Zo kun je een beveiligde usb-drive wissen

Door: redactie-computertotaal | 28 januari 2022 13:07

How To

Sommige usb-drives of SD-kaartjes zijn zo goed beveiligd, dat je ze lastig kunt wissen. Gelukkig kun je de beveiliging opheffen, waardoor je je opslagmedium alsnog kunt formatteren. Hoe je dat doet leggen we uit in dit artikel.

Sommige SD-kaarten of usb-drives bevatten een switch die je kunt omzetten zodat de inhoud niet gewist kan worden. Deze schakelaars bevinden zich meestal aan de zijkant van het opslagmedium en overschrijven ook eventuele schrijfbeveiligingsvoorkeuren die zijn ingesteld op de pc waarmee ze zijn verbonden.

Zo'n fysieke switch, want zo raak je niet zomaar per ongeluk je bestanden kwijt, maar het kan gebeuren dat Windows de drive of kaart als beveiligd blijft herkennen ook al heb je de switch weer omgezet om de beveiliging op te heffen. Het kan ook dat je SD-kaart of usb-drive helemaal geen switch heeft en toch als beveiligd wordt aangemerkt. Hier laten we zien wat je hieraan kunt doen. Lees ook: In 3 stappen: Zo beveilig je een usb-stick.

Als een SD-kaart of usb-drive tegen schrijven beveiligd is kun je de inhoud ervan lezen en kopiëren, maar het is niet mogelijk om bestanden te wissen, toe te voegen of de drive te formatteren. Het kan ook dat je de bestanden wel weg lijkt te kunnen gooien, maar als je de drive volgende keer in je computer plugt staan ze er weer.

Register-editor gebruiken

Je kunt de Register-editor tool van Windows 10 gebruiken om ervoor te zorgen dat Windows de drive niet langer als beveiligd beschouwt. Om dit te doen moet je naar Regedit zoeken en het programma openen. Navigeer naar:

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\StorageDevicePolicies

Dubbelklik in het rechterpaneel op de waarde WriteProtect en verander de waarde onder Value van 1 naar 0. Klik op OK om de nieuwe waarde op te slaan.

Als je de drive weer in de computer stopt zal Windows deze als niet beveiligd beschouwen. Je kunt hem dan weer zoals altijd gebruiken.

Als je de registersleutel StorageDevicePolicies niet kunt vinden, kun je er eentje aanmaken.

Om dit te doen moet je met de rechtermuisknop in de map

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\ in de lege ruimte in het rechterpaneel klikken en New > Key selecteren. Voer de naam StorageDevicePolicies precies zo in, met de hoofdletters op de juiste plaats.

Dubbelklik op de nieuw aangemaakte sleutel, klik opnieuw met de rechtermuisknop in de lege ruimte en kies New > DWORD (32-bit) Value. Geef de waarde de naam WriteProtect en kies als waarde 0. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan. Sluit de Register-editor af en start de computer opnieuw op.

Opdrachtprompt gebruiken

Als de oplossing hierboven niet werkt, kun je Opdrachtprompt gebruiken om de beveiliging van de drive op te heffen en alle inhoud te wissen.

Zorg dat je Opdrachtprompt opent als administrator. Dit kun je doen door met de rechtermuisknop op het programma te klikken en Als administrator uitvoeren te kiezen.

Typ het commando diskpart en druk op Enter. Typ vervolgens list disk en druk weer op Enter. Typ select disk X (waarbij X het nummer van je drive is) en druk op Enter. Typ nu attributes disk clear readonly en druk op Enter.

Typ clean en druk op Enter. Typ vervolgens create partition primary en druk op Enter. Typ create partition primary en druk op Enter. Typ nu format fs=fat32 (je kunt ook format fs=ntfs kiezen als je de drive alleen op Windows computers zult gebruiken) en druk op Enter. Typ exit en druk op Enter, en Opdrachtprompt zal worden afgesloten.

Je drive is nu geformatteerd en Windows zal hem voortaan als onbeveiligd herkennen.

Besluit je later dat je de usb-drive of hd-kaart toch weer wil beveiligen? Dan kun je dat op meerdere manieren doen, waarvan de makkelijkste vermoedelijk is om de inhoud van je kaart of drive te versleutelen en te beveiligen met een wachtwoord. Met Rohos Mini Drive kun je bijvoorbeeld eenvoudig een verborgen partitie aanmaken op je usb-stick. Vervolgens worden de bestanden daar versleuteld opgeslagen.

