Zo kun je de kabels van je pc optimaliseren

Door: Chwhynny Overbeeke | 01 juli 2017 08:06

How To

Er lopen allerlei kabels door je computerkast heen. Als ze allemaal door elkaar zitten en door het midden van de behuizing heen gaan, kan dit een nadelige invloed op de koeling hebben. En als je een doorzichtig paneel in je kast hebt, is het ook een stuk mooier als de binnenkant van je pc er netjes georganiseerd uit ziet.

Een behuizing met een wirwar aan kabels is lastiger schoon te maken, en lucht kan lastiger door de kast stromen, waardoor je pc een warmer kan worden. Hier laten we zien hoe je ervoor kunt zorgen dat je pc er ook vanbinnen netjes uitziet.

Voordat je begint

Voordat je de kast van je pc gaat openschroeven, moet je eerst je computer uitschakelen, de stekker uit het stopcontact halen, en alle externe kabels (denk bijvoorbeeld aan usb-kabels) en gekoppelde apparaten en drives losmaken.

Als de kast eenmaal open is, kun je het beste even het ergste stof verwijderen en de ventilatoren een schoonmaakbeurt geven.

Kabels controleren

Controleer vervolgens de kabels. Kijk of er geen overbodige kabels zijn ingeplugd. Koppel de kabels die wel nodig zijn een voor een los, en plug ze weer op de juiste plek stevig in (als je alleen de connectors wilt controleren, laat ze anders aan een kant loshangen). Op die manier zorg je ervoor de er geen kabels een beetje los zitten en voor problemen kunnen zorgen.

Erg belangrijk: een kabel die lang genoeg is.

Kabels organiseren

Het is de bedoeling dat je geen wirwar aan snoertjes door het midden van je pc hebt lopen. Probeer ze daarom zoveel mogelijk langs de wanden van de kast te laten lopen, zodat ze de luchttoevoer en -afvoer niet belemmeren.

De meeste degelijke computerkasten zijn ontworpen met kabelmanagement in gedachten. Er zijn allerlei gaten en kanalen waar je de kabels doorheen kunt doen of langs kunt laten lopen zodat ze niet in de weg zitten en de kast nog prima dicht kan.

Er is geen 'beste' manier omdat elk systeem anders is. Wel zijn er een aantal tips die voor de meeste kasten en systemen goed werken.

Tips voor je pc-kabels

- Houd rekening met de componenten in de kast. Zo is een grafische kaart vaak flink van formaat, en moeten bepaalde onderdelen echt op een vaste plek in de kast of in het moederbord worden geplaatst.

- Veel kabels kun je verstoppen onder het gedeelte waaraan je het moederbord vastschroeft.

- Koppel niet alles meteen een voor een weer vast. Anders kom je op een later moment misschien in de knoei te zitten met een andere kabel als je de boel om wat voor reden dan ook toch anders moet inrichten.

- Als je denkt een goede manier gevonden te hebben, probeer dan even de kast dicht te doen voordat je kabels aan elkaar vast gaat maken. Het kan gebeuren dat er te veel of te dikke kabels tegen de wanden zitten, waardoor de kast niet meer (goed) dicht kan.

- Als alles in orde lijkt, kun je kabels die dezelde richting op gaan aan elkaar vastmaken met kabelbinders. Doe dit niet te strak, anders krijg je ze later niet meer goed los als je plastic kabelbinders gebruikt die je los moet knippen.

- Gebruik bij voorkeur kabelbinders met klittenband, die kun je eenvoudig weer losmaken en er zitten geen vervelende onwendbare uitsteeksels aan.

0 Reactie(s) op: Zo kun je de kabels van je pc optimaliseren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.