Zo kun je je pc stil maken

Door: Maikel Dijkhuizen | 22 januari 2018 09:10

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

De pc staat bij veel mensen in de woonkamer. Een rammelende ventilator of zoemende processor kan de hele ruimte overheersen en dat is natuurlijk ronduit irritant. Gelukkig kun je allerlei maatregelen nemen. Zo kun je je pc stil maken.

Tip 01: Spic en span

Computers trekken nogal wat stof aan. Soms bevat de behuizing zelfs complete stofwolken. Dit is funest voor alle ingebouwde hardwarecomponenten. Ventilatoren slibben dicht en de temperatuur binnen de behuizing stijgt. Het gevolg is dat de onderdelen harder moeten werken om tot een goede prestatie te komen, waardoor er een hoger geluidsniveau merkbaar is. Een grondige schoonmaakbeurt zorgt er bij stoffige systemen dan ook vaak voor dat het geluidsniveau afneemt. Je haalt veiligheidshalve eerst de stekker uit het stopcontact en legt de behuizing plat op de tafel. Schroef de systeemkast daarna open. Sommige moderne behuizingen werken met een handig kliksysteem, waardoor er helemaal geen gereedschap aan te pas komt. Veeg vervolgens met een zacht kwastje het stof van alle componenten. Je kunt hiervoor ook een compressor of busje perslucht gebruiken, al dien je dan wel voldoende afstand te houden. Vergeet hierbij vooral niet om de vinnen van de ventilatoren schoon te maken. Veel mensen gebruiken een stofzuiger, maar dat is helaas niet zo effectief. De stofdeeltjes zitten namelijk doorgaans op lastig bereikbare plekken, waardoor de kans groot is dat de zuigmond gevoelige onderdelen raakt. Voor de grootste stofwolken en losgekomen stofresten kun je dit apparaat wel voorzichtig gebruiken. Maak bij voorkeur ieder halfjaar de binnenkant van de systeemkast schoon. Heb je een huisdier of staat de pc op de vloer, dan herhaal je dit klusje het liefst ieder kwartaal.

Antistatische armband

Zodra je besluit om de binnenkant van de systeemkast schoon te maken, is het slim om een antistatische armband gebruikt. Hierdoor ben je altijd statisch ontladen, zodat je gevoelige pc-componenten niet kunt beschadigen. Geen antistatische armband bij de hand? Raak dan bijvoorbeeld vooraf even de radiator aan om statische elektriciteit kwijt te raken.

Een antistatische armband zorgt ervoor dat je veilig geaard bent.

Tip 02: Pc opschonen

Een systeem dat op de toppen van z’n kunnen presteert, is nogal luidruchtig. Wie weet kun je al veel geluid wegnemen door de machine softwarematig op te schonen. Hiervoor neem je verschillende maatregelen. Gebruik allereerst het hulpprogramma Schijfopruiming om overbodige data weg te gooien. Via Start en Windows Systeembeheer start je dit tooltje op. Geef aan welk station je wilt opruimen en start met OK de analyse. Eventueel activeer je nog de optie Systeembestanden opschonen. Je vinkt nu alle onderdelen aan die je wilt weggooien en bevestigt met OK / Bestanden verwijderen. Verder kun je ongebruikte programma’s het beste verwijderen. Vooral zware videobewerkers en games eisen nogal wat systeemkracht en veroorzaken op die manier mogelijk extra herrie. Navigeer naar Start / Instellingen / Apps en kies achter Sorteren op voor Grootte. De zwaarste toepassingen staan zo ongeveer bovenaan. Je klikt naar eigen inzicht een grootverbruiker aan, waarna je bevestigt met Verwijderen.

Tip 02 Een pc met louter lichte toepassingen maakt doorgaans minder lawaai dan systemen met loodzware videobewerkers en games.

Tip 03: Actieve programma’s

Wellicht zijn er op de achtergrond allerlei programma’s op de achtergrond actief die een overbelast systeem veroorzaken. Zeker als je geregeld nieuwe software installeert, is die kans groot. Het nadeel van zogeheten achtergrondprogramma’s is dat de pc harder moet werken, terwijl je deze tooltjes niet dagelijks gebruikt. Gelukkig doe je daar eenvoudig iets aan. Ga naar Start / Systeem en open het onderdeel Taakbeheer. Je ziet onder meer hoeveel procent van de processor- en geheugencapaciteit er momenteel in gebruik is. Bij hoge percentages moet het systeem wellicht te hard werken. Open het tabblad Opstarten en bedenk welke toepassingen er onnodig met het systeem opstarten. Klik op een programma dat je niet dagelijks gebruikt en kies voor Uitschakelen. Houd er rekening mee dat er ook vaak stuurprogramma’s van hardwareonderdelen in de lijst voorkomen. Als je die uitschakelt, werkt het betreffende component mogelijk niet meer. Wees dus zeker van je zaak wanneer je iets deactiveert.

Tip 03 Houd goed in de gaten welke nutteloze programma’s er in de achtergrond actief zijn.

Tip 04: Systeemkast dempen

Wanneer het softwarematig niet lukt om de pc een toontje lager te laten zingen, zijn fysieke maatregelen onvermijdelijk. Zie je ertegenop om een zoemend onderdeel te vervangen? Je kunt er ook voor kiezen om de binnenzijde van de systeemkast te dempen met behulp van zogeheten dempingsmatten. Deze matten bestaan bijvoorbeeld uit noppenschuim, schuimrubber of een ander geluidsisolerend materiaal. Je knipt of snijdt de mat op maat, waarna je het materiaal binnen de systeemkast bevestigt, zoals het zijpaneel en de bovenzijde. De meeste producten zijn zelfklevend, zodat je het eenvoudig kunt bevestigen. Onder meer de fabrikanten Be Quiet! en Hama ontwikkelen geschikte dempingsmatten. Houd er overigens wel rekening mee dat geluiddempende matten mogelijk een negatieve invloed hebben op de koeling.

