Zo kun je je pc stil maken

Door: Maikel Dijkhuizen | 22 januari 2018 09:10

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Tip 07: Kogellagers smeren

In de praktijk zijn casefans opvallend vaak verantwoordelijk voor geluidsoverlast. Kortom, genoeg reden om een extra tip aan dit component te wijden. Na het schoonmaken van een casefan met perslucht bestaat de kans dat dit onderdeel nog altijd een ietwat merkwaardig geluid produceert. Veel betaalbare ventilatoren werken op basis van kogellagers, maar wellicht werken die niet meer soepel. Een beetje machineolie verricht veelal wonderen! Schroef de casefan eerst voorzichtig uit de behuizing. Meestal dekt een productsticker en een rubbertje het gat van de kogellagers af. Verwijder deze sticker voorzichtig en smeer de lagers met een paar druppels olie. Bevestig het rubbertje en draai de ventilator handmatig rond om de olie te verdelen. Vervolgens plak je de sticker terug, waarna je de fan met een busje perslucht of stofzuiger nog eens flink laat ronddraaien. Heeft de casefan geen centraal gat, dan probeer je via de zijkant olie op de lagers aan te brengen.

Tip 07 Verwijder de productsticker om de kogellagers te bereiken.

Tip 08: Casefan vervangen

Vaak bevat een behuizing van zichzelf al één of meerdere casefans. Dat zijn meestal niet de beste en stilste ventilatoren. Als tip 6 en 7 niet helpen, rest je niets anders dan ze te vervangen door stillere exemplaren. Gelukkig zijn goede casefans erg betaalbaar. Wel moet je op enkele zaken letten. Kies altijd voor de grootste ventilatormaat die in jouw systeemkast past. Een grotere fan hoeft minder snel te draaien voor een flinke luchtverplaatsing en maakt dus minder herrie. Een ventilator met een diameter van 120 of 140 millimeter zou bijvoorbeeld mooi zijn. Neem ook de rotatiesnelheid en luchtstroom onder de loep, want uiteraard is het belangrijk dat de pc goed gekoeld wordt. Tot slot controleer je in de specificaties hoeveel decibellen het component produceert. Ventilatoren met een geluidsniveau van 30 decibel of minder zijn amper te horen. Het vervangen van een ventilator is overigens vrij eenvoudig. Haal het stekkertje uit de 3- of 4pins-connector en verwijder de vier schroeven van de ventilator. De montage werkt in omgekeerde volgorde.

Tip 08 De Noctua NF-A14 ULN is uiterst stil en kost ongeveer 25 euro

Tip 09: Cpu-fan afstellen

De processorfabrikanten Intel en AMD leveren vaak een ventilator mee om de cpu te koelen. Zeker als dit onderdeel snel draait, komt er nogal wat geluid vrij. Net zoals we in tip 6 voor de casefan beschreven, kun je ook het toerental van de cpu-koeler beïnvloeden. Open hiervoor het bios of de uefi van het systeem en zoek de juiste instellingen op. Vaak kun je ook verschillende profielen kiezen. In het geval van een Asus-moederbord is dat bijvoorbeeld Standard, Silent, Turbo en Manual. Kies je voor laatstgenoemde optie, dan bepaal je zelf op welke snelheid de cpu-koeler bij een bepaalde temperatuur moet draaien. Stel hier met een gerust hart een boventemperatuur van zeventig graden in. Bij nagenoeg alle processors komt daarmee niet de levensduur in gevaar. Pas bij een processortemperatuur van 71 graden of meer geeft de ventilator vol gas, zodat je tijdens lichte werkzaamheden geen geluidsoverlast ondervindt.

Tip 09 Bij veel moederborden activeer je voor de cpu-koeler een standaardprofiel.

