Zo kun je overbodige drivers verwijderen in Windows 10

Door: Chwhynny Overbeeke | 19 april 2016 14:38

How To

Drivers zijn nodig om je pc te laten doen wat hij moet doen, maar het kan gebeuren dat je verouderde of niet gebruikte drivers op je apparaat hebt staan. In dit artikel bespreken we hoe je Windows 10 kunt opschonen door onnodige drivers te verwijderen.

Wanneer een driver geüpdatet wordt, blijft er vaak een oude versie staan zodat je de update ongedaan kunt maken, mocht deze niet naar behoren functioneren. Drivers kun je updaten door tools van een specifieke leverancier te gebruiken, zoals bijvoorbeeld GeForce Experience van Nvidia voor je grafische kaart, of met behulp van algemene driverbeheertools van derden die je hele computer scannen. Lees ook: Driver Booster 3 - Houd je drivers up-to-date!

Oude drivers die in \System32\DriverStore staan worden echter niet altijd goed verwijderd of opgeschoond, en in veel gevallen blijft er zelfs een oude versie staan zodat je de update eenvoudig ongedaan kunt maken in Windows.

Als je in de zoekbalk naast de Start-knop naar Apparaatbeheer zoekt en op het zoekresultaat onder Instellingen klikt, krijg je een lijst te zien met alle hardware die in je computer zit of eraan gekoppeld is. Klik met de rechtermuisknop op een apparaat, kies Eigenschappen en klik op het tabblad Stuurprogramma's om informatie te bekijken over de driver van het apparaat. Als Vorig stuurprogramma grijs is betekent dit dat er slechts één versie van de driver beschikbaar is.

DriverStore Explorer

Met DriverStore Explorer kun je de DriverStore op je computer scannen op drivers en hun verschillende versies. Het programma is eind 2012 voor het laatst geüpdatet, maar het werkt prima voor Windows 10.

Met DriverStore Explorer kun je onnodige drivers verwijderen.

Hiervoor moet je DriverStore Explorer als administrator uitvoeren door met de rechtermuisknop op RAPR.exe te klikken en Als administrator uitvoeren te kiezen. Klik als het programma geladen is op de knop Enumerate om een lijst te genereren met alle drivers die op je computer staan.

Het programma heeft het voordeel dat je niet zomaar drivers kunt verwijderen die door Windows gebruikt worden. Om dit te doen moet je eerst Force Deletion aanvinken. Dit is handig wanneer je een driver hebt die niet goed functioneert die door Windows in gebruik is en deze wilt verwijderen.

In alle andere gevallen, zoals bij het opschonen van je DriverStore, moet je een driver aanvinken en op Delete Package klikken om deze te verwijderen.

Het is een goed idee om de drivers eerst op type te sorteren zodat je een beter overzicht hebt van wat bij wat hoort. Dit kun je doen door op de header boven de kolom Driver Class te klikken.

Ruimte vrijmaken

Drivers nemen ruimte in beslag, dus als je ze opschoont wordt er uiteraard ruimte vrijgemaakt op je computer. Drivers voor je grafische kaart kunnen gemakkelijk een paar honderd MB in beslag nemen, en andere kleinere drivers dragen ook allemaal bij. Hoeveel ruimte je vrij kunt maken hangt natuurlijk geheel af van de overbodige drivers die er in de map staan.

Als de map DriverStore meer dan 1 GB in beslag neemt is het een goed idee om eens met DriverStore Explorer te gaan kijken waarom dat zo is.

Je kunt het formaat van de map controleren door er in de Verkenner naartoe te gaan, er met de rechtermuisknop op te klikken en Eigenschappen te kiezen.

3 Reactie(s) op: Zo kun je overbodige drivers verwijderen in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 april 2016 13:18 Anoniem
  "Het programma is eind 2012 voor het laatst geüpdatet, maar het werkt prima voor Windows 10"
  Drivers zijn zo diep verknoopt met Windows. Die zou ik nooit te lijf gaan met een tooltje versie 0.5 uit 2012….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 april 2016 22:26 Anoniem
  het prg rapr is helaas instabiel. Na uitpakken van de zip crasht het meteen (windows 10)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 april 2016 11:00 Jorispeterse
  Probeer het anders eens met 7zip.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.