Zo kun je ongewenste software blokkeren in Windows 10

Door: Chwhynny Overbeeke | 08 augustus 2017 10:15

How To

Als er meerdere mensen van een computer gebruikmaken, of als je de computer van iemand anders onderhoudt, is het vervelend als je steeds allerlei rommel moet opruimen. Hier laten we zien hoe je Windows 10 (Creators Update) kunt dichttimmeren zodat er geen ongewenste software gedownload en geïnstalleerd kan worden.

De meeste computerproblemen zijn het gevolg van handelingen die door een gebruiker verricht zijn. Veel mensen installeren nog altijd zomaar allerlei software zonder dat ze deze nodig hebben of er zeker van zijn dat deze veilig is.

Gelukkig biedt de Creators Update van Windows 10 de mogelijkheid om ongewenste software te blokkeren. Als je de Creators Update nog niet hebt, zal deze tip helaas niet werken.

Windows Store

Het is een goed idee om de keuze van onervaren (of eigenwijze) gebruikers die steeds zomaar van alles downloaden en installeren te beperken tot het veilige aanbod van de Windows Store. Tegenwoordig is de Windows Store veel uitgebreider dan voorheen, omdat ontwikkelaars nu de mogelijkheid hebben om desktopapplicaties te converteren naar Universal Windows-pakketten, die in de Store te downloaden zijn.

Dichttimmeren

In de Creators Update van Windows 10 kun je in de instellingen aangeven wat voor soort apps er wel of niet gedownload mogen worden.

Ga naar Instellingen > Apps > Apps en onderdelen. Onder de header Apps installeren kun je instellen van welke bronnen apps gedownload mogen worden. Er worden drie keuzemogelijkheden geboden.

Hier kun je instellen van welke bronnen apps gedownload mogen worden.

Alle apps toestaan is de standaardinstelling waarbij alle apps die van een willekeurige bron afkomen, geïnstalleerd kunnen worden.

Waarschuw me alvorens apps van andere bronnen dan de Store te installeren zorgt ervoor dat er een waarschuwing getoond wordt wanneer de gebruiker een app probeert te installeren die niet van de Windows Store afkomstig is. Dus als iemand een regulier installatieprogramma voor een desktopapplicatie probeert te draaien, wordt er een waarschuwing gegeven. Gebruikers met een administratoraccount kunnen deze melding overrulen en doorgaan met de installatie, maar gewone gebruikers zullen eerst toestemming van een administrator moeten krijgen.

Alleen apps van de Store toestaan is de meest beperkende optie, waarbij er echt alleen maar apps die van de Windows Store afkomstig zijn geïnstalleerd kunnen worden.

Alle desktopapplicaties die reeds geïnstalleerd waren voordat je deze instellingen hebt veranderd, zullen gewoon blijven werken. Het is hierdoor dus mogelijk om een computer helemaal netjes op te schonen, alle reguliere apps (dus niet van de Windows Store afkomstig) die je nodig hebt en die gewoon veilig zijn te installeren, en daarna pas de beperkingen op te leggen.

0 Reactie(s) op: Zo kun je ongewenste software blokkeren in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.