Zo installeer je een besturingssysteem opnieuw

Door: Martin Gijzemijter | 27 juli 2019 15:35

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2:Windows
 3. Pagina 3: MacOS

Een besturingssysteem opnieuw installeren is niet iets dat je zomaar even doet. Het is gelukkig lang niet zo vaak nodig als een paar jaar geleden en ook niet meer zo ingewikkeld. Toch is het nog steeds geen sinecure: je hebt een klein stappenplan nodig voordat je aan de slag kunt. In dit artikel laten we je zien hoe je je pc en Mac van een schoon besturingssysteem voorziet.

Universeel

Het opnieuw installeren van Windows is natuurlijk een totaal ander proces dan het opnieuw installeren van macOS. Toch hebben de processen voor beide systemen ook dingen gemeen, namelijk de stappen die we je adviseren te nemen voordat je daadwerkelijk met de installatie begint. Om die reden hebben we dit artikel opgedeeld in drie delen: Algemeen, met stappen die je kunt nemen ongeacht welk besturingssysteem je installeert; Windows, met stappen die specifieke uitleg vereisen van hoe je iets uitvoert in Windows; en tot slot macOS, met de stappen die specifieke uitleg vereisen voor macOS. Je zult zien dat zelfs dan nog de processen redelijk hetzelfde zijn. De nodige stappen vindt je echter per systeem op een andere plek en met een andere naam.

Tip 01: Geen haast

De allereerste tip die we je willen geven, is dat je een herinstallatie, of het nu Windows of macOS betreft, niet moet uitvoeren als je haast hebt, of als je vandaag nog iets belangrijks op je computer moet doen. Zoals aangegeven is het proces een stuk minder complex dan een aantal jaar geleden en we zien het dan ook bijna nooit meer misgaan, met nadruk op bijna. Er zijn heel veel redenen waarom een installatie kan mislukken, van een corrupt installatiebestand tot aan extreem lastig op te sporen zaken zoals een conflict met de draadloze netwerkkaart (daar hing bij ons onlangs een Windows-installatie net zo lang op vast tot we de kaart vervingen). Kortom, we overdrijven écht niet als we zeggen dat je een herinstallatie alleen moet uitvoeren als je daar de tijd en de rust voor hebt. Leen desnoods een laptop van iemand anders tijdens het proces (dat is sowieso handig als je dingen wilt opzoeken of downloaden). We verwachten dat je geen problemen ervaart bij de herinstallatie van je besturingssysteem, maar je kunt maar beter voorbereid zijn.

Tip 01 Zorg ervoor dat je de tijd hebt: als er iets misgaat wil je niet meteen in de problemen zitten.

Tip 02: Lijst programma’s

Als wij je nu vragen met welke programma’s jij werkt in Windows of macOS, dan kun je ongetwijfeld een redelijk compleet overzicht opnoemen. Maar hoe dicht je ook in de buurt komt, er zullen altijd programma’s zijn die je vergeet. Nu is dat natuurlijk geen ramp: wanneer je het besturingssysteem hebt geïnstalleerd kun je alles gewoon weer opnieuw downloaden en installeren. Maar neem van ons aan dat het fijn is om, voordat je de boel opnieuw gaat installeren, een lijst te maken van alle programma’s die je regelmatig gebruikt. Dit doe je simpelweg door in Windows in het menu Start te kijken en in macOS in de map Programma’s. Maak een lijst van deze programma’s in een tekstdocument en mail die naar jezelf of print hem uit. Een lijstje als dit zorgt ervoor dat je veel sneller weer volledig in het zadel zit na een herinstallatie.

