na goedkeuring op de naam van de machine waarop VNC Server actief is en typ het bijbehorende wachtwoord. Via Continue heb je toegang tot het externe bureaublad.

De bediening op een aanraakscherm is overigens wel even wennen. Gelukkig helpt een korte interactieve handleiding je op weg. Via diverse tik- en veegbewegingen voer je alle gangbare handelingen op de computer uit. Bovendien is er ook een virtueel toetsenbord beschikbaar.

Bedien vanaf een mobiele app een Windows-machine op afstand.

3 Reactie(s) op: Zo beheer je je pc op afstand

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 oktober 2020 15:35 LvBergen
  waarom extra zaken installeren als Quick Assist standaard aanwezig is op elke Windows 10 computer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 mei 2022 14:09 AlfredoAlbox
  @LvBergen Misschien omdat deze software specifieke eigenschappen heeft die QA niet heeft? Goed artikel trouwens!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 oktober 2020 22:26 Goudduif
  Dit vind ik nu echt een Computertotaal onwaardig artikel.
  Geen diepgang, geenuitleg waarom je voor zo'n oud iets zou willen kiezen.
  Zou veel beter geweest zijn, als er wat uitleg was geweest, tussen b.v. anydesk, teamviewer, en Quick assist vermeld had gestaan.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.