Zo breek je in in Windows 10 zonder wachtwoord

Door: Mark Gamble | 29 juli 2018 09:17

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2: Inloggen en wachtwoord wijzigen

Het gebeurt iedereen wel eens: je bent je Windows 10 wachtwoord vergeten. Als je geen ander administrator-account hebt ingesteld, is het eigenlijk niet meer mogelijk om in te loggen op je computer. Maar met deze truc kom je zelfs zonder een wachtwoord in Windows 10, en kun je je bestaande wachtwoord opnieuw instellen.

Maak je gebruik van Windows 10 met een Microsoft-account, dan kun je het wachtwoord eenvoudig resetten via de speciale webpagina van Microsoft. Hiermee herstel je niet alleen je Windows 10-login, maar geldt het wijzigen van je wachtwoord ook voor alle andere diensten van Microsoft die je met dit account afneemt, zoals de webmail en de Windows Store.

Lokaal Windows 10-account herstellen

Bij een lokaal Windows 10-account werkt het allemaal wat gecompliceerder. Je wachtwoord wordt inmmers opgeslagen op de computer zelf, en als je geen back-upgegevens van je wachtwoord hebt gemaakt, kom je niet meer makkelijk in je besturingsysteem. De beveiliging van Windows 10 is vrij sterk, maar via een aparte truc kom je toch in Windows 10.

Herstel-dvd of -usb-stick aanmaken

Om in Windows 10 te kunnen inbreken om je wachtwoord aan te passen heb je een Windows 10-installatiemedium nodig. Dat kan een installatie-dvd zijn of een bootable usb-stick. Als je die niet hebt, kun je die eenvoudig aanmaken met de Media Creation Tool van Microsoft. Hiermee wordt een ISO-image gedownload van de installatie-dvd van Windows 10, en kun je gebruiken om een bootable usb-stick aan te maken, waarmee je de installatieprocedure van Windows 10 kunt uitvoeren.

Computer starten met herstelmedium

Start de computer op met het aangemaakte herstelmedium (dvd of usb-stick) en druk - zodra het eerste scherm van de Windows 10-installatieprocedure verschijnt - op de toetscombinatie shift+F10. Er wordt nu een command-prompt geopend. Vanuit deze opdrachtprompt ga je ervoor zorgen dat je straks buiten je Windows-wachtwoord om kunt inloggen in Windows 10 en het wachtwoord van je bestaande account kunt resetten. Met hieronder uitgelegde truc gaan we de functie Toegankelijkheid - die je kunt oproepen bij het inlogscherm van Windows 10, om bijvoorbeeld een virtueel toetsenbord op te roepen - vervangen met de command-prompt, zodat die wordt opgestart in plaats van de tool Toegankelijkheid.

Op de opdrachtprompt voer je eerst de volgende regel uit, waarmee we de tool Toegankelijkheid tijdelijk uitschakelen:

<pre>

move d:\windows\system32\utilman.exe d:\windows\system32\utilman.exe.bak</pre>

Vervolgens vervang je de functie Toegankelijkheid met die van de command-prompt, dat doe je met deze opdracht:

<pre>

copy d:\windows\system32\cmd.exe d:\windows\system32\utilman.exe</pre>

Nadat je bovenstaande regels correct hebt uitgevoerd en zijn bevestigd met &#39;1 file(s) moved&#39; en &#39;1 file(s) copied&#39;, start je de computer opnieuw op, met deze opdracht:

<pre>

wpeutil reboot</pre>

Verwijder nu je herstelmedium en laat de computer weer opnieuw in de geïnstalleerde Windows 10-installatie starten.

Een nieuw gebruikersaccount aanmaken

Om het wachtwoord van je oude account te kunnen herstellen is het noodzakelijk dat je in je huidige besturingssysteem kunt komen. Bovendien kan dat ook handig zijn als je even wat bestanden nodig hebt nadat je jezelf hebt buitengesloten omdat je het wachtwoord niet meer weet. Daarvoor moet je echter wel (tijdelijk) een nieuwe gebruikersaccount aanmaken. Omdat we nu door middel van de vorige kopieeractie de command-prompt in plaats van Toegankelijkheid hebben neergezet in de system32-map van Windows 10, kunnen we die command-prompt eenvoudig starten door rechts onderin het aanmeldscherm op het pictogram van Toegankelijkheid te klikken.

Klik je op de knop Toegankelijkheid, dan zal er nu een command-prompt worden geopend. Nu kun je extra opdrachten uitvoeren, zoals het starten van de verkenner via de opdracht explorer.exe, en kun je door middel van onderstaande opdracht een nieuwe gebruiker aanmaken:

<pre>

net user pietjepuk /add</pre>

Er wordt nu een nieuw account met de naam pietjepuk aangemaakt. Dit account is echter nu nog geen administrator-account, en dat is wel nodig als je in Windows 10 het wachtwoord van je andere - oorspronkelijke account - wilt kunnen wijzigen. Met de volgende opdracht maak je van het account een administrator-account:

<pre>

net localgroup administrators pietjepuk /add</pre>

Met deze opdracht is de account pietjepuk toegevoegd aan de groep lokale administrators van Windows 10. Nu moet je de computer weer opnieuw opstarten, om het nieuwe aangemaakte account van kracht te laten gaan.

3 Reactie(s) op: Zo breek je in in Windows 10 zonder wachtwoord

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 augustus 2018 16:16 jaccies
  Wel even vermelden dat de optie "lokale gebruikers en groepen" alleen aanwezig is in de Pro-versies van Windows 10, niet in de standaard Home versies !!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 augustus 2018 19:01 merlin_thegreat
  Is het niet iets makkelijker om het Administrator account te activeren (zodat je ermee kan aanmelden) en met een wachtwoord te beveiligen (veiligheid voor alles)? Zo hoef je geen extra account aan te maken.

  Het is trouwens aan te raden om na al deze handelingen de omgekeerde bewerking te doen en utilman.exe weer op zijn plaats te zetten, anders houdt je PC continue opendeurdag…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 juni 2020 18:27 HBLWM
  is er ook een mogelijkheid om de gebruikerswachtwoorden te achterhalen? Ik heb toegang tot mijn adminaccount maar als ik via beheer een gebruikersaccount benader staat 'wachtwoord wijzigen' niet in het rijtje functiemogelijkheden. En dat zou wel moeten (zie ook https://computertotaal.nl/artikelen/internet-thuis/zo-haal-je-een-verloren-wachtwoord-terug-66474/ ) Ik heb een screenshot maar ik weet niet hoe dat in dit vakje te plaatsen..
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.