Zo gebruik je Windows 10 zonder Microsoft-account

Door: Martin Gijzemijter Martin | 14 juli 2016 07:07

How To

Microsoft wil graag dat je inlogt met je Microsoft-account, in plaats van een 'offline' account, omdat zaken zo eenvoudiger te koppelen zijn (denk aan OneDrive, Office 365, enzovoort). Dat vindt echter niet iedereen even prettig en gelukkig is daar wat aan te doen.

Stap 1: Microsoft-wachtwoord aanpassen

Wanneer je gaat upgraden naar Windows 10, kun je inloggen met je Microsoft-account (bijvoorbeeld je oude Hotmail-account). Niet iedereen heeft altijd door dat dit betekent dat je voortaan altijd met dit wachtwoord moet inloggen. Een keertje inloggen op je Outlook.com-account met een moeilijk wachtwoord is tot daaraantoe, maar elke dag op je computer? Is misschien niet handig. Lees ook: Inloggen op Windows 10 zonder wachtwoord.

Om je Microsoft-wachtwoord aan te passen, surf je naar www.microsoft.com en klik je rechtsboven op Aanmelden. Vervolgens klik je op je profielfoto en op Account weergeven. Naast je e-mailadres zie je nu de optie Wachtwoord wijzigen. Hier kun je nu eenvoudig je wachtwoord aanpassen.

Het wachtwoord van je Microsoft-account pas je aan via je browser.

Stap 2: Gebruik een pincode

Heb je helemaal geen zin om een wachtwoord in te toetsen en vind je het fijn om, net als op je smartphone, met een pincode in te loggen, dan is dat ook mogelijk in Windows 10. Hiervoor klik je op de knop Start, vervolgens op je profielfoto en daarna op Accountinstellingen wijzigen. Klik op het tabblad Aanmeldingsopties en vervolgens op Toevoegen onder Pincode. Je dient nu nog één keer in te loggen met het wachtwoord van je Microsoft-account en vervolgens kun je de pincode kiezen die je graag wilt gebruiken. Dit is niet beperkt tot vier cijfers, je kunt het veel langer maken, maar vergeet niet dat het wel een pincode moet zijn die je zelf kunt onthouden.

Geen zin in een wachtwoord? Dan ga je toch gewoon voor een pincode?

Stap 3: Ga lokaal

Het is ook mogelijk om in te loggen met een lokaal account. Onthoud wel dat je dan een aantal privileges kwijtraakt, zoals de ingebouwde synchronisatie met OneDrive en dat je elke keer als je iets koopt uit de Windows Store je handmatig je wachtwoord in moet vullen. Als je dat geen probleem vindt, dan is het loskoppelen van je Windows-account zo gepiept. Klik wederom op Start, je profielfoto en daarna op Accountinstellingen wijzigen. Klik op Uw e-mail en accounts en onderin het venster op In plaats daarvan aanmelden met een lokaal account. Je dient dan nog eenmalig je Microsoft-wachtwoord in te vullen, waarna je uitlogt en met een lokaal wachtwoord weer kunt inloggen.

Je kunt ook nog 'ouderwets' inloggen met een lokaal account.