Zo kun jij ook Windows 10 Insider worden

Door: Randolf Bouwma | 01 mei 2017 09:11

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

Tip 07: Ontvang builds

Goed, nu is het eindelijk zo ver. Klik in hetzelfde submenu onder Insider Preview-builds ontvangen op Aan de slag. Er opent een blauw schermpje, waar Microsoft je nog eens op de hoogte brengt van de risico’s. Druk op Volgende en kies er in het volgende scherm voor om de computer opnieuw op te starten. Nu is het een kwestie van wachten. Het kan tot 24 uur duren voor de eerste Windows Insider-update op je computer binnenkomt. Dit gebeurt op dezelfde manier als reguliere updates. Na de eerste update zie je op je rechtsonder op je desktop twee regels tekst: “Windows 10 Home / Pro Insider Preview”, gevolgd door “Evaluatie-exemplaar” en het huidige build-nummer. Zo weet je te allen tijde welke Insider-versie op je systeem aanwezig is.

Tip 07 Weet je het heel zeker? Dan kun je akkoord gaan om je eerste build te ontvangen.
Schrijf je in voor de fast ring om altijd als eerste de updates te ontvangen

Tip 08: Insider-niveau

In principe ben je nu klaar, maar standaard krijg je nog altijd niet als allereerste de nieuwste updates binnen. Als je dat wel wilt, is inschrijven voor de zogeheten ‘fast ring’ vereist. Dit is het distributiekanaal waar updates als eerste en snelste in opduiken, vaak zelfs op wekelijkse basis. Het standaard ingestelde insider-niveau is de slow ring. De updates die hierop binnenkomen, zijn reeds getest door Insiders in de fast ring. De kans op bugs is daardoor veel kleiner, maar het wachten duurt dan wel langer. Daarnaast is er nog de langzaamste Release Preview-ring. Je kiest zelf welk Insider-niveau het beste bij je past onder Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Windows Insider-programma / Insider-niveau kiezen. Je kunt dit overigens later altijd weer wijzigen.

Tip 08 Hoe snel wil je de updates? Kies voor de fast ring als je niet bang bent voor wat fouten en de laatste versie wilt.

Tip 09: Wat is er nieuw?

Je kunt op verschillende manieren op de hoogte blijven van de nieuwe Windows 10-functies. Zodra er een nieuwe build wordt gelanceerd, meldt Microsoft namelijk altijd wat je ervan kunt verwachten. Houd daarvoor https://blogs.windows.com goed in de gaten, of gebruik de Feedback-hub die standaard in Windows 10 aanwezig is. Je vindt deze simpelweg in het startmenu terug door te zoeken naar feedback. Na aanmelding met je Microsoft-account zie je in de linkerkolom van de app verscheidene icoontjes. Klik vervolgens op de luidspreker om een handige lijst met aankondigingen te vinden, die overigens wel altijd in het Engels geschreven zijn.

Tip 09 Microsoft vertelt wat er nieuw is in de meest recente build.

Tip 10: De Feedback-hub

Als Windows Insider is het sowieso van belang dat je de Feedback-hub leert kennen. Hier breng je Microsoft namelijk op de hoogte van de problemen die je tegenkomt. Je kunt ook suggesties geven, bijvoorbeeld wanneer je bepaalde functies in Windows 10 nog mist. Open de feedback-hub vanuit het startmenu en klik op het figuurtje met het tekstballonnetje. Hier vind je een lijst met problemen die door andere gebruikers zijn aangegeven. Kom je hier een probleem tegen waar je zelf ook tegenaan loopt, klik dan op upvote. Mede dankzij het aantal ‘upvotes’ kan Microsoft zien hoeveel mensen last hebben van dezelfde bug. Het bedrijf kan er dan voor kiezen om dit probleem voorrang te geven in een volgende build. Om zelf een opmerking aan een reeds gemeld probleem toe te voegen, klik je op het onderwerp en kies je voor Opmerking schrijven. Zodra je bericht klaar is, druk je op Verzenden.

