Zo los je de problemen van de laatste Windows-update op

Door: Justin Doornekamp | 25 juni 2019 17:29

Windows 10
Blog

De laatste update van het Windows-besturingssysteem kwam in mei uit en Microsoft heeft er alles aan gedaan om te voorkomen dat er weer allerlei problemen zouden bovendrijven, zoals bij de oktoberupdate van vorig jaar. Toch duiken er hier en daar weer wat problemen op met de laatste update.

Microsoft zette een speciale webpagina op voor alle gemelde problemen rond de laatste versie van het besturingssysteem. Daar worden al enkele oplossingen genoemd, dus zorg dat je eerst deze webpagina checkt als je tegen problemen aanloopt met Windows 10. Wij zoeken enkele veel voorkomende en vervelende problemen op in de lijst en vermelden welke oplossing Microsoft ervoor heeft.

1. Bluetooth-apparaten werken niet

Als je merkt dat bepaalde Bluetooth-apparaten niet meer werken, dan komt dat vermoedelijk door een recente beveiligingsupdate voor Windows 10. Deze patch, die werd uitgebracht op 11 juni, richt zich op oudere Bluetooth-apparaten die hogere beveiligingsrisico's met zich meebrengen. Microsoft adviseert om een nieuwer en veiliger apparaat te kopen of om op zoek te gaan naar een update voor je oude Bluetooth-apparaat. Het is mogelijk om je Windows 10 besturingssysteem terug te zetten tot een datum voor 11 juni, maar dat is vanuitveiligheidsoverwegingen niet aan te raden.

2. Opties ontbreken

Mogelijk is het je opgevallen dat er na de mei-update enkele opties uit Windows 10 zijn verdwenen. Het gaat hier om wat kleine dingen, onder meer met betrekking tot de synchronisatiefunctie van de berichten-app en het stuurprogramma voor externe beeldschermen.

Microsoft heeft deze functionaliteiten doelbewust verwijderd, om het besturingssysteem op te schonen. De volledige lijst met functies die zijn verdwenen, vind je op de site van Microsoft.

3. Foutmelding bij installatie

Als je een foutmelding krijgt bij de installatie van de mei-update en je een reeks getallen krijgt voorgeschoteld als 0x80190001, 0x80073712 of 0x80245006, dan kan dat erop duiden dat je meer ruimte op je pc nodig hebt. Om dit probleem op te lossen ga je naar Systeem en Beveiliging en vervolgens naar Systeembeheer. Daar vind je de optie Schijfruimte vrijmaken.

Selecteer de programma's die je wilt verwijderen en zorg ervoor dat je de tijdelijke (internet-) bestanden aanklikt. Klik vervolgens op Systeembestanden opschonen. Nu kun je opnieuw proberen de mei-update te installeren.

4. Antivirussoftware voorkomt installatie

Het is slim om antivirussoftware op je computer te hebben, maar soms staan deze programma's je in de weg als je wat wilt installeren, bijvoorbeeld de mei-update van Windows. Mocht het op de een of andere manier niet lukken om deze update te installeren, dan kan het nog weleens helpen om je antivirussoftware even uit te schakelen. Soms is het zelfs nodig om de beveiligingssoftware helemaal van je pc te verwijderen. Zorg na installatie van de mei-update er uiteraard wel voor dat je je antivirussoftware weer op je pc zet.

beste antivirus-programma's
Vergeet niet je virusscanner weer in te schakelen.

5. Niets helpt

Als je nog steeds tegen problemen aanloopt als je de mei-update probeert te downloaden, dan is het waarschijnlijk nodig om de update helemaal van je computer te halen en deze opnieuw te installeren. Dit doe je door in de Opdrachtprompt het volgende in te tikken:

net stop wuauserv
net stop bits
net stop cryptsvc
Ren %systemroot%\SoftwareDistribution\SoftwareDistribution.bak
Ren %systemroot%\system32\catroot2 catroot2.bak
net start wuauserv
net start bits
net start cryptsvc

Druk na iedere regel op enter. Start vervolgens je pc opnieuw op en probeer de mei-update weer te installeren.

Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief!

11 Reactie(s) op: Zo los je de problemen van de laatste Windows-update op

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 25 juni 2019 20:36 Kasander1
  Ik denk dat de vraag momenteel is of Microsoft ooit nog wel behoorlijke updates kan uitbrengen die geen problemen veroorzaken.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juni 2019 09:16 Jeanmi
  @Kasander1
  Volledig akkoord het wrange van heel de zaak is dat ik na de update problemen had met mijn Outlook 2010 en ik deze nieuwsbrief nog niet had ontvangen. Ik heb dus professionele hulp moeten inroepen wat mij uiteindelijk een flink eurobedrag heeft gekost.
  Met vriendelijke groeten,
  Jeanmi
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 juni 2019 00:59 Lex1
  De Windows 1903 update een grote nachtmerrie.

  Na de update werd de temporary map gevuld met data net zolang tot mijn 500 GB Samsung EVO M.2 SSD totaal vol zat.

  Toen ik heb ik de temporary map leeg gemaakt vervolgens werd deze weer vrolijk tot de nok gevuld.

  Geen idee wat voor BUG dit is ik weet wel 100% zeker dat het is ontstaan na die 1903 update. Er was met de Windows installatie niet meer te werken bovendien komt dit de levensduur van de SSD niet ten goede.

  Veel geprobeerd om de boel te herstellen, M.2 Samsung drivers geüpdatet
  Windows herstel opties geprobeerd. Per toeval ontdekte ik dat de temporary map met 440GB werd vol gepompt.

