Zo maak je gratis en automatisch back-ups in Windows 10

Door: ignace-de-groot | 13 mei 2016 14:34

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Iedereen weet nu zo langzamerhand wel dat back-ups de beste garantie zijn tegen dataverlies. Met het gratis programma Veeam Endpoint Backup maak je betrouwbare back-ups. Deze tool huldigt het 'set-and-forget'-principe en blijkt bovendien solide en flexibel.

Tip 01: Kwaliteiten

De kans is groot dat je nog nooit van Veeam Endpoint Backup of zelfs van Veeam hebt gehoord. Tenzij je als netwerkbeheerder met potige, gevirtualiseerde servers werkt, want in zo'n omgeving geniet de back-uptool van Veeam een ijzersterke reputatie.

De gratis variant mikt echter op de gewone machinerie, ook van eindgebruikers zoals jij en ik! Het doelt met name op Windows-desktops en -laptops. Je kunt er op gezette tijden volautomatisch back-ups mee uitvoeren, zowel van een complete pc als van specifieke partities en bestanden. Lees ook: Stel je smartphone veilig met een back-up.

Handig is ook dat Veeam incrementele back-ups ondersteunt, waarbij alleen datablokken worden gekopieerd die sinds de laatste back-up zijn gewijzigd. Veeam blijkt ook erg soepel als het om het terugzetten van data gaat: dankzij een herstelimage kun je back-ups ook terugzetten als Windows niet goed meewerkt, je kunt ook individuele bestanden terughalen uit een schijfimage en zelfs bare-metal-hersteloperaties zijn mogelijk. Hierbij wordt je complete systeem naar dezelfde of naar andere hardware hersteld. Heel wat mogelijkheden dus, zoals ook de bijhorende handleiding van 167 pagina's al doet vermoeden. Desondanks blijkt de tool erg gebruiksvriendelijk.

Tip 02: Installatie

Je vindt Veeam Endpoint Backup Free hier. Om de software te downloaden, dien je je eerst bij Veeam aan te melden. Dat kan met een specifiek account (e-mailadres en wachtwoord) maar ook met een Google+-, Facebook- of LinkedIn-account. Nadat je het zip-bestand hebt uitgepakt, start je de installatie met een dubbelklik. Deze installatie getuigt al van de gebruiksvriendelijke insteek: veel meer dan een klik op Install (en een portie geduld) is er niet nodig.

Na afloop krijg je wellicht de vraag of je naar een externe usb-schijf wilt back-uppen. In dat geval kun je die meteen inpluggen, waarna het programma al in de nodige back-upconfiguratie kan voorzien. Wij kiezen hier echter voor Skip this, I will configure backup later. In het volgende venster verschijnt Run Veeam Recovery Media creation wizard en dat is een absolute aanrader. Hiermee creëer je namelijk een opstartbaar medium van waaruit je Veeam kunt opstarten mocht Windows er zelf de brui aan hebben gegeven. Overigens kun je deze wizard achteraf ook nog vinden via Alle apps / Veeam / Create Veeam Recovery Media.

Tip 02 Een opstartbaar herstelmedium is méér dan een gadget.

Tip 03: Herstelmedium

Eerst even een zijsprongetje naar het herstelmedium dus. Zorg dat het medium waarop je het bootimage wilt plaatsen - dat kan bijvoorbeeld een usb-stick, SD-kaart of dvd zijn - is aangesloten en start de wizard op. Duid het gewenste medium aan en laat de twee vinkjes hier bij voorkeur staan, zodat ook allerlei drivers van je apparaat mee naar het bootmedium gaan. Bevestig met Next en met Create, in het volle besef dat alle eventuele data op dat medium verwijderd zullen worden. Na afloop klik je op Finish en is het herstelmedium klaar. Je doet er wel verstandig aan zo snel mogelijk uit te testen of je het systeem inderdaad ook vanaf dit medium kunt opstarten. In tips 11 en 12 van dit artikel komen we hierop terug.

Tip 03 Veeam doorloopt heel wat stappen bij het samenstellen van je herstelmedium.

Tip 04: Instellingen

Je kunt nu de eigenlijke back-uptool opstarten: open het startmenu van Windows, tik veeam in en voer Veeam Endpoint Backup uit.

Het dialoogvenster van Veeam blijkt verrassend weinig opties te bevatten, maar vergis je niet: onderhuids is het een uitgebreide tool. Via het tabblad Update kun je snel nog even nagaan of je wel degelijk over de meest recente versie van Veeam beschikt. Op het tabblad Settings vind je enkele instellingen terug die in principe al correct staan ingesteld. Met name Disable backup over metered connection en Throttle backup activity when system is busy laat je het best ingeschakeld staan. De eerste zorgt ervoor dat je geen back-updata gaat doorzetten over een (overigens niet zo vaak voorkomende) verbinding waarvoor extra kosten worden gerekend. De tweede optie verlaagt automatisch de prioriteit van de back-uptaak wanneer blijkt dat andere applicaties de systeembronnen (zoals de harde schijf) ook hard nodig hebben.

Tip 04 Aan het finetunen van instellingen hoef je niet veel tijd te besteden.

3 Reactie(s) op: Zo maak je gratis en automatisch back-ups in Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 mei 2016 15:31 japie12
  top man, goed artikel
  bedankt
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 mei 2016 21:32 Anoniem
  https://www.veeam.com/nl/endpoint-backup-free.html
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 mei 2016 20:54 Anoniem
  dit is de reactie van veaam op het maken van een recovery dvd of usb
  weet U de oplossing
  22-5-2016 20:30:37 Warning Failed to delete recovery media’s temporary files from C:\Users\btijl\AppData\Local\Temp\ynyfec3h.4un. Unmount the image, and try deleting files manually
  22-5-2016 20:30:38 Error Failed to create recovery media: Toegang tot het pad C:\Users\btijl\AppData\Local\Temp\ynyfec3h.4un\efi\boot is geweigerd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.