Zo kun je extra ruimte vrijmaken in Windows 10

Door: Chwhynny Overbeeke | 19 maart 2016 13:31

How To

Het kan gebeuren dat je harde schijf vol komt te staan. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om snel ruimte vrij te maken, waaronder het verwijderen van Windows.old. Hier leggen we uit hoe dit gaat.

Als je een oude versie van Windows updatet of upgradet naar Windows 10, wordt er automatisch een Windows.old map aangemaakt die gebruikt kan worden om het besturingssysteem weer te downgraden, mocht je je op een later tijdstip bedenken. Deze map neemt een heleboel ruimte in beslag, en als je zeker weet dat je niet terug wilt naar de oudere versie van Windows kun je Windows.old net zo goed weggooien. Lees ook: 27 tips om Windows 10 op te schonen.

Het is geen verborgen map, dus je zou hem in de Verkenner zo moeten kunnen zien staan zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Navigeer naar de schijf waarop Windows geïnstalleerd staat (in de meeste gevallen zal dit C zijn) en scrol in de root omlaag naar de Windows map. Daaronder zou Windows.old moeten staan.

Je kunt zien hoeveel ruimte deze map in beslag neemt door er met de rechtermuisknop op te klikken en op Eigenschappen te klikken. Schrik niet, dit kunnen vele gigabytes zijn! De map bevat bestanden die niet gebruikt zijn voor of niet compatibel zijn met de nieuwe Windows installatie. Daarom is het niet nodig om ze te bewaren tenzij je terug wilt gaan naar je oude Windows installatie.

Verwijder de map echter niet direct vanuit de Verkenner. Ga in plaats daarvan naar Schijfopruiming door de naam van de tool in de zoekbalk naast de Start knop te typen, en selecteer de schijf waarop Windows geïnstalleerd staat. Vervolgens wordt er berekend hoeveel ruimte je vrij kunt maken met deze tool. Klik op Systeembestanden opschonen en zet een vinkje in het vakje naast Vorige Windows-installatie(s). Klik op OK en klik op Bestanden verwijderen om je keuze te bevestigen.

0 Reactie(s) op: Zo kun je extra ruimte vrijmaken in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.