Zo kun jij ook Windows 10 Insider worden

Door: Randolf Bouwma | 01 mei 2017 09:11

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

In de praktijk valt het niet zo op, maar de doorontwikkeling van Windows 10 is grotendeels afhankelijk van zijn eigen gebruikers. Microsoft laat namelijk nieuwe functies als eerste door bèta-testers uitproberen. Deze dappere strijders heten Windows 10 Insiders. En het leuke is, ook jij kunt er eentje zijn!

Tip 01: Windows Insider

Als Windows 10-gebruiker ben je waarschijnlijk wel gewend dat het besturingssysteem dikwijls van updates wordt voorzien. Wat je misschien niet wist, is dat menig andere gebruiker die updates al veel langer heeft dan jij. Updates komen namelijk eerder op je computer binnen zodra je aangemeld bent voor het Windows Insider-programma. Je krijgt op dit gebied dus voorrang van Microsoft. Soms betekent dit dat je al maanden van tevoren aan de slag mag met nieuwe Windows 10-programma’s, zoals de 3D-versie van Paint. Die software staat eigenlijk pas gepland voor de Creators Update, die in de lenteperiode van 2017 voor alle gebruikers wordt gelanceerd. Maar het kan ook voorkomen dat Microsoft functies test die het uiteindelijk toch niet redden – bijvoorbeeld omdat ze te veel problemen veroorzaken.

Tip 01 Een nieuwe versie van Paint is nu al voor Insiders beschikbaar.

Tip 02: Weeg de risico’s af

Je vermoedt het al: het installeren van deze updates is niet zonder risico. De testversies van Windows 10 (Insider-builds geheten) zijn lang niet altijd even stabiel. Je moet je dus niet laten afschrikken door problemen met drivers die je eerst niet had, of door software die ineens niet meer naar behoren werkt. Als Insider is het namelijk juist aan jou de taak om Microsoft hiervan op de hoogte te brengen, om zodoende mee te werken aan een oplossing. Je kunt er ook voor kiezen om Insider-builds alleen te installeren op een tweede (knutsel)-pc, in plaats van de computer die je dagelijks nodig hebt. Mocht er iets misgaan, dan heb je altijd nog een pc om op terug te vallen. Ook kun je met een gerust hart de nieuwste updates installeren, omdat je belangrijke bestanden dan toch veilig op een andere computer geparkeerd staan.

Tip 02 Hopelijk ben je bekend met dit scherm, als Insider kun je namelijk best wat compatibiliteitsproblemen tegenkomen.
Je moet je niet laten afschrikken door problemen met drivers die je eerst niet had

Tip 03: Voorbereidingen

Nieuwe Windows Insider-builds kunnen je pc dusdanig in de war brengen dat je op den duur wellicht terug wilt naar een vorige versie van Windows 10, of zelfs een hele schone installatie overweegt. Het is dan ook aan te raden om voordat je aan dit avontuur begint, eerst een back-up van je belangrijke bestanden te maken – bijvoorbeeld op een externe schijf. Mocht er dan iets misgaan tijdens of na de installatie van een Windows Insider-update, dan heb je die bestanden in elk geval nog achter de hand. Je kunt je belangrijke bestanden ook kwijt in de cloud. Dat kan vanuit Windows 10 zelf gemakkelijk dankzij de OneDrive-integratie, maar je kunt ook denken aan Google Drive of Dropbox.

Tip 03 Maak een back-up van je belangrijke bestanden, bijvoorbeeld naar een externe schijf.

Tip 04: Updaten

Wanneer je deze workshop volgt, is het van belang dat je huidige Windows 10-installatie up-to-date is. In eerdere versies van Windows 10 verloopt de procedure namelijk op een andere manier. We gaan ervan uit dat in ieder geval de Anniversary Update op je systeem aanwezig is, die door Microsoft sinds augustus vorig jaar wordt aangeboden. Om te achterhalen op welke versie van Windows 10 je zit, ga je naar Instellingen / Systeem / Info. Achter Versie hoort 1607 te staan. Als dit niet zo is, ga dan naar Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Windows Update en download hier net zolang updates (met tussendoor eventueel herstarten van je computer) tot je de volgende boodschap ziet: “Uw apparaat is up-to-date”. Lukt dat niet? Ga dan hiernaartoe en download onder Update nu een aparte update-tool. Op die manier wordt ook de nieuwste Windows 10-versie geïnstalleerd.

Tip 04 Is Windows 10 al up-to-date? Dan staat bij Versie 1607.
Download net zolang updates tot je apparaat up-to-date is

Tip 05: Aanmelden Insider

Je kunt pas meedoen aan het Insider-programma van Windows 10 zodra je je daarvoor hebt aangemeld met een Microsoft-account. Ga eerst naar https://insider.windows.com en druk op Aan de slag. Voer vervolgens de inloggegevens in van je Microsoft-account. Zodra je de boodschap “Welkom bij het programma, insider” voorgeschoteld krijgt, hoef je verder in principe niets meer te doen. Druk je hier nog op de paarse knop Pc, dan kom je op een pagina uit waar Microsoft je aan het programmaatje uit de vorige tip helpt voor het updaten van Windows 10. Als je met deze tips als tot zover bent gekomen, is dat niet meer nodig.

Tip 06: Koppel je account

Je staat nu bijna op het punt om Insider-builds te ontvangen, maar eerst moet je Microsoft-account aan je Windows 10-installatie koppelen. Dat doe je onder Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Windows Insider-programma / Windows Insider-account. Druk hier op Een Microsoft-account koppelen en log vervolgens in met je gebruikelijke gegevens.

Tip 06 Log hier in met je Microsoft-accountgegevens om je Insider-account te koppelen.

Windows Insider: Ook mobiel!

Het Insider-programma bestaat ook voor smartphones die op Windows 10 draaien. Om te achterhalen of ook jouw telefoon wordt ondersteund, kijk je hier. Staat jouw toestel in de lijst? Ga dan naar de Windows Store-app en download daar de Windows Insider-app. Volg de stappen op het scherm om je aan te melden met je Microsoft-account. Ook hier heb je de keuze tussen de fast ring en de slow ring (zie tip 8). Verder is het aan te raden om van tevoren een back-up van je mobiele bestanden en instellingen te maken. Je gebruikt de app trouwens ook om je weer uit te schrijven voor het Insider-programma. Tik daarvoor op de drie bolletjes onderaan in het venster, en kies de onderste optie: leave program.

1 Reactie(s) op: Zo kun jij ook Windows 10 Insider worden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 mei 2017 10:02 ardsur
  Wees gewaarschuwd voor Windows10 Insider en weet wat je doet!

  Ik zelf was Insider van eind 2014 tot eind 2015,dus voor Windows10 officieel uitkwam. Ik werkte met Windows7 en draaide Windows10 Insider in VMware een vituele machine.
  Nadat ik eind 2015, eindelijk gerust was op de goede werking van Windows10, heb ik Windows7 geupdate naar Windows10.
  Nog steeds draaide ik Insider binnen Windows10 op de virtuele machine. Maar toen de Insider versie een grotere update kreeg, probeerde die me te flikken door ook mijn goede Windows10 installatie te wijzigen in de Insider functie. Gelukkig kwam er een window met waarschuwing en kon ik de zaak stop zetten.
  Direct heb ik toen de Insider versie verwijderd en nooit meer geprobeerd MS te helpen. Stank voor dank , noem ik dat.

  Nu draai ik Ubuntu met multiboot Windows10, maar ik gebruik Ubuntu 99.9% van de tijd en W10 eigenlijk alleen maar om het uptodate te houden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.