Zo installeer je een besturingssysteem opnieuw

Door: Martin Gijzemijter | 27 juli 2019 15:35

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2:Windows
 3. Pagina 3: MacOS

Tip 11: Reservekopie maken

Ook in macOS is het belangrijk dat je eerst een reservekopie maakt van de bestanden die je graag op je schone installatie wilt bewaren. Ook macOS heeft hiervoor een ingebouwde functie, genaamd Time Machine (niet te verwarren met Time Capsule, de hardware die Apple lange tijd leverde voor het maken van reservekopieën). Om een reservekopie te maken van bestanden in macOS, klik je op Systeemvoorkeuren en vervolgens op Time Machine. Klik op Selecteer reservekopieschijf en selecteer de schijf waarop je de bestanden wilt bewaren. Door te klikken op Opties kun je aangeven welke bestanden en mappen je niet wilt meenemen in je reservekopie. Plaats een vinkje bij Automatische reservekopieën. Time Machine zal nu direct beginnen met het maken van een reservekopie. Wacht uiteraard wel even tot dit proces klaar is.

Tip 11 Maak een reservekopie van je bestanden met Time Machine.

Tip 12: Installatiemedium

Net als in Windows, kunnen we van macOS een installatiemedium maken met behulp van een usb-stick. Om dit te doen moeten we eerst de versie van macOS downloaden die we willen installeren vanuit de Mac App Store. Het installatiebestand zal worden opgeslagen in de map Downloads. Download vervolgens DiskMaker X. Wanneer je dit programma start, krijg je direct de mogelijkheid om te kiezen welk station je wilt gebruiken. Dit station zal vervolgen worden gewist, waarna je kunt aangeven waar je installatiebestand van macOS staat. Dit bestand zal dan worden gebruikt om een opstartmedium te creëren. Dit proces kan tot wel tien minuten duren; daarna krijg je een melding dat het voltooid is.

Tip 12 Met DiskMaker X maak je eenvoudig een installatiebestand van macOS.
Je kunt een matras niet verschuiven als je erop ligt: herinstallatie begint met herstarten

Tip 13: Installatie starten

Om de installatie van macOS te starten, moet je, net als bij de installatie van Windows, de computer opnieuw starten. De reden hiervoor is overigens vrij logisch: je kunt een matras niet verschuiven als je erop ligt. Net zo min kun je een nieuw besturingssysteem installeren als je in het besturingssysteem zit. Wanneer je je Mac herstart, houd dan de Option-toets ingedrukt. Vervolgens zal macOS Opstartbeheer worden gestart; daarin zie je de stations van waaraf je kunt opstarten. Selecteer hier het station van de usb-stick waarvan je een opstartmedium hebt gemaakt. Er verschijnt nu een menu met verschillende opties die je kunt kiezen.

Tip 13 Start de installatie door de Option-toets ingedrukt te houden en het juiste station te kiezen.

Tip 14: Schijf wissen

Om een volledig schone installatie van macOS te realiseren, is het belangrijk dat je harde schijf helemaal leeg is. Klik daarom op Schijfhulpprogramma. Selecteer het station waarop macOS geïnstalleerd is (waarschijnlijk heet deze Macintosh HD, want bijna niemand verandert die naam) en klik op Wis. Je krijgt de vraag in wat voor bestandsformaat je de schijf wilt formatteren, kies in dit geval voor MacOS Uitgebreid (Journaled). Klik wederom op Wis. Let op: je verwijdert hiermee alle bestanden van je harde schijf, dit is een onomkeerbaar proces. Om deze reden is het zo belangrijk om een reservekopie te hebben.

Tip 14 Wis de schijf waarop je macOS wilt installeren. Maar onthoud: dit is onomkeerbaar.

Tip 15: Installatieproces

Wellicht verwacht je dat dit het moment is dat het ingewikkeld gaat worden, maar het tegendeel is waar. Als er al iets complex was, dan heb je dat nu achter de rug. Het enige dat jij nu nog hoeft te doen is te klikken op Installeer MacOS opnieuw om de installatie te starten en te wachten tot het proces klaar is; je Mac zal je begroeten alsof hij net uit de fabriek is gerold.

Tip 15 Het installatieproces van macOS is vervolgens een kwestie van op de knop drukken en wachten.

Niet onderbreken!

Je zult merken dat het installatieproces van zowel Windows als macOS zo soepel is dat je zelf vrijwel niets hoeft te doen. Ons advies: doe dan ook vooral niets. Voor beide platformen geldt dat de computer een aantal keer moet herstarten om de installatie te voltooien, en dat gaat helemaal vanzelf. Soms kan het lijken alsof de installatie hangt, maar in de meeste gevallen is dat maar schijn. Start in dat geval de computer niet eigenhandig opnieuw op: daarmee kun je het installatieproces verstoren. Pas als het systeem een half uur helemaal niets heeft gedaan, kun je proberen of een herstart wil helpen.

1 Reactie(s) op: Zo installeer je een besturingssysteem opnieuw

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 29 juli 2019 12:06 Kasander1
  "Tip 03: Drivers"

  Er zijn toch pro'tjes waarmee je de drivers apart kan zetten op een USB-stick?! Er schiet mij alleen niet zo snel te binnen hoe de gratis versie heet.

  Kan iemand mij even helpen hier?!!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.