Zo gebruik je de functietoetsen op een Chromebook

Door: Justin Doornekamp | 13 mei 2021 06:02

Acer Chromebook Spin 513
How To

Ben je gewend om op een laptop te werken, dan zal het even wennen zijn om een Chromebook te gebruiken. Een Chromebook werkt immers net even wat anders dan een laptop en zelfs de toetsenborden kunnen erg van elkaar verschillen. Zo vind je op een Chromebook-toetsenbord bijvoorbeeld toetsen voor Chrome OS-specifieke functies. In dit artikel behandelen we de functietoetsen die je op een Chromebook vindt. 

Waar je op een regulier Windows-toetsenbord de functietoetsen ziet als F1 tot en met F12, is dat op een Chromebook net even wat anders. Op dezelfde rij, tussen de ESC-knop en de aan- en uitknop, zie je namelijk geen F-toetsen, maar toetsen met een specifiek symbool. Laten we ze voor het gemak de symbooltoetsen noemen.

Druk je op je Chromebook op één van deze toetsen, dan wordt de actie uitgevoerd die overeenkomt met het symbooltje op de toetsen. Druk je op het pijltje naar links, dan ga je in je browser een pagina terug. Druk je op het geluidsicoontje met een streep erdoor, dan zet je je geluid uit. Dit spreekt vrij voor zich, maar weet je toch niet waar een bepaald icoontje voor staat, dan kun je deze pagina van Google erbij pakken. 

Van sneltoets naar functietoets

Maar wellicht vind je dergelijke sneltoetsen voor ChromeOS-specifieke acties helemaal niet handig en wil je de toetsen net als op je Windows-pc gebruiken als functietoetsen, dus als F1, F2 of F8-knop bijvoorbeeld.

Gelukkig kan dat ook, door middel van de zoektoets, ook wel de Launcher-toets genoemd. Gebruik je een Windows-toetsenbord op een Chromebook, dan werkt de Windows-toets tussen Ctrl en Alt als de zoektoets of de Launcher-toets.

Door de Launcher-toets op je Chromebook ingedrukt te houden in combinatie met een van de symbooltoetsen, activeer je functieknop. Daarmee wordt het pijltje naar links de F1-knop, het pijltje naar rechts de F2 knop, het geluidsicoontje met een streep erdoor F8, enzovoort.

De bovenste rij toetsen dienen voor ChromeOS-specifieke acties, maar in combinatie met de zoektoets kun je ze gebruiken als functietoetsen.

Wil je deze toetsen altijd gebruiken als functieknoppen in plaats van als toetsen voor ChromeOS-specifieke acties, dan kun je dat ook instellen. Je hoeft de Launcher-toets dan niet meer te gebruiken.

Klik in je scherm op de tijd, hetgeen een klein submenu opent. Ga vervolgens naar de instellingen van je Chromebook (het tandwielicoontje) en klik op Apparaat. Selecteer de optie Toetsenbord, scrol naar beneden om de optie Toegankelijkheidsopties altijd weergeven in het systeemmenu in te schakelen.  

0 Reactie(s) op: Zo gebruik je de functietoetsen op een Chromebook

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.