Zo kun je de standaardapps van Windows 10 verwijderen

Door: Chwhynny Overbeeke | 20 september 2016 13:10

How To

Sommige standaardapps van Windows 10 kunnen eenvoudig gewist worden, maar dat geldt helaas niet voor alle apps die met Windows 10 worden meegeleverd. Hier laten we zien hoe je ze van je computer kunt wissen.

Startmenu aanpassen

Als je een app liever niet meer tegen wilt komen, kun je natuurlijk de tegel van het programma uit het startmenu verwijderen door er met de rechtermuisknop op te klikken en Van Start losmaken te kiezen. De app staat dan nog gewoon op je computer en neemt ruimte in beslag, alleen zien je hem niet meer constant staan. De link staat nog wel in de Alle apps weergave. Vanuit deze lijst kun je de app ook weer aan het startmenu vastmaken door er met de rechtermuisknop op te klikken en Aan Start vastmaken te kiezen.Lees ook: Zo pas je het startmenu van Windows 10 aan.

Apps deïnstalleren

Deze optie is niet voor alle apps beschikbaar. De Foto's-app kan verwijderd worden door er met de rechtermuisknop op te klikken en Installatie ongedaan maken te kiezen. Maar als je bijvoorbeeld met de rechtermuisknop op Cortana, Groove Music of Mail klikt, krijg je deze optie niet te zien. Deze apps zijn ook niet via de instellingen of het Configuratiescherm te deïnstalleren.

Om ze echt van je computer te verwijderen heb je een app van derden nodig, zoals bijvoorbeeld CCleaner van Piriform.

CCleaner kan bepaalde standaard Windows apps wel verwijderen.

Apps deïnstalleren

Met CCleaner kun je veel meer dan alleen programma's verwijderen, zoals het Windows-register opschonen, ruimte vrijmaken door tijdelijke bestanden te wissen uit je browsers en andere apps, cookies en opgeslagen wachtwoorden verwijderen, browserextensies en herstelpunten beheren, schijfanalyses uitvoeren, enzovoorts.

Om ongewenste applicaties te verwijderen, moet je CCleaner openen en in de linkerkolom op Gereedschap klikken. Kies vervolgens bovenaan Programma's deïnstalleren. Je zult zien dat de lijst die je te zien krijgt veel meer apps bevat dan de deïnstallatietool van Windows zelf. Scrol omlaag naar de app die je wilt wissen, klik erop en kies Deïnstalleren.

In de lijst ontbreken toch nog enkele apps, zoals bijvoorbeeld Cortana, Verkenner en Edge. Deze apps zijn gewoonweg niet te verwijderen.

0 Reactie(s) op: Zo kun je de standaardapps van Windows 10 verwijderen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.