Zo kun je ruimte vrijmaken op je ssd

Door: dirk-schoofs | 13 maart 2018 13:11

Samsung SSD 860 PRO
How To

Harde schijven worden steeds groter, en toch lopen ze vroeg of laat onvermijdelijk vol. Dat geldt des te meer als je een solid state drive (ssd) gebruikt die veel sneller, maar ook veel duurder is dan de traditionele mechanische harde schijf. Met deze trucs kun je ruimte vrijmaken op je ssd.

Tip 01: Comprimeren

Laat je niet op kosten jagen door een externe opslagschijf te kopen, maar comprimeer de bestanden zodat ze veel minder plaats innemen. In Windows zit een tool voor het comprimeren van bestanden en mappen die bijzonder vlot werkt. Op systemen met moderne processoren merk je geen of nauwelijks prestatieverlies. Het verschil met andere compressietools als 7-Zip, WinRAR of Bandizip is dat de bestanden blijven zoals ze zijn. CompactGUI is de grafische interface van het compact-commando waarin je onder meer zelf bepaalt of je de snelste of de meeste compacte compressie gebruikt.

Slank is verstandig

De inhoud van een ssd verstandig beheren is niet alleen een kwestie van zuinig omgaan met schijfruimte, je zorgt hiermee ook dat de ssd optimaal blijft presteren. Ssd’s worden namelijk trager naarmate je ze vol zet. Dat komt omdat een volle schijf veel gedeeltelijk gevulde blokken bevat, en data wegschrijven naar volle blokken gaat trager dan naar lege blokken. Voor de beste prestaties is niet meer dan 75 procent van de totale opslagcapaciteit benut.

Tip 02: Schijfopruiming

Een van de meest voor de hand liggende manieren om ruimte te winnen is ballast verwijderen door middel van het in Windows ingebouwde programma Schijfopruiming. Open het menu Start, typ Schijfopruiming en klik op OK. Je selecteert de schijf waar je ruimte wilt vrijmaken en daarna vink je de onderdelen aan die weg mogen. Met dit tooltje kun je veilig tijdelijke internetbestanden, offline webpagina’s en logboekbestanden wissen. Ook laat je tijdelijke bestanden verwijderen die een week of langer niet zijn aangesproken. Onderaan staat een tellertje dat aangeeft hoeveel schijfruimte je vrijmaakt. Valt het aantal gewonnen MB’s tegen, dan is er de optie Systeembestanden opschonen, waarmee je onder meer Windows-updates opruimt.

Tip 02 Schijfopruiming levert ons 562 MB extra ruimte op.

Tip 03: Rommel opruimen

Wil je nog meer ruimte vrijmaken, dan is BleachBit een aanrader. Deze tool om rommel op een computer te verwijderen is vergelijkbaar met CCleaner. Een belangrijk verschil is dat BleachBit opensource is. Het programma werkt ook in het Nederlands. De onderdelen die je kunt schoonmaken zijn verdeeld in categorieën als Systeem, Chrome en Firefox. Wanneer je winapp2.ini in deze tool ophaalt, kan BleachBit de restanten van 2.500 extra programma’s opruimen.

Tip 03 Door een categorie te selecteren krijg je meer uitleg over de onderdelen.

Tip 04: Skip sluimerstand

Sluimerstand, niet te verwarren met slaapstand, is eigenlijk overbodig als je een ssd hebt. In sluimerstand wordt de pc afgesloten nadat hij de inhoud van het geheugen heeft weggeschreven. Hierdoor kan de pc onmiddellijk doorgaan waar hij gebleven is en dat zorgt met een klassieke harde schijf inderdaad voor scherpere opstarttijden. Met een snelle ssd is die opstartwinst verwaarloosbaar. Door de sluimerstand uit te schakelen win je alweer ruimte. Geef in het zoekvak bij Start de term Opdrachtprompt in en start deze tool met de rechtermuisknop als administrator. Voer het commando powercfg -h off in en druk op Enter om de sluimerstand uit te schakelen.

Tip 04 Vergeet geen spatie te typen tussen powercfg en -h.

Tip 05: Applicaties snoeien

Programma’s wegsmijten die je nooit gebruikt levert uiteraard ook extra ruimte op, maar sommige applicaties nemen nu eenmaal weinig ruimte in beslag. Via het Configuratiescherm en dan Programma’s en onderdelen krijg je zicht op wat er allemaal op de pc is geïnstalleerd. In de kolom Grootte lees je het aantal MB’s dat deze software inneemt. Klik op de titel van de kolom om alle items volgens grootte te sorteren. Met de rechtermuisknop verwijder je de software die je liever kwijt dan rijk bent.

Tip 05 Rangschik de applicaties eerst volgens grootte voordat je aan het snoeiwerk begint.

