Zo kun je het startmenu in Windows 10 repareren

Door: redactie-computertotaal | 22 juni 2020 12:59

Altijd handig: een tegel met het weer in ‘t Startmenu van Windows 10
How To

Windows 10 is niet perfect. Geregeld melden gebruikers dat zij problemen ondervinden met het besturingssysteem. Hoewel Microsoft zelf veel van die problemen oplost door middel van updates, werkt nog steeds niet alles even goed.Een bepaalde bug in Windows 10 kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat het startmenu vast komt te zitten en onbruikbaar wordt. Hier laten we zien hoe je dit probleem kunt oplossen.

Windows 10 had een bug ervoor kon zorgen dat het startmenu vast komt te zitten en onbruikbaar wordt. Als je de nieuwste Windows 10 Anniversary Update installeert zal dit probleem vanzelf worden opgelost. Voor mensen die om wat voor reden dan ook niet kunnen of willen updaten leggen we uit hoe je het probleem zelf kunt oplossen. Lees ook: Zo pas je het startmenu van Windows 10 aan.

Als het niet helpt om je computer opnieuw op te starten, kun je proberen een nieuwe gebruikersaccount aan te maken. Dit doe je door op de startknop te drukken en vervolgens op Instellingen en Accounts. Selecteer dan Gezin en andere personen (in sommige edities van Windows zie je Overige gebruikers).

In dit venster kun je klikken op Iemand anders toevoegen aan deze pc.Selecteer Ik heb geen aanmeldingsgegevens voor deze persoon en selecteer op de volgende pagina Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen.

Voer een gebruikersnaam, wachtwoord en geheugensteun voor het wachtwoord in of kies beveiligingsvragen en selecteer daarna Volgende.

Vaak is het probleem daarmee verholpen. Er is echter ook een oplossing die geen nieuw account vereist.

Windows 10 powershell

Klik met de rechtermuisknop op de startknop en kies Windows Powershell(Admin). Er verschijnt dan een nieuw venster waarin je commando's kunt typen. Kopieer het onderstaande commando, plak het in het Opdrachtprompt-venster en druk opnieuw op Enter:

Get-AppXPackage -AllUsers | Foreach {Add-AppxPackage -DisableDevelopmentMode -Register "$($_.InstallLocation)\AppXManifest.xml"}

Er kunnen een aantal eng uitziende rode foutmeldingen in het venster verschijnen. Geen paniek, dit is normaal. Als het proces voltooid is kun je het venster sluiten. Als alles goed is werkt het startmenu voortaan weer naar behoren.

5 Reactie(s) op: Zo kun je het startmenu in Windows 10 repareren

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 mei 2018 16:42 anjab99
  kan nog steeds niet bij mijn pc instellingen van mijn windows 8.1
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 december 2019 14:52 Ben_53
  Ik krijg een enorm aantal foutmeldingen en het probleem is niet opgelost.
  Hebben jullie nog ander tips?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 juni 2020 23:44 Larissa_Ulst
  @Ben_53 Ik heb werkelijk alles geprobeerd maar geen beweging in te krijgen tot ik de laatste grote W10 update heb afgedongen met de Update-assistent, te downloaden via https://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=799445 en hoppa alles kan weer open klikken, ook in de taskbar. Succes!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 juni 2020 19:36 estut
  Het is toch vreselijk…. je kunt het beste een cursus volgen om je computer met Win10 enigszins op orde te brengen. En daarmee is één ding zeker, de foutmeldingen en problemen blijven zich gewoon herhalen, al sinds 1995! Gelukkig ben ik 15 jr geleden naar Mac overgestapt en heb nog nooit 1 minuut aan dit soort ellende hoeven te besteden. Sterkte gewenst.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 juni 2020 23:01 kees54
  @estut
  Haha, laat ik toevallig precies de tegenovergestelde ervaring hebben. Ipad van mijn werk gekregen. Wat een ellende. Gauw terug gegeven. En nooit gedoe met Windows. En ook veeeel goedkoper
  Afzetters die Apple jongens. Worden niet voor niets aangeklaagd nu!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.