Zo kun je vergrendelde bestanden ontgrendelen

Door: Chwhynny Overbeeke | 05 oktober 2015 10:47

How To

Een vergrendeld bestand is een bestand dat je niet kunt verwijderen of verplaatsen en waarvan je de naam niet kunt wijzigen omdat het in gebruik is door het systeem of een programma. De bedoeling hiervan is om een bestand te beschermen terwijl het in gebruik is. Hoe kun je zo'n bestand ontgrendelen?

Als een bestand vergrendeld is krijg je een waarschuwing wanneer je het probeert te wijzigen of te verplaatsen. Als je bijvoorbeeld een spreadsheet opent in Microsoft Excel, wordt het bestand door Excel vergrendeld. Lees ook: Verwijderde bestanden terughalen in Windows en OS X.

Zolang het bestand geopend is, kun je het geen andere naam geven en niet verplaatsen of verwijderen. Ook mappen kunnen vergrendeld worden wanneer ze in gebruik zijn, of wanneer ze bestanden bevatten die in gebruik zijn.

Openstaande bestanden op een netwerk sluiten.

Bestanden kunnen op een netwerk vergrendeld raken als een andere gebruiker het bestand open heeft staan. Om het bestand via het netwerk te ontgrendelen moet je Computerbeheer openen. Klik op Gedeelde mappen, klik met de rechtermuisknop op Geopende bestanden en selecteer Verbinding met alle geopende bestanden verbreken.

Vergrendelde bestanden wijzigen

Als je een vergrendeld bestand wilt verplaatsen of verwijderen, of als je de naam ervan wilt wijzigen, dan moet je eerst proberen het programma of proces wat er gebruik van maakt te sluiten. Maar soms is het lastig om erachter te komen door welk programma of welk (achtergrond) proces het bestand gebruikt wordt.

Foutmelding in Windows 10 wanneer je probeert een vergrendeld bestand te verwijderen.

Er zijn een aantal programma's waarmee je vergrendelde bestanden kunt ontgrendelen. Met LockHunter of IObitUnlocker (allebei alleen voor Windows) kun je met de rechtermuisknop op een bestand of map klikken om te zien door welk programma het gebruikt wordt. Vervolgens kun je het bestand ontgrendelen door het programma in kwestie te sluiten.

Vergrendelde bestanden back-uppen

Automatische back-up-programma's kunnen in veel gevallen ook niet omgaan met vergrendelde bestanden. Als een bestand in gebruik is, wordt er vaak niet voldoende toegang tot het bestand verleend om er een back-up van te kunnen maken.

Gelukkig heeft Windows een functie waarmee bestanden die in gebruik zijn wel kunnen worden geback-upt. Deze functie heet Volume Shadow Copy Service. Vergrendelde bestanden worden gekloond, waarna de gekloonde versies door bepaalde programma's en diensten zoals Systeemherstel, back-up programma's en online back-up software benaderd kunnen worden zonder dat het originele bestand geraadpleegd wordt.

Volume Shadow Copy Service werkt op de achtergrond en zorgt er in combinatie met back-up software voor dat er altijd een volledige back-up gemaakt wordt, ook als je bestanden en programma's open hebt staan en ermee aan het werken bent.

Niet alle back-up software biedt ondersteuning voor de functie, maar als dat wel het geval is moet je het meestal wel eerst inschakelen in de software.

1 Reactie(s) op: Zo kun je vergrendelde bestanden ontgrendelen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 27 januari 2016 15:24 Anoniem
    we werken nu met windows 10,zo kan deze oplossing niet vinden
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.