Tip 10 De Feedback-hub heeft een belangrijke taak, hiermee voorziet de Insider-community Microsoft van reacties.
Is er van een bug nog geen melding gemaakt, dan meld je hem in de Feedback-hub

Tip 11: Geef je mening

Als je zelf tegen een bug aanloopt waarvan nog geen melding is gemaakt, dan kun je dat ook melden in de Feedback-hub. Voordat je dit doet, is het slim om eerst te achterhalen of andere gebruikers er niet al over geschreven hebben. Dat doe je door trefwoorden in te voeren in de zoekbalk, bovenaan in het Feedback-menu. Zit jouw probleem er nog niet tussen, klik dan op Nieuwe feedback toevoegen. Kies in het volgende scherm eerst of het een suggestie of een probleem betreft. Daaronder vul je een korte samenvatting van je boodschap in. Dit wordt later de titel van je feedback. Daaronder is nog een tekstveld, waar je het probleem extra uit de doeken kunt doen. Kies onderaan nog een categorie (bijvoorbeeld Microsoft Edge) en een subcategorie (zoals Tabbladen en vensters). Druk vervolgens op Verzenden. Het zou overigens zomaar kunnen dat Microsoft persoonlijk antwoord geeft. Dat zie je aan de melding “Er is een officieel antwoord gepost”. Dat bericht staat altijd boven alle andere meldingen.

Tip 11 Breng Microsoft op de hoogte als je zelf een probleem ontdekt.

Tip 12: Stoppen als Insider

Wil je geen Windows Insider meer zijn? Dan kun je jezelf uitschrijven voor het Insider-programma. Ga daarvoor naar Instellingen / Bewerken en beveiliging / Windows Insider-programma en klik op Geen Insider Preview-versies meer ontvangen. In het blauwe venster dat opent, geef je in het dropdown-menu aan hoelang je geen Insider-updates wilt krijgen – hoogstens tot 7 dagen. Dit is dus een tijdelijke oplossing.

Als je helemaal geen Insider-builds meer wilt ontvangen, is het de bedoeling om Windows 10 opnieuw te installeren. Daarna draai je namelijk weer de meest recente ‘stabiele’ versie van het besturingssysteem. Gelukkig kan dat in Windows 10 vrij eenvoudig. Ga naar Instellingen / Bijwerken en beveiliging / Systeemherstel / Deze pc opnieuw instellen / Aan de slag. Terugkeren naar een schone Windows-installatie kan zelfs met behoud van je bestanden. Maar mocht er tijdens dit proces toch iets misgaan … dan heb je als het goed is de back-up die je eerder maakte achter de hand!

Tip 12 Tijdelijk geen Insider meer zijn of helemaal stoppen en Windows opnieuw installeren?

1 Reactie(s) op: Zo kun jij ook Windows 10 Insider worden

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 2 mei 2017 10:02 ardsur
  Wees gewaarschuwd voor Windows10 Insider en weet wat je doet!

  Ik zelf was Insider van eind 2014 tot eind 2015,dus voor Windows10 officieel uitkwam. Ik werkte met Windows7 en draaide Windows10 Insider in VMware een vituele machine.
  Nadat ik eind 2015, eindelijk gerust was op de goede werking van Windows10, heb ik Windows7 geupdate naar Windows10.
  Nog steeds draaide ik Insider binnen Windows10 op de virtuele machine. Maar toen de Insider versie een grotere update kreeg, probeerde die me te flikken door ook mijn goede Windows10 installatie te wijzigen in de Insider functie. Gelukkig kwam er een window met waarschuwing en kon ik de zaak stop zetten.
  Direct heb ik toen de Insider versie verwijderd en nooit meer geprobeerd MS te helpen. Stank voor dank , noem ik dat.

  Nu draai ik Ubuntu met multiboot Windows10, maar ik gebruik Ubuntu 99.9% van de tijd en W10 eigenlijk alleen maar om het uptodate te houden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.