  Uiteindelijk heb Windows met de herstel partitie opnieuw geïnstalleerd tot mijn verbazing was de 1903 update er ook nog.

  Nu werkt de computer wel probleemloos.

  Sinds Windows 10 bestaat is er ook altijd wat met die grote updates,

  ik heb hier mijn lesje wel van geleerd ik ben gelukkig niets kwijt geraakt en kon wat ik wilde bewaren kopiëren.

  Ik maak in het vervolg wel eest een back-up van me SSD voordat ik ik een grote Windows update installeer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juni 2019 15:16 atjzlobinski
  Er bevindt zich nog steeds een probleem in de Windows 10 versie 1903 is het volgende.
  Ondanks dat men ook nog eens een maand later de update heeft gereleased blijkt er wederom een BUG in de 1903 te zitten.
  Deze Bug heet betrekking op USB aangesloten opslag apparaten, Cardreaders en additioneel aangesloten USB poorten op het moederbord die in de systeemkast zitten.
  Echter ook de update uitvoeren via USB stick kan problemen geven.
  Als men via een USB stick wil updaten dient men de inhouden van de Windows Update van de stick in een mapje op het bureaublad te zetten. Daarna de stick verwijderen en dan ook de Virusscanner uitzetten en al zeker de Firewall van een additioneel virus programma zoals AVG Internet security.
  Daarna kan men de update als Administratie uitvoeren.

  Maak altijd een backup voor U update van belangrijke items.

  Na de update, indien het systeem goed loopt, kunt U de Windows Oud verwijderen middels het zoekbalkje dat de nieuwe Windows versie 1903 onder op de taakbalk heeft gezet door daar in te voeren CLEANMGR. Deze ook als Administrator uitvoeren.
  U kunt dan de optie aanvinken van de Windows installatie, meestal tussen 25 en 30GB Groot.

  Succes.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juni 2019 16:58 Lex1
  Windows opnieuw herinstalleren dat is binnen 30 minuten gepiept, voordat alle software is geïnstalleerd en ingesteld en van alle gewenste websites de wachtwoorden weer zijn ingevoerd ben je dagen verder.

  Dan nog de personalisatie van het geheel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juni 2019 21:05 blablablablaap
  Ik merk de laatste tijd dat onder windows 10 sommige usb2kabels storingen zouden veroorzaken. Vreemd onder win7 werken ze zonder problemen. Ook op een andere laptop met win 10 geen problemen. Misschien een update issue of een usbdriver geintje?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 27 juni 2019 22:44 Lex1
  Het word eens tijd dat Microsoft zijn updates goed gaat testen voordat deze worden aangeboden. Ik wacht lieven een paar maanden dan onoplosbare ellende.

  De lijst met gemelde problemen groeit gestaagd.

  https://www.windowscentral.com/windows-10-may-2019-update-biggest-problems-and-complaints

  Kijk hier eens voor een oplossing.

  https://www.google.nl/search?biw=1376&bih=641&tbs=qdr%3Am&ei=7ikVXZarAsTVwQKDkIT4Cg&q=1903+update+USB+problem+&oq=1903+update+USB+problem+&gs_l=psy-ab.3..33i22i29i30.9143.25164..25582…0.0..0.105.1431.15j2……0….1..gws-wiz…….0i71j0i8i30j0i8i13i30.tMUdDYWnbx8
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juni 2019 10:18 a.kooijman
  En we hebben het hier nog steeds over een van de rijkste bedrijven ter wereld dat na hun belangrijkste product na vijfentwintig jaar nog niet op orde heeft. Best wel schokkend. De totale kosten van het Microsoft geklungel lopen in de miljarden per jaar.

  Elders schrijft lex1: windows opnieuw installeren kost een half uurtje, plus de tijd om allerlei instellingen te herstellen. Hou het gemakshalve op gemiddeld een uur. Ga er vanuit dat het bij één procent van de computers per jaar nodig is, stel er zijn tien miljoen windows computers in Nederland, dan hebben we het over honderdduizend uur werk, zo'n vijftig manjaar alleen voor Nederland. En dat alleen omdat ze in Redmond hun zaakjes blijkbaar nog steeds niet voor elkaar hebben.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juni 2019 22:07 Broomer23
  Volgens mij klopt het eerste rename commando niet ik denk dat de backslash een spatie moet zijn
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 juni 2019 21:26 edwinkox
  De games lopen niet soepel en vertonen lag opeens, programma zoals chrome, nvidia drivers s doen het gewoon niet meer. Microsoft heeft het niet eerst uitgetest ik denk dat de comsument de beta tester is. Dus advies voorlopig niet installeren en over een half jaar dat wel doen hopelijk zijn de bugs er dan uit.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 2 juli 2019 09:52 Lex1
  Dan nog het probleem dat met al die updates een oudere notebook van mij een Dell N5050 niet meer vooruit te branden is.

  Toen ik voor het eerst Windows 10 home installeerde draaide de computer soepel na alle updates niet meer dus.

  Kortom mensen met oudere computers moeten maar een nieuwe kopen Hmmmm.

  Met heel veel ingrepen in het register heb ik het een en ander uit kunnen zetten dankzij een YouTube kanaal met allerlei tips.

  Nu draait hij weer goed.

  Het word tijd dat er eens een Windows10 light komt voor oudere computers nu Windows 7 eerdaags de nek word omgedraaid.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.