Tip 02 Maak een lijst van de programma’s die je geïnstalleerd hebt.
Goede voorbereiding helpt enorm om de herinstallatie soepel te laten verlopen

Tip 03: Drivers

We herinneren ons nog goed hoe we een jaar of tien geleden bezig waren met een herinstallatie van Windows. Omdat we geen driver hadden voor onze netwerkkaart, kregen we internet niet aan de praat. En zonder internet konden we die driver dus niet downloaden. Dit probleem zal tegenwoordig niet zo heel snel meer voorkomen, maar we raden je wel aan om voordat je begint met de herinstallatie van je besturingssysteem, te bekijken welke drivers je geïnstalleerd hebt voor specifieke randapparatuur. Denk hierbij aan een printer, een specifieke microfoon of je koptelefoon. Je kunt ook hier een lijstje van maken, of je kiest ervoor om ze nu alvast even te downloaden en op een usb-stick te zetten. Natuurlijk kun je die drivers later ook downloaden, maar het scheelt gewoon enorm veel gedoe en zoekwerk op het moment dat je het liefst gewoon weer met je machine aan de slag wilt.

Tip 03 Breng in kaart welke hardware je geïnstalleerd hebt zodat je de drivers alvast kunt downloaden.

Tip 04: Productsleutels

We leven (gelukkig) in een wereld waarin steeds meer programma’s worden geactiveerd met behulp van een online account. Dat betekent dat je productsleutels vaak eenvoudig kunt achterhalen door op je account in te loggen. Toch is dat nog lang niet bij alle software zo, en we raden je dan ook aan om, voordat je begint met de herinstallatie van je besturingssysteem, even na te gaan welke betaalde software je gebruikt en of je daarvan de productsleutels hebt. Het zou immers vervelend zijn als je na de herinstallatie ontdekt dat je bepaalde software niet meer kunt gebruiken omdat je de sleutel niet hebt. Dat is op termijn allemaal te verhelpen door contact op te nemen met de fabrikant, maar wie goed voorbereid is, kan direct na de herinstallatie weer aan de slag. Mocht je Windows 10 willen herinstalleren, dan hoef je meestal niet te zoeken naar een sticker op je systeemkast met daarop de productsleutel. In sommige gevallen is die productsleutel opgeslagen in de firmware van het moederbord. Je hoeft deze sleutel dan niet zelf in te voeren bij een herinstallatie, Windows zal zelfs herkennen dat deze computer ‘recht’ heeft op een installatie van Windows.

Tip 04 Windows werkt dan wel niet meer met een productsleutel, andere software vereist die mogelijk wel.
Trek autorisaties van software in om te voorkomen dat je een sleutel niet meer kunt gebruiken

Tip 05: Autorisatie

Voordat we verdergaan met de specifieke stappen voor Windows en daarna macOS, willen we je nog iets aan de hand doen dat veel problemen kan voorkomen. We hadden het al even over het feit dat steeds meer software geactiveerd wordt met behulp van een online account. Dat is handig, omdat je een productactivatie dan vaak ook weer kunt intrekken, zodat je het product op een andere computer kunt gebruiken. Bedrijven als Adobe stellen je in staat om dat centraal vanuit je account te doen, waarbij een nieuwe computer een andere computer kan afmelden. Software als iTunes pakt het echter wat minder handig aan: je moet je de autorisatie van iTunes op de betreffende pc of Mac handmatig intrekken, zodat je de licentie weer aan een andere computer (oftewel hetzelfde systeem met een versie installatie) kunt toekennen. Doe je dit niet, dan kun je de licenties wel centraal intrekken, maar dit mag maar één keer per jaar. Controleer dus welke programma’s een dergelijk systeem gebruiken en trek de machtiging in, om te voorkomen dat je de software niet meer kunt gebruiken na de herinstallatie van Windows of macOS.

Tip 05 In iTunes moet je machtigingen intrekken voordat je het besturingssysteem opnieuw installeert.

1 Reactie(s) op: Zo installeer je een besturingssysteem opnieuw

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 juli 2019 12:06 Kasander1
  "Tip 03: Drivers"

  Er zijn toch pro'tjes waarmee je de drivers apart kan zetten op een USB-stick?! Er schiet mij alleen niet zo snel te binnen hoe de gratis versie heet.

  Kan iemand mij even helpen hier?!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.