Meer Opdrachtprompt-tips

Voor veel Windows-gebruikers is de Opdrachtprompt onbekend terrein. Zonde, want je kunt deze gebruiken om handige taken op je pc uit te voeren, die het computergebruik een stuk aangenamer maken. In dit artikel bespreken we 12 handige Opdrachtprompt-commando's.

De standaardconsole voor de ingebouwde opdrachtprompt in Windows is overigens behoorlijk Spartaans. Er zijn gratis alternatieven die meer opties en flexibiliteit bieden, zoals ColorConsole, dat ondersteuning biedt voor onder meer tabbladen, export naar html en rtf, snelle mapomschakelingen vanuit een taakbalk enzovoort.

Je kunt ook een compleet nieuwe opdrachtregel-omgeving inzetten. Zo zet Microsoft sinds Windows 7 steeds meer in op PowerShell

10 Reactie(s) op: Zo kun je een beveiligde usb-drive wissen

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 maart 2016 12:43 Anoniem
  ef
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 juli 2017 21:10 VeridisQuo
  Regedit had ik niks aan, dus heb maar met de opdrachtprompt geprobeerd. Ook dit geen succes. Wanneer ik "clean" doe geeft hij een foutmelding dat het medium tegen schrijven beveiligd is. Enig idee wat ik kan doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 februari 2021 18:44 anoe
  @VeridisQuo @Thoken wellicht dat het via os x (mac os) wel gaat lukken via Disk Utility programma. Als er encryptie op is aangezet moet er ook een admin wachtwoord zijn om die op te heffen/of via de bios dit uitzetten (als de schijf uit een laptop komt)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 oktober 2017 21:20 Thoken
  Ik heb tot nu toe alles geprobeerd wat ik hier gelezen heb maar niets helpt. Register-editor was geen succes en via opdrachtprompt krijg ik na het ingeven van "clean" volgende melding: DiskPart has encoutered an error: Kan de opdracht niet uitvoeren door een fout in een I/O-apparaat. See the System Event Log for more information.

  Wat kan ik nog doen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 februari 2021 18:44 anoe
  @Thoken wellicht dat het via os x (mac os) wel gaat lukken via Disk Utility programma. Als er encryptie op is aangezet moet er ook een admin wachtwoord zijn om die op te heffen/of via de bios dit uitzetten (als de schijf uit een laptop komt)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 februari 2021 18:56 anoe
  het commando DISKPART kan je alleen gebruiken als admin: het standaard account van windows, dus niet die wat aangemaakt is. Tenminste, dat is wat ik altijd gebruik ik heb ook een admin account aangemaakt + een account met mijn naam zonder admin rechten.

  Zelf gebruik ik graag de verkorte versie voor diskpart

  lis dis
  sel dis X (x=drive)
  cle
  cre par pri
  sel par 1
  for fs=ntfs quick
  act
  ass
  exi

  ipv

  list disk
  select disk X
  list partition
  select partition X
  active
  assign
  exit

  😊
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 februari 2021 10:28 wanhopig
  Ook bij mij had de register-editor geen effect dus probeer ik het ook met de opdrachtpromt. Het was voor mij echter niet duidelijk hoe ik kan weten wat de nummer van mijn drive is. (Typ select disk X (waarbij X het nummer van je drive is) )
  Hier loop ik dus op vast en krijg ik steeds de foutmelding :
  The disk you specified is not valid.

  There is no disk selected.

  Alvast bedankt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 maart 2021 17:08 yoshee
  @wanhopig in DISKPART type het commando LIS DIS en dan zie je een lijst met schijven 0 en 1 enz. De 0 is in de meeste gevallen de C: schijf. Dus type je
  SEL DIS 0
  Het is handig om alle overbodige schijven los te koppelen en alleen de schijf erin te hebben die je wil bewerken. Diskpart is gevaarlijk 😊
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 maart 2021 14:15 boshoff
  zelfde probleem en niets hielp, e-mail gestuurd naar fabrikant en zonder gezeur een nieuwe gekregen (<:
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 augustus 2021 23:30 jwubs
  Ook bij mij geen enkel resultaat.
  Je moet bij diskpart wel (via <list disk> en <list volume>;) de juiste disk en volume selecteren. Wordt in de tekst helaas niet genoemd.
  Echter, het werkt niet bij mij.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.