Zo kun je een beveiligde usb-drive wissen

Door: Chwhynny Overbeeke | 23 maart 2016 10:38

How To

Sommige usb-drives of SD-kaarten zijn beveiligd en dan is het lastig om deze te formatteren of leeg te maken. Hoe kun je de beveiliging opheffen?

Sommige SD-kaarten of usb-drives bevatten een switch die je kunt omzetten zodat de inhoud niet gewist kan worden. Dit is handig, want zo raak je niet zomaar per ongeluk je bestanden kwijt, maar het kan gebeuren dat Windows de drive of kaart als beveiligd blijft herkennen ook al heb je de switch weer omgezet om de beveiliging op te heffen. Het kan ook dat je SD-kaart of usb-drive helemaal geen switch heeft en toch als beveiligd wordt aangemerkt. Hier laten we zien wat je hieraan kunt doen. Lees ook: In 3 stappen: Zo beveilig je een usb-stick.

Als een SD-kaart of usb-drive tegen schrijven beveiligd is kun je de inhoud ervan lezen en kopiëren, maar het is niet mogelijk om bestanden te wissen, toe te voegen of de drive te formatteren. Het kan ook dat je de bestanden wel weg lijkt te kunnen gooien, maar als je de drive volgende keer in je computer plugt staan ze er weer.

Register-editor gebruiken

Je kunt de Register-editor tool van Windows 10 gebruiken om ervoor te zorgen dat Windows de drive niet langer als beveiligd beschouwt. Om dit te doen moet je naar Regedit zoeken en het programma openen. Navigeer naar:

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\StorageDevicePolicies

Dubbelklik in het rechterpaneel op de waarde WriteProtect en verander de waarde onder Value van 1 naar 0. Klik op OK om de nieuwe waarde op te slaan.

Als je de drive weer in de computer stopt zal Windows deze als niet beveiligd beschouwen. Je kunt hem dan weer zoals altijd gebruiken.

Als je de registersleutel StorageDevicePolicies niet kunt vinden, kun je er eentje aanmaken.

Om dit te doen moet je met de rechtermuisknop in de map

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\ in de lege ruimte in het rechterpaneel klikken en New > Key selecteren. Voer de naam StorageDevicePolicies precies zo in, met de hoofdletters op de juiste plaats.

Dubbelklik op de nieuw aangemaakte sleutel, klik opnieuw met de rechtermuisknop in de lege ruimte en kies New > DWORD (32-bit) Value. Geef de waarde de naam WriteProtect en kies als waarde 0. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan. Sluit de Register-editor af en start de computer opnieuw op.

Opdrachtprompt gebruiken

Als de oplossing hierboven niet werkt, kun je Opdrachtprompt gebruiken om de beveiliging van de drive op te heffen en alle inhoud te wissen.

Zorg dat je Opdrachtprompt opent als administrator. Dit kun je doen door met de rechtermuisknop op het programma te klikken en Als administrator uitvoeren te kiezen.

Typ het commando diskpart en druk op Enter. Typ vervolgens list disk en druk weer op Enter. Typ select disk X (waarbij X het nummer van je drive is) en druk op Enter. Typ nu attributes disk clear readonly en druk op Enter.

Typ clean en druk op Enter. Typ vervolgens create partition primary en druk op Enter. Typ create partition primary en druk op Enter. Typ nu format fs=fat32 (je kunt ook format fs=ntfs kiezen als je de drive alleen op Windows computers zult gebruiken) en druk op Enter. Typ exit en druk op Enter, en Opdrachtprompt zal worden afgesloten.

Je drive is nu geformatteerd en Windows zal hem voortaan als onbeveiligd herkennen.

Besluit je later dat je de usb-drive of hd-kaart toch weer wil beveiligen? Dan kun je dat op meerdere manieren doen, waarvan de makkelijkste vermoedelijk is om de inhoud van je kaart of drive te versleutelen en te beveiligen met een wachtwoord. Met Rohos Mini Drive kun je bijvoorbeeld eenvoudig een verborgen partitie aanmaken op je usb-stick. Vervolgens worden de bestanden daar versleuteld opgeslagen.

3 Reactie(s) op: Zo kun je een beveiligde usb-drive wissen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 maart 2016 12:43 Anoniem
  ef
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 juli 2017 21:10 VeridisQuo
  Regedit had ik niks aan, dus heb maar met de opdrachtprompt geprobeerd. Ook dit geen succes. Wanneer ik "clean" doe geeft hij een foutmelding dat het medium tegen schrijven beveiligd is. Enig idee wat ik kan doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 oktober 2017 21:20 Thoken
  Ik heb tot nu toe alles geprobeerd wat ik hier gelezen heb maar niets helpt. Register-editor was geen succes en via opdrachtprompt krijg ik na het ingeven van "clean" volgende melding: DiskPart has encoutered an error: Kan de opdracht niet uitvoeren door een fout in een I/O-apparaat. See the System Event Log for more information.

  Wat kan ik nog doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.