Zo gebruik je standaard 'AirDrop'-functie voor Windows

Door: Wesley Akkerman | 23 augustus 2022 16:16

How To

Op macOS en iOS heb je AirDrop, maar wist je dat Windows ook over zo’n soort functie beschikt? In het Nederlands noemt Microsoft die functionaliteit Delen in directe omgeving. De optie is beschikbaar op Windows 10 en Windows 11.

Voordat we de functie onder de loep nemen, is het handig om te bekijken waar je computer aan moet voldoen. Beide computers (de zender en de ontvanger) moet bijvoorbeeld beschikken over bluetooth 4.0. Dat is een versie van bluetooth die relatief oud is, dus de kans is zeer groot dat je Windows-computer die variant ondersteunt.

Voorlopig is bluetooth de enige manier waar Delen in directe omgeving (Nearby Share in het Engels) mee werkt. Maar in de toekomst kan de optie ook wifi of een bedrade verbinding ondersteunen. Op moment van schrijven werkt Microsoft daar nog aan.

Verder is het handig om te weten dat je alleen individuele bestanden kunt delen. Een map delen met een andere computer is helaas nog niet mogelijk. Wat je wel kunt doen is een verzameling bestanden in een .zip-bestand verpakken en die delen met een ander.

AirDrop voor Windows instellen

Nu we bekend zijn met de voorwaarden, is het tijd om te kijken naar hoe je Delen in directe omgeving activeert. Ga daarvoor naar Instellingen > Systeem > Delen in directe omgeving (Windows 11) of Instellingen > Systeem > Gedeelde ervaring > Delen in directe omgeving. Zet de functie aan en stel daarna in of je alleen met je eigen apparaten (waarmee je ingelogd bent met je Microsoft-account) of met iedereen in de buurt wil delen.

Ook kun je instellen in welke map de binnengekomen bestanden opgeslagen worden. De map die Windows standaard uitkiest is de Download-map. Mocht je een andere map willen gebruiken, klik dan op Wijzigen (nadat je Delen in directe omgeving geactiveerd hebt).

Delen maar!

Wanneer je alles eenmaal ingesteld hebt, kun je een bestand delen. Zoek het bestand op dat je wil delen (bijvoorbeeld via de Verkenner of het Bureaublad) en selecteer het met de rechtermuisknop. Kies de optie Delen en vervolgens de optie Delen in directe omgeving. Windows gaat nu op zoek naar apparaten die eveneens de optie geactiveerd hebben; die zie je dan in een venster tevoorschijn komen.

Selecteer het apparaat waarmee je wil delen. Windows start het proces pas wanneer je op het andere apparaat het delen bevestigt. Je krijgt daar ook een notificatie van te zien; die vind je rechts in beeld. Accepteer het deelverzoek op het tweede apparaat en het delen begint. Na afloop krijg je de melding dat het proces voltooid is. Nu kun je het bestand of de map waarin het bestand staat direct openen. 

0 Reactie(s) op: Zo gebruik je standaard 'AirDrop'-functie voor Windows

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.