Zo installeer je een besturingssysteem opnieuw

Door: Martin Gijzemijter | 27 juli 2019 15:35

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2:Windows
 3. Pagina 3: MacOS

Tip 06: Reservekopie maken

We willen een volledige schone installatie van Windows hebben, maar daarna natuurlijk niet onze bestanden kwijt zijn. Werken in de cloud helpt je daarbij, omdat al je bestanden al online staan en eenvoudig weer gesynchroniseerd kunnen worden na de herinstallatie. Is dat niet het geval, of zijn er nog andere bestanden die je graag mee wilt nemen naar je nieuwe situatie, dan is het handig om een reservekopie te maken. Je doet dit door te klikken op Start en vervolgens op Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Back-up. Zet de schakelaar bij Automatisch back-ups maken van mijn bestanden op Aan, selecteer een station waarop je de reservekopie wilt maken en klik op Meer opties. Onder het kopje Back-up maken van deze mappen kun je precies aangeven welke mappen je mee wilt nemen. We benadrukken hier even: we willen naar een schone installatie toe, dus kijk kritisch naar welke mappen je wilt meenemen. Klik op Nu back-up maken om het proces te beginnen. Afhankelijk van de mappen die je hebt geselecteerd, kan dit een flinke tijd duren.

Tip 06 Maak een reservekopie van belangrijke bestanden: tijdens de installatie wordt alles gewist.

Tip 07: Installatiemedium

Ooit had je een berg diskettes nodig om Windows te kunnen installeren. Later werd dat een cd en inmiddels kun je Windows gewoon installeren vanaf een usb-stick. Daarvoor heb je dan wel eerst een installatiebestand van Windows nodig. Microsoft stelt een programma ter beschikking dat je helpt bij het downloaden van Windows én het maken van een usb-stick. Je vindt dit programma hier (verander de 10 in 7 als je Windows 7 wilt herinstalleren). Wanneer je de software hebt gedownload en gestart, verschijnt er een keuzemenu waarin je kiest voor Installatiemedium (…) voor een andere pc maken. Wanneer je klikt op Volgende adviseert het programma welke versie van Windows er gedownload moet worden. Het is verstandig om hier niets aan te wijzigen. Kies in de volgende stap voor USB-flashstation (tenzij je wilt installeren vanaf dvd) en kies het station van je usb-stick. Het programma zal nu de juiste versie van Windows voor je downloaden en de usb-stick (of de dvd) zo maken dat het systeem die kan zien als een opstartschijf. Dat is belangrijk; waarom precies, dat leggen we uit in de volgende stap.

Tip 07 Maak een installatiemedium met behulp van de software van Microsoft.

Systeemherstel

In dit artikel laten we je zien hoe je Windows volledig opnieuw installeert met behulp van een installatiemedium. Windows bevat echter zelf ook een methode om terug te keren naar een maagdelijke versie van het besturingssysteem. Je vindt deze optie door te klikken op Start en vervolgens op Instellingen. Navigeer nu naar Bijwerken en beveiliging en vervolgens naar Systeemherstel. Door te klikken op Aan de slag kun je kiezen tussen Mijn bestanden behouden waarbij alle programma’s en instellingen gewist worden, maar persoonlijke bestanden bewaard blijven, of Alles verwijderen waarbij je écht een volledig schone installatie hebt. Schoon is hier echter een relatief begrip. Wanneer Windows is geïnstalleerd door de fabrikant van je pc, betekent schoon dat er wel nog allerlei software geïnstalleerd is ter promotie, bijvoorbeeld een proefversie van antivirus en dergelijke. Om die reden laten we je dus ook zien hoe je in zo’n geval een echt schone situatie creëert.

