Zo bouw je je eigen media-pc

Door: Maikel Dijkhuizen | 30 mei 2016 07:16

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Het afspelen van mediabestanden op je televisie kan tegenwoordig op allerlei manieren. Denk aan een losse mediaspeler of een smart-tv. Wanneer je series, films en muziek wilt afspelen in een flexibele gebruikersomgeving, loont het om een mediacenter te bouwen. Dat klinkt ingewikkelder dan het is.

Hoewel er genoeg kant-en-klare mediaspelers verkrijgbaar zijn, is zo'n los kastje naast de televisie niet ideaal. Weliswaar is de bestandsondersteuning van de meeste mediaspelers prima in orde, maar de basale menu's herbergen weinig flexibiliteit. Als de mogelijkheid überhaupt al bestaat, is er vaak allerlei kunst- en vliegwerk voor nodig om informatie over films en series in beeld te krijgen. Lees ook: Zo stream je films en series met Kodi.

Ook de bediening, zoekfunctie en beschikbare plug-ins laten helaas vaak te wensen over. De ingebouwde mediaspelerfuncties van smart-tv's en spelcomputers zijn gezien de beperkte bestandsondersteuning en lelijke menu's al helemaal geen feest om te gebruiken. Wil je graag dat je mediacollectie fraai gepresenteerd wordt, dan kun je niet om een zelfbouw-mediacenter heen. In dit artikel lees je welke hardware en software je hiervoor het beste kunt gebruiken.

Kant-en-klare mediaspelers zijn weliswaar goedkoop, maar missen wel een hoop flexibiliteit.

Hardware

Media-pc

Wanneer je maximale flexibiliteit wenst voor het afspelen van mediabestanden, ligt een media-pc voor de hand. Dit wordt ook wel een home-theater-pc ofwel HTPC genoemd. Het is in feite een reguliere pc die je rechtstreeks op een home-cinemasysteem en/of smart-tv aansluit. Het voordeel van een media-pc is dat je zelf geschikte hardware kunt kiezen voor de opslag en verwerking van mediabestanden. Zodra de hardware op orde is, installeer je het gewenste besturingssysteem en een mediaprogramma om al je films, series en muziek te organiseren. In feite is zo'n beetje alles aan een media-pc zelf aan te passen. Een groot contrast dus met een kant-en-klare mediaspeler waarbij je zowel hardware als software niet of nauwelijks kunt vervangen. Daartegenover staat wel dat de aanschaf van een nieuwe media-pc iets prijziger is.

Oud of nieuw?

Veel mensen hebben nog ergens een oude pc staan waar niets meer mee gebeurt. Grote kans dat deze machine nog prima als media-pc functioneert. In het tweede deel van dit artikel lees je dat er verschillende gratis besturingssystemen en mediaprogramma's bestaan om je afgedankte machine nieuw leven in te blazen. Bedenk wel dat je met een bestaand systeem meestal wel wat concessies doet. Wellicht is de systeemkast bijvoorbeeld erg fors om in de huiskamer bij je televisie te zetten. Bovendien is het wel zo fijn als de machine niet al te veel herrie produceert, bijvoorbeeld door het gebruik van passieve koeling. De ventilator van een oude machine kan erg storend zijn tijdens het kijken van een spannende film.

De minimale hardware-eisen voor een media-pc vallen overigens erg mee. Voor het softwarematig decoderen van een 1080p-film volstaat een dualcore-processor met een kloksnelheid van 2 GHz. Bovendien zijn veel videochips van processors en grafische kaarten in staat om video's hardwarematig te decoderen, zodat je wellicht ook met een langzamere processor uit de voeten kunt. De montage van een nieuwe videokaart is wellicht al voldoende om je afgedankte pc om te toveren tot een volwaardige media-pc.

De montage van een betere videokaart transformeert je oude pc wellicht tot een media-pc.

Behuizing kiezen

Ga je voor een nieuw systeem? Het zelf samenstellen van een goede media-pc is bepaald geen sinecure. De mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Allereerst is het belangrijk dat de behuizing past bij de overige apparatuur rondom je televisie, meestal ligt een zwart exemplaar om die reden voor de hand. Bestudeer verder ook welke maatregelen de fabrikant heeft genomen om overmatige geluidsproductie tegen te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geluiddempende matten.

Er zijn ook specifieke media-pc-behuizingen te koop. Die zijn doorgaans plat, zodat je de systeemkast gemakkelijker in een televisiemeubel kwijt kunt tussen je andere hifi-apparatuur. Kies je voor een compacte behuizing? Besef dan goed dat je in dat geval een kleiner moederbord en minder schijven in het systeem kunt monteren. Als moederbord kies je dan in de meeste gevallen voor een microATX- of Mini-ITX-exemplaar. Bedenk ook goed of je een cd/dvd-station wilt inbouwen, want niet iedere behuizing heeft daar ruimte voor. Wens je een luxe behuizing voor je media-pc? Kijk dan eens naar producten van het merk Origen AE. De merken Antec, SilverStone en Zalman ontwikkelen prima behuizingen in een lager prijssegment.

Het Taiwanese merk SilverStone ontwikkelt platte behuizingen die speciaal zijn bestemd voor media-pc's.

Media-pc aansluiten

Voor het overbrengen van beeld en geluid naar de home-cinemaset, gebruik je het beste de HDMI-uitgang van je pc. Houd hierbij rekening met verschillende standaarden voor het afspelen van surroundgeluid. Wil je graag een DTS-HD Master Audio- of Dolby TrueHD-audiospoor aan de receiver doorgeven, dan is het noodzakelijk dat de videokaart van de media-pc minimaal HDMI 1.3 ondersteunt. Voor recente videokaarten is dat overigens geen enkel probleem.

Heeft je receiver geen HDMI-ingang om beeld en geluid te verwerken? In dat geval geef je geluid op een andere manier door. Bij het afspelen van DTS- en Dolby Digital-surroundgeluid ligt het gebruik van een optische of coaxiale S/PDIF-aansluiting voor de hand. Voor het doorvoeren van de beelden verbind je de televisie in dat geval rechtstreeks met de media-pc met behulp van een HDMI-kabel. Met een analoge audiokabel geef je uitsluitend een tweekanaals-audiospoor door aan de receiver.

1 Reactie(s) op: Zo bouw je je eigen media-pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 juni 2016 14:33 darknessblade
  asus matx socket 775 motherboard
  intel Q8300
  4gb ddr2 or ddr3 ram
  Matx casing (i used aopen H360A)
  hdd and ssd
  —–
  videocard- that supports blu-ray
  audio card that supports HD audio
  ———
  hauppauge wintv 5500
  —————–
  total price maximum 70 euro excluding a windows 7 os
  os cost: 50-100 euro
  tv tuner cost 100 euro

  so you can build a good mediacenter PC under 300 euro's
  wich is better than a minimalistic I3 without GPU
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.