Zo gebruik je je muis als laserpointer

Door: Martin Gijzemijter | 07 juni 2019 06:16

How To

Van PowerPoint-presentaties weten we een paar dingen: ze zijn vaak onnodig lang, onnodig saai en je moet goed letten op de laserpointer om te zien wat er precies belangrijk is. Toch is die laserpointer wel superhandig. Wat als je er geen hebt?

Waarom een laserpointer?

We helpen je hier om je muis in te zetten als laserpointer in PowerPoint. Je zou je natuurlijk af kunnen vragen: waarom? De reden is tweeledig: ten eerste zijn mensen gewend aan een laserpointer en weten ze precies wat de functie daarvan is in een presentatie. Ten tweede kun je dankzij de laserpointer een perfect onderscheid maken tussen wat je echt wilt aanwijzen en waar je muis per ongeluk rust. Zo kun je dus aan het begin van de presentatie zeggen: let op de laserpointer en niet op de muis. Zo kun je een hoop verwarring voorkomen.

Juiste modus kiezen

De functie om je muis te gebruiken als laserpointer zit in PowerPoint ingebouwd (dus niet in Windows. In Windows zelf kun je tegenwoordig de Ctrl-toets indrukken voordat je klikt, zodat de muisaanwijzer extra aandacht vraagt. Dat werkt óók in PowerPoint, en in dit geval werkt het wat verwarrend: ze gebruiken dezelfde activatietoets. We komen hier zo nog op terug. Er zijn twee modi in PowerPoint waarin de laserpointer-functie werkt. Om te kunnen werken met de laser, klik je op de knop Vanaf het begin of Vanaf huidige dia om te beginnen met het afspelen van je voorstelling. In het venster dat dan geopend wordt, zal je laserpointer werken. Een alternatieve weergave is de Leesweergave. Om deze te activeren klik je op het tabblad Beeld in het lint en daarna op Leesweergave.

Kies voor de juiste weergave in PowerPoint.

Laserpointer gebruiken

Je bent nu klaar om met je laserpointer te gaan werken. Hiervoor houd je de Ctrl-toets ingedrukt, houd vervolgens de linkermuisknop ingedrukt en verplaats je muis. Je ziet nu je muisaanwijzer plaatsmaken voor de laserpointer. Belangrijk: zorg dat je muis nog steeds beweegt wanneer je de Ctrl-toets weer loslaat. Je activeert anders die muisfocus-functie van Windows 10 waar we het net over hadden. En je wilt juist niet dat je aandacht vraagt voor je muisaanwijzer op het moment dat je klaar bent met iets aanwijzen met de laserpointer.

Druk op Ctrl, klik en sleep met je muis … en je hebt een laserpointer!

0 Reactie(s) op: Zo gebruik je je muis als laserpointer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.