Zo controleer en repareer je je Windows-updates

Door: robbin-ooijevaar | 15 december 2016 15:02

How To

Windows-updates zijn essentieel om je systeem veilig te houden. In Windows 10 gaat het updaten volledig automatisch en daar vertrouwen we dan ook blindelings op. Vertrouwen is goed, maar controle is beter. Om onverklaarbare redenen kan de updatefunctie corrupt raken met alle gevolgen van dien. Je waant je veilig, maar je systeem is dan verouderd. Windows-updates controleren en zo nodig repareren is dus zeer belangrijk.

Stap 1: Services

Windows Update zorgt ervoor dat beveiligingslekken worden gedicht en dat je beschikt over de meest recente Windows-onderdelen. Als het goed is merk je weinig van nieuwe updates. Alleen bij het opstarten (of afsluiten) van je Windows 10-pc zie je dat er updates worden uitgevoerd. Het is goed om te controleren of deze functie op jouw computer nog correct werkt. We bekijken eerst twee onderdelen ‘onder de motorkap’ van Windows. De ‘services’ Windows Update en Background Intelligent Transfer Service moeten automatisch opstarten en actief zijn. Druk op Windows-toets+R en geef de opdracht services.msc. Zoek in de lijst naar Windows Update en open dit onderdeel door erop te dubbelklikken. Controleer bij Opstarttype of Automatisch is ingeschakeld. Als de service niet is opgestart, klik je op Starten. Ga terug naar het overzicht en open Background Intelligent Transfer Service. Controleer ook of dit onderdeel actief is en automatisch start.

Controleer of ‘Background Intelligent Transfer Service’ en ‘Windows Update’ actief zijn.

Stap 2: Blokkade

Om er zeker van te zijn dat Windows Update niet via een omweg wordt geblokkeerd, heb je W10Privacy nodig. Download het programma, installatie is niet nodig. Klik met de rechtermuisknop op het programmabestand W10Privacy.exe en kies Als administrator uitvoeren en ga naar het tabblad Tweaks. De optie Disable Windows Update feature dient niet actief te zijn. Verwijder indien aanwezig het vinkje bij dit onderdeel en bevestig met Set changed settings.

Kijk met W10Privacy of je Windows Update-functie niet geblokkeerd is.

Stap 3: Zoeken en installeren

De Windows Update-procedure vind je via Windows-toets+I / Bijwerken en beveiliging. Klik op Naar updates zoeken om een handmatige controle uit te voeren. Als er nieuwe updates beschikbaar zijn, worden deze nu opgehaald en geïnstalleerd. Als er veel updates binnenkomen, is het raadzaam om je systeem opnieuw op te starten en de controle nogmaals uit te voeren.

Lukt het niet om updates binnen te krijgen of te installeren? Voer dan de probleemoplosser uit via Configuratiescherm / Alle Configuratiescherm-onderdelen / Probleemoplossing / Systeem en beveiliging / Windows Update.

Voer een handmatige controle uit op Windows Updates.

2 Reactie(s) op: Zo controleer en repareer je je Windows-updates

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 december 2016 18:09 d.vanrennes@kpnmail.nl
  Als ik naar de website van W10Privacy.exe surf en het programma wil downloaden dan komt er een melding van mijn Bulguard Internetsecury.

  "For your security BullGuard has blocked access to this page
  The site is listed as a malicious site that may be stealing identity information, plant viruses on your machine or do other harmful things.
  Als ik naar de website van
  The information we have indicate that this site:
  - Might install unwanted software on a computer with the intent to make system changes or enable third-party monitoring, without the user's consent."

  Dus verwarring, is W10Privacy.exe veilig of niet???
  vriendelijke groet van Dick van Rennes
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 januari 2017 02:25 franshagen
  Windows Defender plaatste bij mij een virus in quarantaine !!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.