Opschonen zonder herinstalleren zadelt je soms op met allerlei ongevraagde software

Tip 08: Installatie starten

Wanneer je een programma installeert, open je normaal gesproken de map waarin het programma staat en start je het exe-bestand. Op het opslagmedium dat we zojuist hebben gemaakt, staat ook zo’n bestand, maar het is niet de bedoeling dat je dit vanuit Windows start. Om de installatie te kunnen starten, moet je zorgen dat de usb-stick in je pc is gestoken (of dat de dvd in het dvd-station zit, als je voor die optie hebt gekozen). Wanneer je de pc nu opnieuw start, is het zaak om dat te doen vanaf de usb-stick of het dvd-station waarop het installatiebestand staat, en niet vanaf het C-station waarop Windows staat. Hoe dat precies gaat, verschilt per pc. De ene pc herkent het opstartmedium automatisch en vraag tijdens het opstarten of je dit wilt gebruiken om op te starten; bij andere pc’s moet je zelf op een toets drukken tijdens het opstarten. Welke toets, dat staat vermeld op het eerste opstartscherm. Krijg je helemaal geen vragen en start de computer gewoon Windows, lees dan de volgende stap.

Tip 08 Start je computer op vanaf de usb-stick om de installatie te starten.

Tip 09: Opstartvolgorde

Bij de vorige stap gaven we aan dat het de bedoeling is dat de computer opstart vanaf de usb-stick die je in je computer gestoken hebt. Dat gaat tegenwoordig eigenlijk bijna altijd goed. Is dat bij jou niet het geval, dan moet de computer gedwongen worden om vanaf de stick op te starten. Vroeger deden we dat door in het bios van je computer de opstartvolgorde aan te passen, tegenwoordig kan het gelukkig ook gewoon vanuit Windows. Klik op Start en vervolgens op Instellingen. Onder het tabblad Systeemherstel vind je het kopje Geavanceerde opstartopties. Wanneer je op deze knop klikt, zal Windows worden afgesloten en kun je aangeven vanaf welk station moet worden opgestart. Wanneer je gekozen hebt de usb-stick zal de computer opnieuw starten, ditmaal vanaf het juiste station. Mocht het nog steeds niet werken, controleer dan of de usb-stick die je hebt gemaakt in orde is.

Tip 09 Wordt de usb-stick niet geladen, dan kun je dit afdwingen in de instellingen.

Tip 10: Installatieproces

Wanneer de installatie is gestart, krijg je een (grafisch lelijk) menu te zien waarin je de taal en het toetsenbord kunt selecteren. Staat dit goed, klik dan op Volgende en daarna op Windows installeren. Als er om een productcode wordt gevraagd, vul deze dan in als je die hebt. Heb je die code niet (zie tip 04), klik dan op Ik heb geen productcode. Kies vervolgens de versie van Windows die je wilt installeren (dit moet uiteraard wel dezelfde versie zijn als die al geïnstalleerd was) en klik op Volgende. Je kunt nu kiezen voor Upgrade of Aangepast; wij kiezen in dit geval voor Aangepast. Kies nu het station waarop je Windows wilt installeren (het station met tekst Primair onder het kopje Type). Klik op Formatteren. Let op: je gaat nu alles van de harde schijf verwijderen, dit is niet omkeerbaar. Klik nu op Volgende. De installatie zal zichzelf nu helemaal volledig voltooien, en wanneer dit proces klaar is, zal het zijn alsof je je computer net uit de winkel hebt opgehaald.

Tip 10 Op wat vragen na, gaat het installatieproces helemaal vanzelf.

Eerst antivirus!

Wanneer je Windows opnieuw hebt geïnstalleerd, word je, net als tijdens de installatie zelf, stap voor stap door de instellingen genomen, om ervoor te zorgen dat Windows goed is ingesteld, dat er een account voor je is aangemaakt enzovoort. Wanneer dit klaar is, kun je beginnen met het installeren van je programma’s. We kunnen niet genoeg benadrukken: wat je ook doet, zorg dat het eerste programma dat je installeert een antivirusprogramma is. Om je software te installeren zul je immers veel websites moeten bezoeken, en hoewel de sites van respectabele softwaremakers vast in orde zijn, ligt het gevaar van geïnfecteerde sites altijd op de loer. Het zou toch zonde zijn als je je nieuwe, schone situatie direct met een virus begint.

Wat je ook doet, zorg dat je na de herinstallatie als eerste antivirussoftware installeert.

1 Reactie(s) op: Zo installeer je een besturingssysteem opnieuw

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 juli 2019 12:06 Kasander1
  "Tip 03: Drivers"

  Er zijn toch pro'tjes waarmee je de drivers apart kan zetten op een USB-stick?! Er schiet mij alleen niet zo snel te binnen hoe de gratis versie heet.

  Kan iemand mij even helpen hier?!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.