Tip 10: Andere cpu-koeler

In plaats van de standaard cpu-koeler kun je natuurlijk ook een stiller exemplaar monteren. Veel geld hoeft dat niet te kosten. Wel vereist de montage enige voorbereiding, want je hebt een cpu-koeler nodig die compatibel is met (het aansluitpunt van) je processor. Gebruik je een vrij recente processor van Intel of AMD, dan is ondersteuning meestal geen enkel probleem. Het aansluitpunt op het moederbord voor de processor noemt men een socket. Weet je niet welke socket er op het moederbord aanwezig is? Kijk hiervoor in de specificaties van het moederbord. Die vind je op de website van de fabrikant. Heb je geen idee welk moederbord je gebruikt? Navigeer dan naar Start / Windows Systeembeheer / Systeeminformatie. Bij het onderdeel BaseBoard vind je het merk en typenummer. Als je eenmaal weet voor welke socket je een cpu-koeler nodig hebt, kun je heel gericht zoeken. Let hierbij specifiek op het geluidsniveau. Je demonteert allereerst de bestaande cpu-koeler. Trek het kabeltje voorzichtig uit het moederbord. Voor de montage van het nieuwe exemplaar breng je zo nodig eerst een beetje koelpasta aan. Hierdoor voert de cpu-koeler de warmte efficiënter af. Bevestig het onderdeel op het moederbord, bijvoorbeeld met drukpennetjes of schroefjes. Als laatste sluit je de kabel aan op de cpu-fan-aansluiting van het moederbord.

Tip 10 De Scythe Mugen 5 PCGH Edition is betaalbaar, maakt weinig geluid en is compatibel met alle bekende sockets.
Voor de montage van een nieuwe cpu-koeler breng je eerst wat koelpasta aan

Cpu-waterkoeler

De meeste cpu-koelers voeren de warmte afkomstig van de processor via luchtstroom af. Je kunt ook kiezen voor watervoeding. Zo’n set bestaat uit een koelblok voor de processor, een pomp en een radiator met één of meerdere ventilatoren voor de warmteafvoer. Een waterkoelingsysteem voert de warmte van de processor af via water. Dit warme water komt uiteindelijk in de radiator terecht en wordt door de ventilator(en) vervolgens gekoeld. Een waterkoeler presteert doorgaans beter dan een luchtkoeler. Houd er rekening mee dat de fans van een waterkoeler geluid produceren, dus kies wel een stil exemplaar.

Let ook bij een cpu-waterkoeler met welke sockets dit onderdeel compatibel is.

Tip 11: Minder rekenkracht

Gebruik je een supersnelle processor, dan heb je wellicht niet de volledige rekenkracht nodig. In Windows kun je bij de energie-instellingen de maximale rekenkracht inperken. Vanzelfsprekend zijn dan de prestaties minder, maar het zorgt mogelijk ook voor een stiller systeem. Ga naar Start / Instellingen / Systeem / Energiebeheer en slaapstand / Extra energie-instellingen / De schema-instellingen wijzigen / Geavanceerde energie-instellingen wijzigen. Onder Energiebeheer voor processor en Maximale processorstatus kun je het percentage naar eigen inzicht verlagen.

Tip 12: Ssd inbouwen

Heeft je pc een zoemende of hevig ratelende 2,5inch- of 3,5inch-schijf? Vervang dit component dan door een ssd. Dit opslagmedium beschikt niet over roterende onderdelen en is om die reden muisstil. Nog een voordeel is dat een ssd de prestaties van je pc aanzienlijk verbetert. Zo zal de machine veel sneller opstarten. Ook programma’s die je opstart verschijnen eerder op het scherm. Wel is ssd-opslag vrij duur. Voor een exemplaar met 500 GB opslagcapaciteit ben je al gauw zo’n 160 euro kwijt. Wacht overigens nog even met het verwijderen van de oude schijf. Zeker als je de ssd wilt gebruiken als C-schijf, dien je het complete besturingssysteem over te hevelen. Gelukkig leveren de meeste fabrikanten van ssd’s hiervoor geschikte software mee. De inbouw van een ssd is in de meeste gevallen vergelijkbaar met die van een 2,5inch-schijf. Bij de meeste behuizingen hoort een aparte montageplaat, waarmee je het opslagmedium kunt inbouwen. Verbind verder een sata-datakabel met het moederbord. Voor de energievoorziening koppel je een sata-stroomkabel met de voeding. Voor het overzetten van het besturingssysteem van de oude schijf naar de ssd gebruik je (meegeleverde) kloonsoftware. Acronis True Image is hiervoor bijvoorbeeld prima geschikt.

Tip 12 Een ssd is veel stiller én sneller dan een traditionele 2,5inch- of 3,5inch-schijf.
Een ssd heeft geen roterende onderdelen en is om die reden muisstil

0 Reactie(s) op: Zo kun je je pc stil maken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.