Zo bewaar je media voor altijd

Door: | 19 maart 2015 14:03

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Als je data die je niet echt gebruikt - maar wel wilt bewaren - opslaat, kan het voorkomen dat je met onleesbare media komt te zitten. Wat is de beste manier om digitaal materiaal te archiveren zodat het veel later toch nog benaderd kan worden?

Je kunt nooit met zekerheid zeggen welke media zullen overleven, maar we kunnen wel een aantal richtlijnen geven. Lees ook: Veilig en snel een dubbele back-up maken.

Gebruik populaire bestandsformaten

Je hoeft maar vijf minuten met een toegewijde AppleWorks-gebruiker door te brengen om een idee te krijgen hoe pijnlijk het is om bestanden te verliezen omdat hun formaat niet meer gebruikt of ondersteund wordt. Misschien werk je liever met App X, maar als het niet een heel erg populaire app is en App X slaat bestanden ook nog eens op in zijn eigen formaat, dus kun je later in de problemen komen. Zorg in ieder geval dat je, als je de kans krijgt, een extra kopie van het bestand in een populair bestandsformaat opslaat. Misschien is dat bestand minder bewerkbaar dan je zou willen, maar in ieder geval heb je een kopie waar je in een later stadium mee kan werken.

Ik bedoel daarmee niet dat je originele bestanden moet weggooien. Ze werken nog steeds en misschien blijft dat ook wel zo. Ik wil alleen maar zeggen dat het geen kwaad kan om een kopie van een bestand in een ander (en populair) formaat te hebben.

Houd een oogje in het zeil

Ik wil geen zout in de wonden strooien, maar er waren tal van tekenen dat ClarisWorks- en AppleWorks-bestandsformaten aan het uitsterven waren, lang voordat ze geheel verdwenen. Apple stopte met het updaten van AppleWorks, wat een hint had moeten zijn dat het tijd was om op iets anders over te stappen. In die tijd kon je nog met redelijk gemak veel (maar niet alle) ClarisWorks- en AppleWorks-bestanden naar bekende formaten omzetten, met tools als DataViz' MacLinkPlus Deluxe.

Zelfs met deze hints bleven veel AppleWorks-gebruikers koppig bestanden aanmaken die spoedig achterhaald zouden zijn. Tegen de tijd dat deze mensen uiteindelijk accepteerden dat hun geliefde applicatiesuite toch echt dood was, was het veel lastiger geworden om de bestanden te converteren omdat de benodigde tools niet langer beschikbaar waren of niet compatibel waren met het moderne Mac OS. Zorg dat iets dergelijks jou niet overkomt.