Los de 10 meest voorkomende pc-problemen zelf op

Door: redactie-computertotaal | 03 oktober 2013 12:21

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Of het nou gaat om de tien jaar oude computer van je vader of je eigen op maat gebouwde gaming pc, het oplossen van computerproblemen hoort bij het dagelijks leven. Voordat je geld neertelt voor een bezoekje van tech support, kun je proberen om het zelf op te lossen. Hier tien manieren hoe!

Probeer dit eerst

Ik weet dat dit heel logisch klinkt, maar voordat je iets doet, start je computer eens opnieuw op. Matthew Petrie, van Falcon Northwest's technische ondersteuning, zegt dat de meeste klanten met deze eenvoudige stap hun probleem oplossen. "Deze oude stelregel kan wonderen doen," zegt Petrie.

Zorg meteen ook dat je besturingssysteem helemaal up-to-date is door Windows Update te draaien. Het verwaarlozen van updates kan betekenen dat je belangrijke bug en prestatie fixes misloopt.

Als je problemen met een randapparaat hebt, zet het apparaat dan aan en uit. Werkt dat niet, probeer het dan opnieuw aan te sluiten. Als laatste redmiddel kun je de nieuwste drivers downloaden en het apparaat helemaal opnieuw installeren.

Mijn computer is te traag

Controleer eerst of je computer daadwerkelijk de oorzaak van het probleem is. Het kan zijn dat video's die eindeloos lijken te bufferen en websites die traag laden niets met je computer te maken hebben. Geek Squad-agent Derek Meister zegt dat veel mensen een traag systeem denken te hebben "terwijl het eigenlijk aan hun breedbandverbinding ligt". Verderop bespreken we hoe je een snelheidstest kunt uitvoeren met Speedtest.net om een trage connectie te identificeren.

Als je pc wel het probleem is, kijk dan of je genoeg ruimte vrij hebt op de harde schijf waarop je besturingssysteem staat. Windows heeft ruimte nodig om bestanden aan te maken terwijl je systeem draait. Als je harde schijf vol is, verminderen de prestaties.

Microsoft's System Configuration tool is handig om traagheid aan te pakken. Veel applicaties gaan vanzelf draaien wanneer je computer wordt opgestart, waardoor het opstarten langer kan duren - vooral op oudere, tragere pc's. Maak er een gewoonte van om onnodige opstart items te verwijderen. Open de tool door op Windows-R te drukken, msconfig in te typen, en op Enter te drukken.

Kijk in de kolommen Startup Item en Manufacturer om erachter te komen wat je veilig uit kunt schakelen. Ga niet prutsen met de diensten en programma's die Microsoft Corporation als fabrikant hebben staan. Items zoals AdobeAAMUpdater, Google Update, Pando Media Booster, Spotify en Steam Client Bootstrapper kun je veilig uitzetten. Maar wees voorzichtig, als je niet zeker weet wat een programma of dienst doet, blijf er dan maar van af.

Zodra je klaar bent met aanpassen klik je op OK en start je de pc opnieuw op. Het systeem zou sneller moeten opstarten en zal merkbaar sneller aanvoelen.

Downloads duren eindeloos

Speedtest.net is je beste vriend als je verbindingsproblemen hebt. Voer een snelheidstest uit om te zien wat je upload- en downloadsnelheden zijn - idealiter moeten ze minimaal 50 procent van de snelheden waarmee je internetprovider adverteert zijn, met een ping van minder dan 100 milliseconden.

Als de snelheden in orde lijken, zorg dan dat je niet ongemerkt iets aan het uploaden of downloaden bent. Veel programma's die torrents downloaden draaien op de achtergrond en worden geminimaliseerd in de systeembalk in plaats van de taakbalk.

Controleer je netwerk hardware. Er zijn niet veel updates voor netwerkkaarten, maar als de fabrikant van je kaart een nieuwe driver heeft, download deze dan. Het resetten van je router en modem kan ook helpen bij problemen met je connectie. De meeste routers en modems hebben een resetknop, maar als je de stroomkabel er een paar seconden uittrekt werkt dat ook. Maar haal de stroom er niet veel langer af, want dan kan het zijn dat de hardware automatisch terug naar de fabrieksinstellingen wordt overgeschakeld.

