Zo bewerk of verwijder je een bestand dat in gebruik is

Door: Chwhynny Overbeeke | 24 juni 2016 00:00

How To

Als een bestand corrupt of in gebruik is, lijkt het soms onmogelijk om het te bewerken of te verwijderen. Toch kan dat met behulp van de Opdrachtprompt. In dit artikel laten we je zien hoe het werkt.

Bestanden zijn normaal gesproken eenvoudig te verwijderen, maar als een bestand in gebruik is of als het corrupt geraakt is, kan je van Windows de melding krijgen dat het bestand niet benaderd kan worden. Je kunt er dan niet bij om het bestand te verwijderen of bewerken. Lees ook: Zo kun je vergrendelde bestanden ontgrendelen.

Taakbeheer en Verkenner

Een bestand dat in gebruik is, is in de meeste gevallen reeds geopend in een programma, waardoor het niet op een andere manier bewerkt kan worden totdat het bestand wordt afgesloten. Soms is het echter zo dat je een melding krijgt dat het bestand in gebruik is terwijl het helemaal nergens geopend is. In dat geval kun je de Opdrachtprompt gebruiken om het bestand een andere naam te geven of te verwijderen.

Voordat je hieraan begint is het echter een goed idee om eerst een aantal dingen te controleren. Verplaats alle andere bestanden in de map en probeer vervolgens de map met het bestand dat zogenaamd in gebruik is te verwijderen. Lukt dit niet? Open dan Taakbeheer om te kijken of Windows Verkenner geopend is. Het kan namelijk zo zijn dat het bestand in gebruik lijkt doordat er door Windows Verkenner een thumbnail wordt weergegeven.

Je kunt de Opdrachtprompt gebruiken om bestanden een andere naam te geven of the verwijderen.

Opdrachtprompt gebruiken

Als deze twee dingen niet werken, kun je de Opdrachtprompt gebruiken. Open de Opdrachtprompt en typ del (om te verwijderen) of ren (om de naam te wijzigen), gevolgd door een spatie, en sleep het bestand naar het venster van de Opdrachtprompt. Vervolgens komt het pad met de bestandsnaam van het bestand achter het door jou opgegeven commando te staan. Om het bestand van naam te wijzigen moet je weer een spatie typen en het pad en de nieuwe naam van het bestand (inclusief extensie) intypen.

Bijvoorbeeld:

ren "D:\Mijn Documenten\Recepten.docx" "D:\Mijn Documenten\Hollandse Recepten.docx"

Of:

del "D:\Mijn Documenten\Recepten.docx"

Voordat je op Enter drukt om het commando daadwerkelijk uit te voeren, moet je zorgen dat Windows Verkenner compleet is uitgeschakeld. Dit doe je door naar Taakbeheer te gaan en op het tabblad Processen te zoeken naar explorer.exe. Klik erop en kies Taak beëindigen. Hierdoor verdwijnen het startmenu en de taakbalk.

Druk vervolgens in het Opdrachtprompt op Enter om het commando uit te voeren.

Op het startmenu en de taakbalk terug te halen, moet je teruggaan naar Taakbeheer en in het menu Bestand de optie Nieuwe Taak selecteren. Typ explorer in het veld en druk op Enter.

3 Reactie(s) op: Zo bewerk of verwijder je een bestand dat in gebruik is

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 juni 2016 12:27 Anoniem
  Lees ook: Zo kun je vergrendelde bestanden ontgrendelen.

  Deze link geeft een "pagina-niet-gevonden" pagina….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juni 2016 16:54 Kasander
  Even handig zoeken en je bent er…
  http://computertotaal.nl/pc/zo-kun-je-vergrendelde-bestanden-ontgrendelen-66963
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 24 juni 2016 21:27 Kasander
  Oh oh, werken in een DOSvenster?!!
  .
  Dat is precies het commentaar dat Linux-haters onder andere gebruiken om het af te kraken!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.