Tip 06: Systeemherstel trimmen

Systeemherstel is een krachtig middel om de computer bij problemen terug te zetten naar een punt in het verleden. Daarvoor neemt Systeemherstel als het ware een foto van hoe je systeem er op dat moment uitziet, maar zo’n herstelpunt heeft geen invloed op je documenten, muziek of afbeeldingen. Het systeem wist automatisch oude herstelpunten, maar hoe meer gigabytes je aan Systeemherstel toestaat, hoe meer herstelpunten het zal bewaren. In het Configuratiescherm klik je op Systeem en daarna open je Systeembeveiliging. In het tabblad Systeembeveiliging klik je op Configureren. Met een schuifregelaar geef je aan hoeveel schijfruimte je bereid bent op te offeren voor deze herstelpunten. Een procent meer of minder vertaalt zich onmiddellijk in gigabytes schijfruimte.

Tip 06 Gewoonlijk stel je het maximumgebruik in tussen 2 en 5 procent.

Tip 07: Analyse

WinDirStat maakt een analyse van de harde schijf zodat je duidelijk ziet hoe je de schijfruimte opslokt. Bij de installatie van deze freeware kun je de Nederlandse taalbestanden inladen, daarna verschijnt een dialoogvenster waarin je aangeeft welke gegevensdrager je wenst door te lichten. Het overzicht is duidelijk en bij elke extensie hoort een kleurtje. Bovenaan kun je navigeren zoals in Windows Verkenner. Terwijl je een map of bestand selecteert, markeert deze freeware de data in het bonte overzicht. Wanneer je met de rechtermuisknop op een bestand of map klikt, kun je de data verwijderen, het pad opvragen, openen in Verkenner of in Opdrachtprompt.

Tip 07 Vanuit WinDirStat kun je rechtstreeks overtollige bestanden verwijderen.

Tip 08: Slim opslaan

Sinds de Creators Update heeft Windows 10 een functie die automatisch schijfruimte vrijmaakt zonder dat je een hulpprogramma hoeft te openen. De functie heet nogal onlogisch Slim opslaan. Wat ons betreft had het beter ‘Schijfopruiming voor sloddervossen’ kunnen heten. Open via de Instellingen de keuze Systeem en klik dan links op Opslag. Bij de volgende stap geef je aan dat je Slim opslaan wilt inschakelen. Wanneer je klikt op Wijzigen hoe ruimte wordt vrijgemaakt lees je dat deze optie automatisch nutteloze tijdelijke bestanden wist, net als bestanden die meer dan 30 dagen in de prullenmand zitten.

Tip 08 Wanneer je op Nu opruimen klikt, lees je hoeveel deze nieuwe functie kan vrijmaken.

Tip 09: Selectief synchroniseren

Uiteraard bewaar je ook bestanden en foto’s in de cloud, maar daarmee win je eigenlijk geen schijfruimte omdat alles wat je online bewaart meestal ook wordt gesynchroniseerd met je pc – tenzij je selectief synchroniseert. Dat betekent dat je aangeeft welke mappen de onlinedienst naar je laptop of desktop moet synchroniseren en welke mappen uitsluitend online beschikbaar blijven. Die laatste bestanden kun je dus wel steeds bereiken via het internet. Klik op het Dropbox-pictogram in het systeemvak. Klik dan op het tandwielpictogram en selecteer Voorkeuren. Daarna kom je in het venster om de Selectieve synchronisatie in te stellen.

Tip 09 Mappen in Dropbox die je niet ziet op de computer, kun je nog wel openen via dropbox.com.

OneDrive

Wat geldt voor Dropbox, geldt uiteraard ook voor OneDrive. Ook in deze cloudopslagdienst kies je welke mappen je daadwerkelijk downloadt en opslaat op de pc. Klik met de rechtermuisknop op het OneDrive-pictogram in het systeemvak en kies Instellingen. Klik op het tabblad Account en vervolgens op Mappen kiezen. Selecteer dan de mappen die je wilt synchroniseren met je computer. Via de webbrowser houd je toegang tot mappen die je niet via de OneDrive-site synchroniseert.

Met de rechtermuisknop kun je de OneDrive-site openen.

2 Reactie(s) op: Zo kun je ruimte vrijmaken op je ssd

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 juni 2018 18:11 pietuithellevoet
  Met het uitschakelen van sluimerstand win je inderdaad schijfruimte. Maar je moet dan wel altijd je geopende bestanden opslaan. Dus ondanks het snelle opstarten dat mogelijk is dankzij een SSD duurt het langer voor je weer verder kunt met de dingen die je aan het doen was. Je moet namelijk alle programma's weer starten en vervolgens de bestanden waar je aan werkte weer openen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 september 2019 18:26 Patrick12
  Om je SSD op te kuisen moet je veel werk uitvoeren met de kans dat je gegevens verwijderd die je na de opkuis toch wilde behouden. Daarom is het volgens mij toch beter om de gepaste tijd af te wachten voor aanschaf van een grotere SSD (vb. 500 Gb). Met mijn Acronis gaat de overzet probleemloos (tuurlijk zijn er nog andere progs die dit ook kunnen) maar ik werk al meer dan 10 jaar met Acronis en zeer tevreden. Voorts gebruik ik Ccleaner (wel opletten dat je geen verkeerde items aanklikt) en deze tool werkt prima bij mij. Dus een grotere SSD lijkt mij geen overbodige luxe en mijn RAM ga ik binnenkort verdubbelen (u raadt het 't is een Medion van….)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.