Zo kantel je het bureaublad in Windows 11

Door: Justin Doornekamp | 06 oktober 2021 06:02

How To

Het kan weleens gebeuren dat de inhoud van je beeldscherm ineens gekanteld is, bijvoorbeeld nadat je een externe monitor hebt aangesloten. Misschien wil je je scherm juist in de portretmodus hebben staan in plaats van de horizontale landschapsmodus, bijvoorbeeld voor het vertonen van een presentatie. Gelukkig kun je dit binnen Windows 11 gemakkelijk regelen.

Toetsencombinatie

De snelste manier om je scherm te kantelen is door middel van de toetsencombinatie Ctrl, Alt en de pijltjestoetsen. In plaats van de pijltjestoetsen, kun je ook 2,4,6,8 gebruiken op het alfanumerieke deel op je toetsenbord. Zorg dan wel dat Num Lock uitstaat.

Dit trucje werkt echter niet altijd, omdat het geen standaard Windows-functie is. Afhankelijk van de fabrikant van de videokaart werken de toetsencombinaties wel of niet. Heb je een Intel-kaart dan kun je vaak de toetsencombinatie gebruiken, maar bij Nvidia en AMD is het al lastiger. Voor Nvidia moet je dit regelen in het Control Panel, terwijl je voor AMD de Catalyst Software Suite nodig hebt. Krijg je je scherm alsnog niet gedraaid? Dan moet je in de instellingen duiken om het beeldscherm alsnog te kunnen kantelen. Dit is gelukkig zo gedaan.  

Zonder toetsencombinatie

Ga in de Instellingen-app bij Systeem naar het menu Beeldscherm. Onder Schaal en indeling kun je onder meer de tekstgrootte en schermresolutie aanpassen, maar ook de schermstand. Als het goed is staat deze standaard op Liggend. In het dropdownmenu kun je echter ook kiezen voor Staand. Wil je het beeld gespiegeld hebben dan kies je voor Liggend (gespiegeld) of Staand (gespiegeld). De werking van de muis verandert ook, dus houd daar rekening mee. Afhankelijk van hoe je je beeldscherm hebt staan, kies je welke stand je het fijnst vindt werken. 

Bij Schermstand kun je de gewenste oriëntatie kiezen.

Bevestig je keuze door op Wijzigingen behouden te klikken of klik op Ongedaan maken of de Esc-toets om terug te gaan naar de oude instellingen. Als je niet op bevestigen klikt, verandert de oriëntatie na 15 seconden weer terug.

Meerdere schermen

Heb je meerdere schermen aangesloten, dan kun je in het Beeldscherm-menu naar Geavanceerd beeldscherm gaan onder Verwante instellingen. Bij Selecteer een beeldscherm om de instellingen ervan weer te geven of te wijzigen kies je het juiste beeldscherm. Vervolgens kun je in het Beeldscherm-menu voor deze monitor het scherm kantelen. Het is dus mogelijk om voor ieder aangesloten scherm een andere oriëntatie in te stellen. 

0 Reactie(s) op: Zo kantel je het bureaublad in Windows 11

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.