Zo kun je extensies installeren in Edge

Door: Chwhynny Overbeeke | 19 december 2016 07:05

How To

Vanaf de Anniversary Update kun je eindelijk extensies in Edge installeren. Daarmee komt er een eind aan de krakkemikkige invoegtoepassingen van Internet Explorer en de grote achterstand op browsers als Chrome en Firefox. Hier laten we zien hoe dit in zijn werk gaat.

Als je de Anniversary Update van Windows 10 geïnstalleerd hebt, kun je browser extensies aan Edge toevoegen. Dit is heel handig omdat je op die manier bijvoorbeeld een adblocker kunt toevoegen zodat je geen vervelende advertenties meer te zien krijgt. Er zijn verschillende extensies verkrijgbaar in de Microsoft Store.

Extensies downloaden

Om te beginnen moet je de Edge-browser openen en in de rechterbovenhoek op het menu-icoon klikken (de drie horizontale punten). Klik in het menu dat tevoorschijn komt op Extensies. Je krijgt nu een lijst te zien met de extensies die reeds geïnstalleerd zijn. Klik op Extensies downloaden uit de Store om de Microsoft Store te laden.

Hier kun je naar extensies zoeken om te installeren. Als je op een extensie klikt, krijg je een beschrijving te zien, en op basis van deze beschrijving kun je bepalen of de extensie voor jou nuttig lijkt. Bovendien staat er een prijs bij. Klik op de prijs (of op Gratis) om de installatie te starten.

Veiligheid

Er zijn nog niet heel veel extensies voor Edge beschikbaar omdat het nog een vrij nieuw concept is voor deze browser. Maar na verloop van tijd zullen steeds meer ontwikkelaars hun extensies ook voor Edge beschikbaar stellen, of specifieke Edge extensies ontwikkelen.

Wanneer je een extensie geïnstalleerd hebt is deze nog niet actief. Standaard worden extensies vanuit veiligheidsoverwegingen namelijk niet direct tijdens de installatie ingeschakeld. Dit moet je handmatig doen. Je krijgt in het Actiecentrum een melding wanneer de installatie van de extensie voltooid is.

Extensies in- of uitschakelen

Nadat er een nieuwe extensie geïnstalleerd is, krijg je de eerstvolgende keer dat Edge geladen wordt de vraag of je de extensie wilt inschakelen.

Je kunt eerder gedownloade extensies ook activeren door in de Edge-browser in de rechterbovenhoek op het menu-icoon te klikken (de drie horizontale punten). Kies Extensies in het menu dat tevoorschijn komt. Klik in de lijst met de geïnstalleerde extensies op de extensie die je wilt inschakelen.

Er wordt nu een nieuw venster geopend waarin staat aangegeven wat er met de extensie is toegestaan. Klik op Inschakelen om akkoord te gaan en de extensie in te schakelen. Wil je de extensie toch liever niet gaan gebruiken, klik dan op Uitgeschakeld laten.

Permissies regelen

Probeer niet teveel onnodige extensies in te schakelen, aangezien deze dan allemaal geladen moeten worden wanneer Edge actief is. Dit kan voor enige vertraging zorgen.

Let ook op de permissies van de extensies en zorg dat je het ermee eens bent voordat je akkoord gaat. Ben je achteraf toch niet blij met de permissies van een bepaalde extensie, dan kun je de extensie in kwestie eenvoudig uitschakelen in de opties.

Je kunt de opties van een extensie aanpassen door op Opties te klikken. Schakel een extensie uit door de schakelaar onder de naam van de extensie op Uit te zetten.

Je kunt de schakelaar bij Knop weergeven naast de adresbalk op Aan zetten om snel bij de instellingen van de extensie in kwestie te kunnen komen. Edge geeft namelijk niet automatisch de knoppen weer van alle ingeschakelde extensies, zodat de browser er wat opgeruimder uit blijft zien.

0 Reactie(s) op: Zo kun je extensies installeren in Edge

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.