Los de 10 meest voorkomende pc-problemen zelf op

Door: Redactie Computer!Totaal Redactie | 03 oktober 2013 12:10

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Of het nou gaat om de tien jaar oude computer van je vader of je eigen op maat gebouwde gaming pc, het oplossen van computerproblemen hoort bij het dagelijks leven. Voordat je geld neertelt voor een bezoekje van tech support, kun je proberen om het zelf op te lossen. Hier tien manieren hoe!

Probeer dit eerst

Ik weet dat dit heel logisch klinkt, maar voordat je iets doet, start je computer eens opnieuw op. Matthew Petrie, van Falcon Northwest's technische ondersteuning, zegt dat de meeste klanten met deze eenvoudige stap hun probleem oplossen. "Deze oude stelregel kan wonderen doen," zegt Petrie.

Zorg meteen ook dat je besturingssysteem helemaal up-to-date is door Windows Update te draaien. Het verwaarlozen van updates kan betekenen dat je belangrijke bug en prestatie fixes misloopt.

Als je problemen met een randapparaat hebt, zet het apparaat dan aan en uit. Werkt dat niet, probeer het dan opnieuw aan te sluiten. Als laatste redmiddel kun je de nieuwste drivers downloaden en het apparaat helemaal opnieuw installeren.

Mijn computer is te traag

Controleer eerst of je computer daadwerkelijk de oorzaak van het probleem is. Het kan zijn dat video's die eindeloos lijken te bufferen en websites die traag laden niets met je computer te maken hebben. Geek Squad-agent Derek Meister zegt dat veel mensen een traag systeem denken te hebben "terwijl het eigenlijk aan hun breedbandverbinding ligt". Verderop bespreken we hoe je een snelheidstest kunt uitvoeren met Speedtest.net om een trage connectie te identificeren.

Als je pc wel het probleem is, kijk dan of je genoeg ruimte vrij hebt op de harde schijf waarop je besturingssysteem staat. Windows heeft ruimte nodig om bestanden aan te maken terwijl je systeem draait. Als je harde schijf vol is, verminderen de prestaties.

Microsoft's System Configuration tool is handig om traagheid aan te pakken. Veel applicaties gaan vanzelf draaien wanneer je computer wordt opgestart, waardoor het opstarten langer kan duren - vooral op oudere, tragere pc's. Maak er een gewoonte van om onnodige opstart items te verwijderen. Open de tool door op Windows-R te drukken, msconfig in te typen, en op Enter te drukken.

Kijk in de kolommen Startup Item en Manufacturer om erachter te komen wat je veilig uit kunt schakelen. Ga niet prutsen met de diensten en programma's die Microsoft Corporation als fabrikant hebben staan. Items zoals AdobeAAMUpdater, Google Update, Pando Media Booster, Spotify en Steam Client Bootstrapper kun je veilig uitzetten. Maar wees voorzichtig, als je niet zeker weet wat een programma of dienst doet, blijf er dan maar van af.

Zodra je klaar bent met aanpassen klik je op OK en start je de pc opnieuw op. Het systeem zou sneller moeten opstarten en zal merkbaar sneller aanvoelen.

Downloads duren eindeloos

Speedtest.net is je beste vriend als je verbindingsproblemen hebt. Voer een snelheidstest uit om te zien wat je upload- en downloadsnelheden zijn - idealiter moeten ze minimaal 50 procent van de snelheden waarmee je internetprovider adverteert zijn, met een ping van minder dan 100 milliseconden.

Als de snelheden in orde lijken, zorg dan dat je niet ongemerkt iets aan het uploaden of downloaden bent. Veel programma's die torrents downloaden draaien op de achtergrond en worden geminimaliseerd in de systeembalk in plaats van de taakbalk.

Controleer je netwerk hardware. Er zijn niet veel updates voor netwerkkaarten, maar als de fabrikant van je kaart een nieuwe driver heeft, download deze dan. Het resetten van je router en modem kan ook helpen bij problemen met je connectie. De meeste routers en modems hebben een resetknop, maar als je de stroomkabel er een paar seconden uittrekt werkt dat ook. Maar haal de stroom er niet veel langer af, want dan kan het zijn dat de hardware automatisch terug naar de fabrieksinstellingen wordt overgeschakeld.

Nog steeds problemen? Bel je ISP, die je kan vertellen of het probleem bij jou ligt. Als laatste redmiddel kan je ISP de master-aansluiting naar jouw huis resetten.

Mijn pc start steeds opnieuw op

Hardwareproblemen zijn lastig te diagnosticeren en op te lossen. Controleer eerst of je niet gewoon een enorme lading Windows-updates binnen aan het halen bent, waardoor je computer tijdens de installatie automatisch opnieuw kan worden opgestart. Update daarna al je kritieke systeemdrivers. De drivers voor je grafische kaart, moederbord en netwerkkaart zijn allemaal cruciaal.

"Soms ligt het aan een virus, adware, oververhitting, of is het op te lossen door iets eenvoudigs zoals het updaten van je videokaart," zegt Meister.

Maakt je computer rare geluiden? Als je geluk hebt hoef je het apparaat alleen maar goed schoon te maken. Moderne computers sluiten het systeem af wanneer ze oververhit raken, wat de oorzaak kan zijn van het regelmatig opnieuw opstarten wanneer je intensieve programma's gebruikt of spelletjes speelt.