Zo check je of je pc geschikt is voor Windows 11

Door: Wesley Akkerman | 02 juli 2021 06:03

How To

Wil je graag overstappen op Windows 11, maar heb je dat nog steeds niet gedaan? Controleer dan eerst of je huidige pc wel geschikt is voor het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Wij leggen uit hoe je dat doet.

Alles over Windows 11

Windows 11 is inmiddels uit. We hebben alle artikelen, al het nieuws en alle tips voor je verzameld op één handige pagina. Hier vind je 'm

Windows 11 is inmiddels alweer een tijdje uit. Ben je nog niet overgestapt en werk je nog met Windows 10? Dan is het goed dat je weet welke systeemeisen er zijn, zodat je je goed kunt voorbereiden voor de overstap. Die eisen vind je op de website van Microsoft. Wil je meer lezen over Windows 11, dan hebben we ook een eerder gepubliceerd artikel voor je klaarstaan.

Speciaal voor de lancering van Windows 11 heeft Tech Academy een gratis webinar georganiseerd: Kennismaken met Windows 11. In deze webinar krijg je een eerste kennismaking met het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Je kunt je hier volledig gratis inschrijven! 

Is je pc geschikt voor Windows 11?

Microsoft heeft een tool uitgebracht waarmee je zelf kunt checken of je huidige pc geschikt is voor Windows 11. De tool stond eerder al online, maar is offline gehaald omdat die veel te streng was en in heel veel gevallen liet blijken dat pc’s van gebruikers ongeschikt waren. Voordat we daar iets verder op in gaan: hoe werkt de app en wat moet je precies doen?

Zodra je de app gedownload hebt (mits die beschikbaar is, houd de site dus in de gaten), kun je hem installeren. Geef aan dat je de voorwaarden accepteert en druk op de knop voor het installeren. Vink nu aan dat je de app wil openen en rond de installatie af. In beeld verschijnt nu informatie over je pc, met een grote, blauwe knop waarmee je controleert of je apparaat geschikt is voor Windows 11. Je krijgt dan één van de twee meldingen te zien: je apparaat is geschikt of je apparaat is ongeschikt.

In beide gevallen tref je onderaan een knop aan waar je meer te weten komt over de upgrade. Je komt dan op een pagina uit waar je meer leest over de systeemeisen. 

Wat nou als je pc niet geschikt is?

Het kan zijn dat je huidige pc niet geschikt is voor Windows 11. Dat kan verschillende redenen hebben. De meest voor de hand liggende reden is dat je hardware niet up-to-date is. Wellicht is je processor niet snel genoeg, die kans is het grootst. Je hebt namelijk tenminste een achtste generatie Intelprocessor nodig, bijvoorbeeld. Hier vind je een complete lijst met ondersteunde processors. Daarnaast kan het zijn dat je computer niet beschikt over de zogenaamde TPM 2.0-chip. Die afkorting staat voor Trusted Platform Module.

De TMP-chip zorgt voor beveiliging op hardwareniveau, niet op softwareniveau. Je schijven worden van encryptie voorzien, waardoor bepaalde aanvallen niet meer uitgevoerd kunnen worden. Heel veel consumentencomputers hebben dergelijke chips niet aan boord (de meest custom build pc’s ook niet, die moet je los aanschaffen), waardoor heel veel computers dus al bij voorbaat afvallen. Dat is dan ook de reden dat veel mensen te zien krijgen dat hun pc niet geschikt is voor Windows 11. Daarnaast moet je Secure Boot geactiveerd hebben op je systeem, dat heeft ook niet iedereen.

Is de conclusie dat je pc echt niet geschikt is voor Windows 11? Dan zit er niets anders op dan een nieuwe kopen. Je wilt immers niet te lang met een oud besturingssysteem werken, ook vanwege veiligheidsoogpunt. Je kunt ook nog even wachten. Microsoft stopt pas op 14 oktober 2025 met de ondersteuning van Windows 10.

4 Reactie(s) op: Zo check je of je pc geschikt is voor Windows 11

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 juli 2021 12:29 Fariq
  Systeemeisen zijn niet meer dan een verkooptrucje, denk ik. Ik draai momenteel Windows 11 op een HP laptop uit 2013 met legacy boot en een m2ssd schijf; dus zonder Secure Boot, zonder TPM2.0. en met een gedateerde processor. Hoe?
  Ik had nog een Windows 10 systeemkloon (1809) op een oude mechanische harde schijf. Windows 11 gedownload, bootable usb stick gemaakt, laptop met de systeemkloon opgestart en vervolgens een upgrade uitgevoerd met Windows 11. Alles ging zonder problemen en zonder waarschuwingen. Vervolgens weer een kloon gemaakt naar een M2SSD (want het was allemaal wel wat langzaam). Ook dit ging zonder problemen.
  Tot nu toe ben ik niets tegengekomen wat niet of slecht functioneert.

  Installeren direct met de bootable usb stick is inderdaad niet mogelijk. En deze Windows 11 'upgraden' met de usb stick is ook niet mogelijk.

  Voor alle duidelijkheid: de laptop is een HP Elitebook 850 G1
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 juli 2021 13:19 Kasander1
  Ach, Windows 10 wordt tot eind 2025 ondersteund. Tegen die tijd is je huidige computer wel toe aan vervanging.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 september 2021 11:39 outlaw99
  Geen TPM chip en PC draait nog prima.. en Windows 10 ook.. dus voorlopig nog niet vernieuwen.. Zeker geen nieuwe PC kopen alleen om maar Windows 11 te kunnen draaien. ("lijkt"wel een "beetje" op een manier om weer wat extra's te verdienen in de PC wereld… ;-) )
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 oktober 2021 21:22 koeka4
  Ik heb pc's van 6-10 jaar die voor mail en browsen prima voldoen. En in 2025 ook nog prima werken. Aangezien Windows 11 alleen in het leven is geroepen om ook de weinig gebruiker geld uit de zak te kloppen is dit een extra goede reden om op Linux over te stappen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.