Zo kun je de schrijfbeveiliging van flashdrives verwijderen

Door: Chwhynny Overbeeke | 31 juli 2017 09:47

usb-stick
How To

Als het niet lukt om een usb-stick of sd-kaart te formatteren, kan dit komen doordat er voor het apparaat schrijfbeveiliging is ingeschakeld. Hier laten we zien hoe je deze schrijfbeveiliging kunt verwijderen.

Sommige opslagmedia hebben een fysieke switch waarmee je schrijfbeveiliging kunt in- of uitschakelen. Als je ondanks het omzetten van deze switch met geen mogelijkheid bestanden van een usb-drive of sd-kaart kunt wissen, kun je de volgende trucs uitproberen.

De Register-editor gebruiken

Open de Register-editor in Windows door op de startknop te klikken en regedit te typen. Druk op Enter om de app te laden. Navigeer vervolgens naar Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control en kies de sleutel StorageDevicePolicies.

Zie je StorageDevicePolicies niet staan? Maak dan een nieuwe sleutel aan door met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte in de map Control te klikken en Nieuw > Sleutel te kiezen. Geef de sleutel de naam StorageDevicePolicies. Dubbelklik op deze nieuwe sleutel en klik met de rechtermuisknop op een leeg gedeelte in deze map. Kies nu Nieuw > DWORD. Geef deze de naam WriteProtect en geef hem de waarde 0. Klik op OK en sluit de Register-editor. Start de computer opnieuw op.

Zie je StorageDevicePolicies wel staan? Dubbelklik erop en dubbelklik vervolgens op WriteProtect. Zorg dat de waarde op 0 staat. Klik op OK en sluit de Register-editor. Start de computer opnieuw op.

Probeer vervolgens opnieuw de inhoud van de usb-drive of sd-kaart te wissen. Lukt het nog steeds niet? Ga dan verder met de volgende stap.

Opdrachtprompt gebruiken

Plug je usb-drive of sd-kaart in je computer, en open Opdrachtprompt door op de startknop te klikken en opdrachtprompt te typen. Klik op het zoekresultaat om de app te laden. Het kan zijn dat je de app als administrator moet uitvoeren. Dit kun je doen door er met de rechtermuisknop op te klikken en Als administrator uitvoeren te kiezen.

Als Opdrachtprompt geladen is, moet je de volgende commando’s invoeren. Druk na ieder commando op Enter.

diskpart
list disk
select disk [nummer]
(kies hier het nummer dat hoort bij de drive waarvan je de schrijfbeveiliging wilt opheffen)
attributes disk clear readonly
clean
create partition primary
format fs=fat32
exit

Werkt deze oplossing ook niet? Dan is de kans groot dat er iets mis is met je usb-drive of sd-kaart.

0 Reactie(s) op: Zo kun je de schrijfbeveiliging van flashdrives verwijderen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.