Zo krijg je meer privacy in Windows 10

Door: Robbin Ooijevaar | 06 juli 2016 14:07

How To

Veel mensen hebben bedenkingen bij privacyinstellingen van Windows 10. Hier is gelukkig snel iets aan te doen als je weet waar je de instellingen kunt vinden. In dit artikel lees je hoe je de instellingen aanpast in Windows 10 en hoe het nog eenvoudiger kan met Ultimate Windows Tweaker.

Locatie

Alles wat met privacy te maken heeft in Windows 10, vind je via Windows-toets+I (Instellingen) / Privacy. Je krijgt een lange lijst te zien met categorieën. We raden aan om de instellingen rustig te bekijken en te wijzigen waar je dat nodig vindt. Begin bij Algemeen. Hier zie je bijvoorbeeld dat apps je reclame-id (een unieke identificatie) mogen gebruiken. De opties zijn met één muisklik uit te schakelen. Lees ook: Stop de Microsoft-spyware in Windows 10.

Sommige instellingen lijken eng, maar als je erover nadenkt heeft het wel een praktisch nut. Neem bijvoorbeeld de opties bij Locatie. Hier kun je aangeven of je locatie gebruikt mag worden. Ben je hier niet van gediend? Uitschakelen! Dit houdt echter ook in dat je bijvoorbeeld in een weer-app handmatig moet opgeven waar je bent.

Neem de tijd om alle privacyinstellingen van Windows 10 te bekijken en aan te passen.

Toetsaanslagen

Ook de instellingen bij Spraak, handschrift en typen vragen om je aandacht. Onder het mom van 'we willen je leren kennen om je beter te helpen' worden gegevens over toetsaanslagen, stem en handschrift (dit laatste bijvoorbeeld op tablets) verzameld. Vind je dit geen goed plan? Uitschakelen maar! Bij Accountgegevens kun je apps toestaan om basisinformatie van jou te gebruiken. Dit heeft als voordeel dat je bepaalde gegevens niet meer hoeft op te geven, maar het laat zich raden dat sommige mensen de toegang tot deze informatie liever niet delen met een onbekende app-maker.

Schakel de 'leerfunctie' uit als je niet wilt dat Windows je 'typvaardigheid' in de gaten houdt.

Stapje verder ...

Als je de meest essentiële privacyinstellingen in één overzicht wilt hebben, probeer dan eens Ultimate Windows Tweaker. Dit programma is eigenlijk alleen bedoeld voor gevorderde gebruikers, dus voorzichtigheid is geboden. UWT maakt bij het starten een systeemherstelpunt aan, wel zo veilig. Klik op Security & Privacy en open het tabblad Privacy. Hier vind je alle opties in twee overzichtelijke kolommen. Sommige instellingen kun je ook al bij de standaard Windows-instellingen regelen. Je ziet in dit geval dat er al een vinkje staat. Plaats een vinkje bij de onderdelen die je wilt uitschakelen en bevestig je keuze met Apply.

Zo kan het dus ook: Ultimate Windows Tweaker toont alle essentiële privacyinstellingen in een eenvoudig overzicht.