Zo kun je een nieuwe Windows 10 PC instellen

© PXimport

Zo kun je een nieuwe Windows 10 PC instellen

Geplaatst: 10 maart 2016 - 12:46

Aangepast: 24 november 2022 - 11:51

Redactie ID.nl

Heb je een nieuwe computer gekocht hebt met Windows 10 erop? Hier geven we een aantal tips om je apparaat optimaal in te stellen.

Als je een nieuwe computer koopt, is het belangrijk dat je het besturingssysteem meteen goed instelt, zodat problemen voorkomen worden. Lees ook: Zo maak je een herstelstation in Windows 10.

Windows 10 installeren

Of je nu een nieuwe PC hebt met een lege harde schijf of eentje met een Windows 10 licentie en installatiewizard - het is van groot belang dat je het installatieproces op de juiste manier doorloopt.

Op een nieuw apparaat moet je dan ook nooit een gekloonde versie van je oude computer installeren of een oud image bestand terugzetten, want deze Windows licentie is alleen van toepassing op je oude hardware. Windows wordt tijdens de installatie geconfigureerd voor een specifieke computer, dus als je een loon of image herstelt op een ander apparaat, krijg je geheid problemen.

Begin dus met een schone lei en draai de Windows 10 installatiewizard. Zorg dat je op het scherm Zo snel mogelijk aan de slag NIET rechts onderaan op Expresinstellingen gebruiken klikt. Het is namelijk veel beter om de instelling naar je eigen wensen en situatie aan te passen. Klik daarom links onderaan op Instellingen aanpassen.

Apps installeren

Als je eenmaal de wizard doorlopen hebt, is het tijd om je eigen apps te installeren. Of je nu gebruikmaakt van de antivirustools van Windows 10 of een tool van derden, zorg eerst dat de virusscanner geïnstalleerd, up-to-date en ingeschakeld is.

Als je gebruikmaakt van een wachtwoordmanager is het een goed idee om deze te installeren (samen met het databasebestand) voordat je verdergaat, zodat je al je wachtwoorden meteen ter beschikking hebt wanneer je andere programma's en diensten gaat installeren.

Zorg vervolgens dat je clouddiensten beschikbaar zijn. OneDrive is automatisch geïnstalleerd omdat het een onderdeel van Windows 10 is, maar apps van Dropbox, Box, Google Drive en dergelijke zul je los moeten installeren en inschakelen.

Daarna kun je alle andere apps gaan installeren, zoals bijvoorbeeld Photoshop, Office, games enzovoorts. Zorg dat je van alle programma's meteen de nieuwste versies downloadt en installeert in plaats van een installatiebestand te gebruiken dat je een tijdje geleden gedownload hebt of op een schijfje hebt ontvangen.

Privacy instellingen controleren

Het is een goed idee om als je computer eenmaal draaiende is je privacy instellingen in Windows na te kijken. Ga hiervoor naar de Instellingen app, controleer alle opties onder de categorieën in het linker paneel, en pas ze naar wens aan.

Systeemherstel inschakelen

Standaard is systeemherstel uitgeschakeld, dus als je van de functie gebruik wilt maken zul je deze moeten inschakelen.

Typ in de zoekbalk naast de Start knop de tekst herstelpunt en kies in de resultaten Een herstelpunt maken. Klik op het tabblad Systeembeveiliging en klik op de knop Configureren. Selecteer Systeembeveiliging inschakelen en geef aan hoeveel schijfruimte Windows voor herstelpunten mag gebruiken.

Partitioneren en bestanden overzetten

Zelf heb ik een aparte partitie voor het besturingssysteem en programma's en eentje voor al mijn bestanden, zodat ik heel eenvoudig weer schoon kan beginnen mocht er iets misgaan. Als je dat ook wilt, kun je met Schijfbeheer partities op je harde schijf aanmaken.

Pas nu is het tijd om je bestanden op je nieuwe computer te zetten. Zelf vind ik het het prettigst om mijn bestanden handmatig naar een externe harde schijf te kopiëren en ze ook weer handmatig op de nieuwe computer te zetten, zodat ik volledige controle heb over wat er gekopieerd wordt en waar het terechtkomt. Je kunt natuurlijk echter ook je bestanden herstellen vanaf een back-up.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten