Zo converteer je elk bestandstype naar het gewenste bestandstype

Door: Stefanie Katzenbauer | 09 december 2020 06:04

bestanden converteren
How To

Een bestandstype bepaalt met welk programma je dit bestand kunt openen, wat je ermee kunt en hoe je het eventueel kunt bewerken. Soms komt het voor dat het bestandstype en jouw gewenste actie niet met elkaar matchen. Gelukkig kun je de bestanden converteren naar het juiste bestandstype. Daar zijn meerdere manieren voor en wij leggen er een paar voor je uit.

Wanneer kom je het tegen?

Als een collega met een Macbook jou bijvoorbeeld een tekstbestand stuurt, dan is dit vaak een pages-bestand. Dit zul je op jouw Windows 10 computer niet kunnen openen en dus zul je het moeten converteren naar een Word-document. Soms vragen websites ook om specifieke bestandstypes wanneer je bijvoorbeeld een afbeelding wil uploaden. Of misschien wil je heel specifieke dingen aan een foto bewerken. Ook dan zul je met een jpeg-bestand niet toekomen. Daarnaast zijn er veel bestandstypes die niet direct door jouw standaard videospeler of fotoviewer worden ondersteund.

Anders opslaan

Het bestand waarin je het document gemaakt hebt, geeft je vaak de mogelijkheid om het als een andere bestandsindeling op te slaan. In Word kun je bijvoorbeeld onder ‘opslaan als’ de bestandsindeling wijzigen naar bijvoorbeeld een PDF-document of een txt-bestand. Dit wordt gedaan zodat het bestand in een andere programma, of een oudere versie van een programma, te openen is. Dit zorgt er wel voor dat een aantal functies niet meer werken. Dit kan bijvoorbeeld het automatisch opslaan zijn van Word-documenten.

Als je bijvoorbeeld foto’s wil maken in RAW-formaat, dan zul je dit moeten aanvinken in de instellingen van jouw camera (of camera-app). Je kunt een bestand dus altijd openen met het programma waarin je het gemaakt hebt, en voor een ander bestandsindeling kiezen onder ‘opslaan als’.

bestanden converteren

Conversiesites

Om de meeste bestandstypes naar een gewenst type te converteren, hoef je vaak simpelweg maar een zoekopdracht in Google in te voeren. Zie zoekopdracht is zo simpel als: bestandstype X converteren naar bestandstype Y. Vaak kom je gratis sites tegen die binnen enkele minuten het klusje voor je geklaard hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sites zoals Zamzar, die zeer geschikt is voor het converteren van afbeeldingen en audiobestanden. Zoek je een hands-on site die specifiek audiobestanden converteert? Probeer dan eens de Free Audio Converter. Je hoeft simpelweg maar je bestand in de converter te slepen en het gewenste bestandstype te selecteren.

Vaak is hieraan wel een uploadlimiet aan verbonden, waardoor je bijvoorbeeld grote videobestanden niet zo makkelijk converteert.

Video converteren

Er zijn verschillende gratis programma’s beschikbaar waar je videobestanden mee kunt converteren. Handbrake is zo’n programma. Het werkt behoorlijk rechttoe rechtaan en laat je de meeste videobestandstypes converteren. Vaak wil je iets omzetten naar een .mkv- , .avi- , .mpg- of .mov-bestand, Apple Zo maak je de video's afspeelbaar op andere apparaten zoals je mp3-speler of iPod/iPad. Daarnaast kun je met dit programma ook videobestanden optimaliseren voor een bepaald apparaat. Met Handbrake kun je daarnaast ook videobeelden rippen van DVD’s, zelfs als hier ondertiteling bij zit.

bestanden converteren

En als je gewoon op zoek bent naar een mediaspeler die een grote verscheidenheid aan bestandstypes ondersteunt en afspeelt, dan ben je bij VLC mediaplayer aan het juiste adres. Dit betekent echter ook dat je vanuit VLC mediaplayer bestanden op een andere manier kan opslaan en converteren. Open het gewenste videobestand, klik vervolgens op ‘media’ linksboven in het scherm en kies dan voor ‘converteren/opslaan’. Je kunt nu een bestand vanaf je harde schijf uploaden en converteren. VLC maakt hier vervolgens een kopie van.

bestanden converteren

1 Reactie(s) op: Zo converteer je elk bestandstype naar het gewenste bestandstype

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 december 2020 12:37 chrislaarman
  Jawel, maar…

  Allereerst moet je de NAAM en het TYPE los zien. Met "naam" bedoel ik in dit geval de extensie van de bestandsnaam, met "type" bedoel ik de aard van de inhoud. Kijk maar:
  - verschillende naam, gelijk type: bijvoorbeeld blokjes van een te groot archief- of video-bestand;
  - gelijke naam, verschillend type: bijvoorbeeld video-bestanden met extensie AVI, met of zonder DivX-compressie (op zich nog steeds bestanden van dezelfde aard), maar extensies die afgeleid zijn van het woord "image" kunnen zowel gebruikt worden voor foto's als voor reserve-kopieën van een hele schijf.

  Ten tweede kan (tijdelijk) hernoemen van een bestand genoeg zijn om het (eventjes) van aard te veranderen. Voorbeeld: ontdek je een tikfout in een webpagina, dan kun je wellicht een eenvoudige tekst-editor gebruiken om die fout te herstellen, door het bestand de extensie TXT te geven. (Tip: voeg die tijdelijke extensie toe achter de bestaande. Dan weet je nog, of het nou her bestand nou HTM of HTML heette.)
  Oudere lezers hoef ik slechts te herinneren aan de bestanden CONFIG.SYS en AUTOEXEC.BAT…

  Ten derde moet je beseffen, wanneer je alchemie wilt bedrijven (en wanneer niet). Belachelijk voorbeeld ter verduidelijking: je kunt niet "met een tooltje" een script omzetten naar een film. Of omgekeerd.
  Iets nuchterder is het omzetten van (alweer in beeldspraak) recept in gerecht, of omgekeerd. Dat speelt bij het omzetten van vector-beeld of -geluid in raster-beeld of -geluid. Van vector naar raster gaat gemakkelijk, omgekeerd gaat "bij benadering". Wie een programna als Corel Trace gebruikt heeft, die weet dat.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.