Zo laat je Windows 11 weer op Windows 10 lijken

Door: Justin Doornekamp | 03 maart 2022 17:12

Nieuws

Heb je de overstap naar Windows 11 gemaakt, maar kun je maar niet wennen aan de nieuwe onderdelen, zoals het startmenu en de taakbalk? Met een paar snelle aanpassingen profiteer je van beide werelden: het vertrouwde van Windows 10 en het nieuwe van Windows 11.

Meer opties in het contextmenu

Klik je met de rechtermuisknop op het bureaublad, dan verschijnt het bekende contextmenu met opties zoals Beeldscherminstellingen en Sorteren op. Windows 11 pakt het anders aan dan je gewend bent van Windows 10 en verbergt minder belangrijke opties, zoals Open in Windows Terminal. Pas wanneer je kiest voor Meer opties weergeven, wordt het volledige menu getoond. Wil je direct alle mogelijkheden zien? Via het register herstel je de situatie. 

Open de Register-editor via het startmenu: typ Regedit.exe en druk op Enter. Ga naar HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\CLASSES\CLSID. Kies Bewerken, Nieuw en noem deze sleutel {86ca1aa0-34aa-4e8b-a509-50c905bae2a2}. Kies wederom voor Bewerken / Nieuw en noem deze subsleutel InprocServer32.

Open de sleutel en dubbelklik op Standaard (rechts). Zorg dat het vak Waardegegevens leeg is en klik op OK. Nadat je Windows opnieuw hebt gestart, is het klassieke menu van de rechtermuisknop weer in gebruik.

Het nieuwe menu van de rechtermuisknop toont weinig opties.

Windows-register

Voor sommige stappen pas je een instelling in het Windows-register aan. Je kunt het register beschouwen als de centrale database van Windows, waarin de meeste instellingen zijn opgeslagen voor apps, hardware en de algemene werking van de computer. Wees voorzichtig bij het bewerken van het register, een verkeerde aanpassing kan leiden tot een slecht of niet-werkende computer. 

Zorg ook altijd voor een recente back-up van je persoonlijke bestanden, zodat je hiernaar in geval van nood kunt terugkeren. Via het Windows-instellingenvenster kun je bijvoorbeeld cloudback-ups beheren. Druk op Windows-toets+I om het venster te openen en kies voor Accounts. Klik op Windows back-up.

Pas de instelling aan via het Windows-register.

Windows 11-taakbalk links uitlijnen

Misschien wel de meest in het oog springende verandering is de uitlijning van de Windows-taakbalk: in Windows 11 zijn alle onderdelen gecentreerd, terwijl ze eerder aan de linkerkant werden getoond. Heimwee naar de situatie in Windows 10 (en alle versies daarvoor)? Zorg dat de taakbalk weer links is uitgelijnd.

Open het Windows-instellingenvenster (Windows-toets+I) en kies Persoonlijke instellingen, Taakbalk. Klap de sectie Gedrag van taakbalk open en kies bij Uitlijning van taakbalk voor Links. De taakbalk ziet er weer vertrouwd uit.

Lees ook: Windows 11-taakbalk, beter of slechter dan in Windows 10?

Oude startmenu weer terug

Voor het aanpassen van het startmenu maken we gebruik van Start11 van Stardock. Je vindt hiervan de nieuwste versie op www.stardock.com/products/start11. Je mag het programma gedurende dertig dagen proberen. Na die periode betaal je eenmalig 6,99 euro. 

Er zijn verschillende programma’s beschikbaar waarmee je het startmenu aanpast, maar Start11 onderscheidt zich op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en het aantal aanpassingsmogelijkheden.

Het startmenu van Windows 10 in Windows 11 met Stardock.

Nadat je Start11 hebt geopend, vind je links de beschikbare categorieën. Kies hier voor Start Menu. Nu is het belangrijk om het beheer van het startmenu over te dragen aan Start11. Zet de schuif op On bij de optie Use the Start11 Start Menu. Hierna kun je kiezen welk startmenu je wilt gebruiken. 

Kies voor Windows 10 style om het startmenu te tonen zoals je gewend bent uit Windows 10. Ben je voorstander van het vertrouwde menu van Windows 7? Ook die variant is beschikbaar: kies Windows 7 style

Bij sommige varianten – zoals Windows 7 style – vind je een pijltje: hiermee open je een submenu met aanvullende weergaven. Zo kun je kiezen voor Compact Windows 7 style als je de voorkeur geeft aan een compact menu. Mogelijkheden genoeg dus om het startmenu van Windows 11 weer op vertrouwde manieren weer te geven!

0 Reactie(s) op: Zo laat je Windows 11 weer op Windows 10 lijken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.