Zo haal je de bezem door je bladwijzers

Door: dirk-schoofs | 01 augustus 2019 12:35

Bladwijzers in Firefox zijn goed beheer(s)baar
How To

Tijdens het surfen op internet verzamel je steeds meer bladwijzers. Voor je het weet zit je opgezadeld met een aantal dubbele bladwijzers, mappen met bladwijzers die elkaar overlappen en een hoop links naar sites die niet meer bestaan. Je kunt de verzameling bladwijzers handmatig controleren, maar Bookmarks Clean Up versnelt deze klus aanzienlijk.

Stap 1: Installatie

Omdat het om een Chrome-extensie gaat, moet je eerst naar de Chrome web store en daar zoek je naar Bookmarks Clean Up. Vervolgens klik je op Toevoegen aan Chrome en in de volgende stap kies je Extensie toevoegen. Nadat de extensie is geïnstalleerd verschijnt de nieuwe knop in de werkbalk. Gebruik je Chrome met hetzelfde account op een mobiel toestel, dan kun je deze extensie ook beschikbaar maken op dit apparaat door te klikken op Synchronisatie inschakelen. De ontwikkelaar stelt voor eerst een back-up te maken van je bladwijzers, voor het geval dat er iets mis zou gaan. Als je niet weet hoe je zo’n back-up maakt dan volg je de stappen via Show me instructions how to do it.

Het is veilig om eerst een reservekopie van je bladwijzers te maken.

Stap 2: Vier acties

Wanneer je Bookmarks Clean Up opent, verschijnen er vier knoppen. Met de eerste zoek je naar dubbele bladwijzers, de tweede ruimt lege bladwijzermappen op, de volgende voegt dubbele bladwijzermappen samen en de laatste speurt naar webadressen die niet meer werken. Wanneer je op een van die knoppen klikt, schiet Bookmarks Clean Up in actie. Je krijgt telkens een lijst met de gevonden resultaten. De controle naar kapotte bladwijzers toont alle webadressen die foutcodes retourneren, zoals 403 en 404, en biedt opties om enkele of alle te verwijderen.

De schoonmaker werkt aan de hand van vier acties.

Stap 3: Resultaat

Telkens kun je de lijst resultaten controleren en beslissen of de extensie hier en daar een uitzondering moet maken. Mag deze schoonmaker er meteen met de grove borstel doorheen gaan dan kies je Select All. Om ze definitief te verwijderen klik je op vuilnisbakicoontje rechts. Via het tandwieltje in de rechterbovenhoek kun je de instellingen van Bookmarks Clean Up nog wijzigen. Zo kun je bepaalde bladwijzermappen uitsluiten voor controle. Op die manier weet je zeker dat de inhoud van deze mappen onaangeroerd blijft. Je kunt ook de parameters wijzigen om te controleren op gebroken links, maar als je niet precies weet wat je doet, raden we aan om hier af te blijven.

Aan de hand van de resultatenlijst beslis je zelf of de kapotte favorieten weg mogen.

1 Reactie(s) op: Zo haal je de bezem door je bladwijzers

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 20 april 2020 09:58 Willem58
  Ik heb geprobeerd om de bladwijzers te verwijderen, ben daar een uurtje of wat mee bezig geweest, maar een tijdje later staan ze er allemaal weer in. Lijkt wel of er zelfs meer staan.
  Is er soms een map waar ze in staan waaruit ze verwijderd kunnen worden?
  Of moet het soms per computer, tablet verwijderd worden ondanks dat "Synchronisatie inschakelen" is aangevinkt?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.