Tip 04 Noppenschuim werkt erg goed om irritante pc-geluiden grotendeels binnenkamers te houden.
Met noppenschuim of schuimrubber demp je eenvoudig de binnenkant van de systeemkast

Kant-en-klare demping

Wie een geluidsisolerende systeemkast belangrijk vindt, kan ook een andere behuizing overwegen. Veel behuizingen zijn namelijk al voorzien van noppenschuim of schuimrubber, zodat je zelf geen matten op maat hoeft te knippen. Dit zijn overigens wel vaak de wat duurdere behuizingen vanaf ongeveer honderd euro. Vaak staat de systeemkast op rubberen voetjes en is het mogelijk om een harde schijf via speciale dempingsblokjes te monteren. Hierdoor ontstaan er minder resonanties, waardoor er minder bijgeluiden merkbaar zijn. Soms zijn er ook handige stoffilters aanwezig, zodat je die gemakkelijk kunt schoonmaken.

Veel moderne behuizingen hebben een aparte ‘voordeur’ waarin schuimrubber is verwerkt.

Tip 05: Op ontdekkingstocht

Het heeft natuurlijk weinig zin om lukraak pc-onderdelen aan te passen of te vervangen. Kijk liever eerst naar welk component buitengewoon veel decibellen produceert. Zodra het systeem herrie maakt, schroef je de systeemkast voorzichtig open. Belangrijk is dat je het systeem niet uitschakelt, want je wilt tenslotte achterhalen waar het geluid vandaan komt. Ieder component dat ronddraait kan de boosdoener zijn, zoals de cpu-koeler, casefan (ventilator van de systeemkast) of harde schijf. Ook de ingebouwde ventilatoren van een videokaart of voeding zorgen mogelijk voor problemen. Soms is het niet helemaal duidelijk waar het geluid vandaan komt. Als je het aandurft, kun je de componenten één voor één uitschakelen. Zet de pc dan wel eerst even volledig uit. Vervolgens verwijder je het stekkertje van bijvoorbeeld een cpu-koeler of casefan tijdelijk uit het moederbord. Start het systeem op en luister naar het verschil. Bedenk wel dat deze methode niet geheel zonder risico is. Schakel de componenten dus niet te lang uit. Een harde schijf of videokaart kun je eventueel ook tijdelijk uit de behuizing halen, al kun je de pc dan mogelijk niet gebruiken. Voor het controleren van de geluidsproductie kan het geen kwaad. De voeding laat je te allen tijde zitten.

Tip 06: Toerental casefan

Kom je erachter dat de ventilator van de systeemkast buitensporig veel herrie maakt? Probeer dit onderdeel dan een tandje lichter te laten draaien. Veruit de meeste casefans zijn direct aangesloten op het moederbord. Dat betekent dat je het toerental vanuit het bios of de uefi kunt instellen. Druk tijdens het opstartproces van de pc op de juiste toets om het instellingenmenu van de pc te openen, bijvoorbeeld F2 of F10. Zoek vervolgens de juiste instellingen van de casefan(s) op. De kans bestaat dat de ventilatoren van de pc continu op vol vermogen draaien. Misschien kun je de automatische of standaardmodus activeren, zodat de fans alleen voluit draaien wanneer dat daadwerkelijk nodig is. Vaak is er daarnaast een stille modus (silent) beschikbaar. Je kunt de boel ook handmatig wijzigen. Selecteer je bijvoorbeeld een hogere boventemperatuur, dan springt de casefan minder snel aan. Bij veel systemen is zeventig graden hiervoor een geschikt uitgangspunt. Verder geef je aan op welk percentage van de maximale rotatiesnelheid de casefan moet draaien. Bedenk wel dat een lager toerental zorgt voor minder luchtverplaatsing binnen de systeemkast. Er wordt dus minder warmte afgevoerd, wat mogelijk weer een nadelige invloed heeft op de overige hardwarecomponenten. Probeer de gulden middenweg te vinden. Mocht een lager toerental te weinig soelaas bieden, dan kun je eventueel de lagers smeren (tip 7) of stillere casefans kiezen (tip 8).

Tip 06 Pas handmatig het percentage van het toerental aan en kies eventueel een andere boventemperatuur.
Vanuit het bios of de uefi pas je het toerental van pc-ventilatoren rechtstreeks aan

Fancontroller

Als je de snelheid van casefans hardwarematig wilt reguleren, kun je het gebruik van een zogeheten fancontroller overwegen. In sommige behuizingen is dit onderdeel standaard al geïntegreerd, maar je kunt ook een los exemplaar aanschaffen. Je plaatst dit onderdeel bijvoorbeeld in de voorkant van je pc op de plek van een harde schijf of cd/dvd-drive. Na aansluiting is de bediening vrij eenvoudig. Met de (draai)knoppen of een aanraakpaneel bepaal je namelijk de gewenste rotatiesnelheid op basis van de temperatuur van verschillende pc-componenten. Het is overigens wel van belang om te weten wanneer je welke rotatiesnelheid kiest. Fancontrollers zijn dan ook met name geschikt voor gevorderde pc-gebruikers.

Sommige fancontrollers hebben een aanraakscherm waarop je het toerental van de ventilatoren reguleert, zoals de NZXT Sentry 3.

0 Reactie(s) op: Zo kun je je pc stil maken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.