Zo gebruik je Zoekhulpmiddelen in Windows 10

Door: dirk-schoofs | 25 juni 2021 09:07

Zoeken
How To

Raakt de harde schijf of ssd van je pc vol, dan kun je uiteraard met software van derden op zoek gaan naar de bestanden die de meeste ruimte op de schijf innemen. Maar eigenlijk heeft Verkenner van Windows 10 alles aan boord om naar grote bestanden te zoeken in het tabblad Zoekhulpmiddelen. Alleen moet je in bepaalde gevallen deze tool eerst tevoorschijn toveren.

Stap 1: Hulpprogramma’s voor zoeken

De ingebouwde zoekfunctie van Windows 10 is beter dan ooit en beschikt over een stel geavanceerde filters om bestanden volgens bepaalde criteria te vinden. De tool die je daarvoor nodig hebt, is het tabblad Hulpprogramma’s voor zoeken. Hiervoor open je Windows Verkenner en navigeer je naar het station of de map waarin je naar grote bestanden wilt zoeken. Daarna klik je op het zoekveld rechtsboven. In de ideale wereld verschijnt er nu een nieuw tabblad: Hulpprogramma’s voor zoeken. Jammer genoeg is de Windows-wereld niet ideaal. Heb je de Windows 10 1909-update uitgevoerd, dan krijg je dit tabblad niet langer te zien als je in het zoekvak klikt. Om het toch tevoorschijn te toveren, typ je iets in het zoekvak en druk je op Enter. We hopen dat Microsoft deze bug snel oplost. Hoe dan ook, vanaf nu kun je de zoekopdracht aanpassen. Bovendien kun je vanaf dan gebruikmaken van de zoekfilters waar het ons hier om te doen is.

Boven zie je het tabblad niet, daaronder wel omdat we iets hebben ingevuld en op Enter hebben gedrukt.

Stap 2: Filters

In dit nieuwe tabblad gaat het ons vooral om het filter Grootte. Onder deze knop zitten zeven filters: Leeg (0 KB), Heel klein (0 - 16 KB), Klein (16 - 1 MB), Normaal (1 MB – 126 MB), Groot (128 MB - 1 GB), Heel groot (1 GB - 4 GB), Gigantisch (>4 GB). Door bijvoorbeeld Gigantisch te selecteren, verschijnt in het zoekvak de opdracht grootte:gigantisch groot en zal Windows Verkenner op zoek gaan naar alle bestanden die groter zijn dan 4 GB.

In het tabblad ‘Hulprogramma’s voor zoeken’ vind je zeven grootte-filters.

Stap 3: Eigen groottes

Behalve die voorgestelde standaardgroottes kun je ook eigen hoeveelheden instellen. Wil je bijvoorbeeld bestanden opsnorren die groter zijn dan 200 MB, dan typ je in het zoekvak grootte:>200MB. Natuurlijk moet je eerst het zoekvak leegmaken door op het X-teken te klikken, om te vermijden dat je zoekopdrachten zou combineren.

Je kunt het filter ook gebruiken om naar zelfingestelde hoeveelheden te zoeken.

0 Reactie(s) op: Zo gebruik je Zoekhulpmiddelen in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.