Zo blokkeer je de toegang tot Taakbeheer op Windows 10

Door: Wesley Akkerman | 14 februari 2021 09:20

How To

Taakbeheer op Windows 10 is een handige tool waarmee je je systeem monitort en waarmee je programma’s start en afsluit. Maar er bestaan situaties waarin je wil voorkomen dat iemand iets via de tool regelt op een computer, vanwege werk of school. Zo voorkom je toegang tot die mogelijkheden.

Voor dit artikel maken we gebruik van de Register-editor. Dit is een tool waarmee je onderdelen van Windows aanpast. Je opent die editor door Start te openen en regedit in te tikken. De eerste hit bovenaan is het programma dat je nodig hebt. Open het programma en kopieer de onderstaande tekst in de witte balk waar nu het woord Computer in staat.

HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies

Links in het menu zie je nu de map Policies staan. Druk daarop met je rechtermuisknop en open in dit menu de optie Nieuw en klik vervolgens op Sleutel. Geef de sleutel de naam System en druk op Enter.

Taakbeheer uitschakelen op Windows 10

Klik nu met je rechtermuisknop op de nieuwe map System. Het menu opent, waardoor je naar Nieuw kunt gaan. Klik hier op de naam DWORD (32-bit) Value. Geef de Sleutel de volgende naam mee: DisableTaskMgr en druk daarna op Enter.

Dubbelklik daarna op de DWORD en verander de waarde van 0 (nul) naar 1 (één). Klik nu op OK en start je computer opnieuw op. Nadat je de bovenstaande stappen voltooid hebt, zie je – na het opnieuw opstarten – dat Taakbeheer voor ingelogde gebruikers uitgeschakeld is. 

Taakbeheer activeren

Wanneer je terug wil gaan naar de oude situatie, dan kun je de eerste drie stappen zoals hierboven beschreven herhalen. Wanneer je aankomt bij de System-sleutel, dan moet je weer opletten. Je kunt hier de System-sleutel verwijderen, maar het is verstandig om eerst nog een andere handeling te verrichten.

De waarde van de DisableTaskMgr DWORD moet namelijk eerst van 1 (één) naar 0 (nul) omgezet worden. Dan weet je zeker dat alles goed gaat. Ook kun je de DWORD verwijderen.

Andere manier

Je kunt het deactiveren van Taakbeheer ook regelen via de groepsbeleid-editor. Echter, die editor is niet standaard aanwezig op apparaten met Windows 10 Home. Die moet je eerst dus nog downloaden.

Na het installeren ga je als volgt te werkt. Je opent de editor door gpedit.msc in te tikken in het Start-menu. Het is dan de bedoeling dat je de volgende stappen neemt: User Configuration > Administrative Templates > System > Ctrl + Alt + Del Options.

In het scherm aan de rechterkant vind je de optie Remove Task Manager. Dubbelklik daarop en kies in het nieuwe venster de optie Enabled. Klik vervolgens op Apply en OK (of de Nederlandse equivalent daarvan). 

0 Reactie(s) op: Zo blokkeer je de toegang tot Taakbeheer op Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.