Zo herstel je Windows als je pc niet meer opstart

Door: Toon van Daele | 05 januari 2017 14:09

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3

Wanneer Windows weigert (normaal) op te starten dan kun je in veel gevallen de zaak nog redden door een speciale herstelomgeving op te roepen. Met wat geluk kun je Windows herstellen vanuit je installatie, maar desnoods zet je een live Windows-herstelmedium in.

Tip 01: Volautomatisch

Wanneer je Windows op je pc installeert, dan wordt er automatisch ook een aantal bestanden op je schijf geplaatst die nodig zijn om Windows in een speciale herstelmodus te kunnen opstarten. Die wordt ook wel WinRE (Windows Recovery Environment) genoemd en is gebaseerd op een sterk uitgeklede Windows-variant, met de naam WinPE, wat staat voor Windows Preinstallation Environment (zie ook kaderstukje ‘Met dank aan WinPE’). Wanneer bijvoorbeeld belangrijke opstartdata uit het Windows-bootmenu corrupt raken, dan wordt bij het opstarten van je systeem normaliter automatisch deze herstelomgeving opgeroepen en zal een wizard van hieruit een en ander proberen te herstellen. Of die daarin ook zal slagen, hangt af van de aard of de ernst van de schade.

Tip 02: Vanuit Windows

Het kan gebeuren dat Windows nog wel doorstart, maar dat er toch iets niet in de haak is: bepaalde (systeem)onderdelen bijvoorbeeld functioneren niet zoals het hoort. In dat geval kun je nog vanuit Windows zelf de herstelomgeving oproepen om langs die weg reparaties uit te voeren. Open daarvoor het Windows startmenu en kies achtereenvolgens Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Systeemherstel. In het rechterpaneel druk je vervolgens op de knop Nu opnieuw opstarten, in de rubriek Geavanceerde opstartopties. Je systeem herstart en je selecteert achtereenvolgens Problemen oplossen / Geavanceerde opties. Er verschijnen nu diverse mogelijkheden, zoals Systeemherstel, Opstartherstel en Opdrachtprompt. Verder in dit artikel komen we hier uitgebreid nog op terug.

Overigens is er nog een andere manier om vanuit Windows in deze herstelomgeving te komen: klik op de Aan-uitknop in het Windows-startmenu en kies vervolgens Opnieuw opstarten terwijl je de Shift-toets ingedrukt houdt.

Tip 02 De herstelomgeving met ‘geavanceerde opties’ kun je ook rechtstreeks vanuit Windows oproepen.

Met dank aan WinPE

WinPE, een sterk uitgeklede Windows-versie, ligt niet alleen aan de basis van de Windows herstelomgeving (WinRE), maar wordt ook gretig gebruikt door fabrikanten van allerlei Windows-tools. Met name programma’s die je ook buiten een (werkende) Windows-installatie om moeten kunnen bijstaan, kunnen van WinPE profiteren. Te denken valt aan partitiebeheerders, antivirustools en back-up- & herstelprogramma’s. Laten we deze laatste als voorbeeld nemen, aan de hand van het gratis Macrium Reflect Free. Installeer de tool (via Options kun je de installatie bijsturen; zorg er dan wel voor dat je hier Reflect Installer and PE components selecteert – een fikse download van zo’n 575 MB). Start het programma op en kies Other Tasks / Create Rescue Media. Bevestig met Next (3x) en kies vervolgens het gewenste opstartmedium: CD/DVD Burner of USB Device. Even later heb je een opstartbaar medium met Macrium Reflect, op basis van WinPE.

Het opstart-medium van Partition Wizard kun je (ook) op basis van WinPE samenstellen.

Tip 03: Installatie-dvd

Het kan natuurlijk gebeuren dat Windows niet langer opstart én dat het ook niet meer lukt om (automatisch) van de geïnstalleerde herstelomgeving op te starten. In dat geval heb je nog verschillende mogelijkheden. Eén ervan is opstarten vanaf de installatie-dvd van Windows. Start je nukkige systeem op vanaf deze dvd. Selecteer de gewenste taal, land en toetsenbord en druk op Volgende. Kies deze keer niet voor Nu installeren maar klik onderaan links op Uw computer herstellen. Vervolgens klik je op Problemen oplossen / Geavanceerde opties: de herstelomgeving staat nu voor je klaar.

Tip 03 Windows installatie-dvd: installeren, maar ook herstellen!

Tip 04: Live usb-stick

Beschik je niet over zo’n installatie-dvd – of heb je geen dvd-station – dan hoef je nog niet te wanhopen. Je kunt namelijk vanuit (een andere, nog goed functionerende) Windows 10 ook een live herstelmedium op usb-stick creëren. Druk op het vergrootglas in de Windows statusbalk en zoek naar herstelstation. Kies Een herstelstation maken. Als je denkt dat je vanaf dit medium Windows misschien ooit opnieuw gaat installeren, plaats dan een vinkje bij Maak een back-up van de systeembestanden naar het herstelstation. In het andere geval laat je dit vinkje weg. Mét vinkje moet je wel een usb-stick van minimaal 8 GB klaar houden (en duurt het proces ook langer); in het andere geval volstaat ruimschoots een stick van 2 GB. Bevestig met Volgende. Selecteer je usb-stick, druk nogmaals op Volgende en op Maken. Rond af met Voltooien. Houd er rekening mee dat alle eventuele data op de stick overschreven worden.

Vervolgens start je je weerbarstige systeem op met deze stick. Klik op Meer toetsenbordindelingen weergeven tot je het gewenste toetsenbord kunt selecteren. Daarna volg je de weg naar de herstelomgeving via Problemen oplossen.

Lukt het niet om je systeem met deze stick op te starten (of verkies je toch een dvd), dan kun je in principe nog als volgt een herstel-dvd creëren. Open het Windows startmenu en kies Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Back-up / Ga naar Back-up maken en terugzetten (Windows 7) / Een systeemherstelschijf maken. Selecteer je dvd-station en start het proces met Schijf maken. In principe dus, want in de praktijk blijkt dat niet goed altijd te functioneren: even uittesten is dus de boodschap.

Tip 04 Je doet er hoe dan ook goed aan zo snel mogelijk een herstelstation te maken – én dat ook uit te testen!
In tijden van nood kan een ‘herstelstation’ goed van pas komen!

Windows download

Er is nog een andere mogelijkheid om aan een opstartbaar medium te komen van waaruit je dan de Windows herstelomgeving kunt oproepen. Surf (voor Windows 10) hiernaartoe en klik op Hulpprogramma nu downloaden. Start het gedownloade .exe-bestand op en kies Installatiemedia voor een andere pc maken. Stel taal, Windows-versie en architectuur (64-bits of 32-bits) in en druk op Volgende. Kies USB-flashstation (voorzie een stick van minstens 4 GB) of ISO-bestand. Dit bestand kun je dan via Dvd-brander openen / Branden omzetten naar een opstartbare dvd. Op het einde van de rit beschik je dan over een Windows-installatiemedium en kun je de uitleg van tip 03 volgen om tot bij de herstelomgeving te geraken.

Desnoods download je Windows nog even en maak je er een installatiemedium van.

0 Reactie(s) op: Zo herstel je Windows als je pc niet meer opstart

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.