Oudere versies van bestanden herstellen in Windows 10 doe je zo

Door: Chwhynny Overbeeke | 05 september 2016 11:40

How To

Het is vaak niet mogelijk om in Windows 10 direct een oudere versie van een bestand terug te halen. Er zijn echter wel een aantal trucs die je kunt proberen.

Het kan gebeuren dat je een wijziging in een bestand hebt aangebracht waar je later spijt van hebt. Of misschien is er iets verkeerd gegaan en heb je daarom een eerdere versie nodig. In Windows 10 worden bestanden meestal overschreven wanneer een gewijzigde versie ervan wordt opgeslagen. Daarom is het meestal niet mogelijk om een oudere versie te raadplegen of te herstellen. Lees ook: Verwijderde bestanden terughalen in OS X (en Windows).

Vorige versies

Als je met de rechtermuisknop op een bestand klikt en Eigenschappen kiest, kun je het tabblad Vorige versies raadplegen om te zien of er misschien een oudere versie van het bestand bewaard is. Meestal is dit helaas niet zo, maar als je geluk hebt kun je hier het bestand direct bekijken en/of herstellen.

Cloudopslag

Sommige clouddiensten, zoals Google Drive, Google Docs en Dropbox, bewaren oudere versies van je bestanden, zodat je deze op een later tijdstip nog kunt bekijken en herstellen, mocht dat nodig zijn. Dus als je je bestanden met een clouddienst synchroniseert, is het een goed idee om op de website van die dienst in te loggen om te zien of er oudere versies beschikbaar zijn.

Met Dropbox kan dit zelfs rechtstreeks vanuit de Windows Verkenner door in de Dropbox-map met de rechtermuisknop op een bestand te klikken en View previous versions te kiezen.

Microsoft OneDrive maakt het alleen mogelijk om oudere versies van Office documenten te herstellen. Dus oudere versies van afbeeldingen en andere niet-Office bestanden worden niet opgeslagen.

Back-ups

Als je gebruik maakt van een degelijk back-up programma, worden er verschillende versies van je bestanden opgeslagen, zodat je altijd terug kunt gaan naar een oudere versie.

Gebruik je Bestandsgeschiedenis, de ingebouwde back-up-functie van Windows 10, dan zullen oudere versies va je bestanden wel onder Vorige versies komen te staan, mits je de back-up schijf in je computer plugt.

Sommige online back-up diensten voegen een hersteloptie in het contextmenu van bestanden toe, zodat je ze direct vanuit de Verkenner kunt herstellen.

1 Reactie(s) op: Oudere versies van bestanden herstellen in Windows 10 doe je zo

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 13 januari 2017 15:10 HenkR
    Hallo, hoe werkt "vorige versies" eigenlijk in Win 10 met de standaard instellingen (met bestandsgeschiedenis uit)? Wanneer bestaat er van een bestand een vorige versie? Ik heb dit al 2 keer kunnen gebruiken maar een derde keer kon ik het niet. Ik zou dus graag weten op welke basis er een vorige versie wordt bijgehouden.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.