Nog steeds problemen? Bel je ISP, die je kan vertellen of het probleem bij jou ligt. Als laatste redmiddel kan je ISP de master-aansluiting naar jouw huis resetten.

Mijn pc start steeds opnieuw op

Hardwareproblemen zijn lastig te diagnosticeren en op te lossen. Controleer eerst of je niet gewoon een enorme lading Windows-updates binnen aan het halen bent, waardoor je computer tijdens de installatie automatisch opnieuw kan worden opgestart. Update daarna al je kritieke systeemdrivers. De drivers voor je grafische kaart, moederbord en netwerkkaart zijn allemaal cruciaal.

"Soms ligt het aan een virus, adware, oververhitting, of is het op te lossen door iets eenvoudigs zoals het updaten van je videokaart," zegt Meister.

Maakt je computer rare geluiden? Als je geluk hebt hoef je het apparaat alleen maar goed schoon te maken. Moderne computers sluiten het systeem af wanneer ze oververhit raken, wat de oorzaak kan zijn van het regelmatig opnieuw opstarten wanneer je intensieve programma's gebruikt of spelletjes speelt.

11 Reactie(s) op: Los de 10 meest voorkomende pc-problemen zelf op

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 3 oktober 2013 12:34 Anoniem
  Gewoon Mac OS X gebruiken, dan heb je dit soort toestanden ook niet.

  Jorg
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2013 13:56 Anoniem
  Als de pc na alles proberen echt niet meer wil, dan niet weggooien. Dikke kans dat hetzelfde computertje onder Ubuntu nog wel draait. Ook aan te raden als straks XP niet meer ondersteund wordt. De suggestie van Jorg dat je dan maar OS X moet gebruiken is natuurlijk onzin, dat werkt alleen op dure appels en dus niet op een pc.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2013 17:17 Anoniem
  Het hele OS even opnieuw installeren gaat vaak sneller dan alle problemen oplossen. Wel even een goede backup van je bestanden maken. Ubuntu is prima, net als vele andere Linux distro's (mijn favo is Linux Mint cynamon), maar windows is en blijft vertrouwd voor veel mensen (
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2013 21:13 Anoniem
  Controleer eerst je interne werkgeheugen.
  Deze kan een defect hebben en daardoor steeds opnieuw opstart.
  Is het geheugen misschien verhoogd cq vervangen?, dan kan dat wel eens deze problemen veroorzaken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 4 november 2013 10:53 Anoniem
  ik heb sinds en paar dagen hele geke kleuren op mijn pc lijkt wel of ze verdwijnen wat kan dat zijn
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 april 2014 22:55 Anoniem
  hallo
  ik probeer iets te laten repareren door de pc op te starten via de orginele windows schijf door inplaats van op setup te keizen de r in te drukken zodat windows gerepareerd word vraagt hij welke schijf moet ik repareren
  er staat dan 1 c:\windows\
  wat moet ik hier achter invullen want er gebeurd niets
  wie kan mij daar op antwoorden


  \
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 mei 2014 09:42 Anoniem
  ik heb een probleem met mijn computerals mijn oude compaq evo opstart begint eerst met het tellen van hoeveel ram op de computer staat en na drie pogingen start hij op zouden jullie mischien weten wat het is
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 juni 2014 00:19 Anoniem
  Onze pcstart helemaal niet meer op gaat dus niet meer aan!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 november 2014 16:18 Anoniem
  yo guys ik heb een probleem
  telkens als ik een game speel dan drukt me pc om de 2-3 minuten op esc. en dan komt ie op het pauze menu. dat heb ik ook op word om de zoveel minuten. dan kan ik niet meer verder typen nadat ik pas weer op word klik. ook valt me internet om de zoveel minuten uit.
  weet iemand dit te fixen?
  thx Gr james
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 januari 2015 17:46 Anoniem
  ik heb het volgende probleem:

  mediashield rom bios 10.0.0.35 rpt idp detecting storage devices

  als ik mn pc opstart komt er dit er te staan, verder kan ik klikken waar ik wil maar het blijft het zelfde

  weet iemand wat dit kan zijn, of waar het mee te maken heeft?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 februari 2016 13:33 Anoniem
  Hallo,
  Zit al uren te zoeken hoe ik foto's van in mijn leeslijst kan verplaatsen naar een nieuw album?

  Grt en thanks van fraipontfabienne
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.